Η επιχείρηση μεταναστεύσεων ήταν σκέτη απάτη!

Στην Οδό Σταδίου, πολύ κοντά στην Πλατεία Ομονοίας, είχαν στήσει την επιχείρηση που εξαπατούσε τον κόσμο. Που ξεγελούσε τους Έλληνες που ήθελαν να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ αλλά και τις Αμερικάνικες Αρχές. Που πλαστογραφούσαν επίσημα έγγραφα, σφραγίδες και υπογραφές. Και πλήρωναν και μεγάλα ποσά σε εφημερίδες (!) ώστε να φιλοξενούνται άρθρα τους περί μεταναστεύσεως!



Όλα αυτά στην Αθήνα του 1929. Και με πρωταγωνιστές τους ιδιοκτήτες της εταιρείας με την επωνυμία "Αδερφοί Κοντονή" που απέσπασαν πολλά χρήματα από ανθρώπους που εξαπατούσαν.

Κι εκείνοι έκλαιγαν τα χρήματά τους.

Πάμε να δούμε όμως αυτή την τρομερή ιστορία.

Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, καθημερινά έκανε παράπονα στο τμήμα μεταναστεύσεως του Υπουργείου Εξωτερικών. Κι αυτό γιατί τα ελληνικά μεταναστευτικά πρακτορεία έκαναν διαρκώς καταστρατήγηση του νόμου περί απαγόρευσης της μετανάστευσης που είχε ψηφιστεί στις ΗΠΑ.
Τι ανέφερε ο νόμος; Ότι οι Έλληνες που ζούσαν στις ΗΠΑ και είχαν την Αμερικάνικη υπηκοότητα, μπορούσαν μεν να επισκέπτονται τη χώρα τους. Αλλά πριν την αναχώρηση εφοδιάζονταν με ένα επίσημο έγγραφο που πιστοποιούσε την Αμερικάνικη υπηκοότητα ώστε να μην έχουν ζήτημα κατά την επιστροφή.

Όμως κατά τον έλεγχο των αφιχθέντων στις ΗΠΑ, στο Λονγκ Άιλαντ, οι Αμερικάνικες Αρχές ανακάλυπταν εκατοντάδες Έλληνες που είχαν πέσει θύματα απάτης. Οι απατεώνες, κρατούσαν το γνήσιο έγγραφο των ΗΠΑ (περί Αμερικάνικης υπηκοότητας) το έδιναν σε επίδοξους μετανάστες για να μπουν στην χώρα και προμήθευαν πλαστό στους ομογενείς που είχαν την Αμερικάνικη υπηκοότητα.





Όταν λοιπόν έφταναν στις ΗΠΑ οι κακόμοιροι, δεν τους επιτρεπόταν η είσοδος αν και ήταν νόμιμοι. Βεβαίως γινόταν κάποια στιγμή πιστοποίηση των στοιχείων τους και περνούσαν. Αλλά το θέμα είναι ότι έμπαιναν και οι άλλοι, οι... παράνομοι που είχαν προμηθευτεί τα γνήσια. Και κάπως έτσι οι Έλληνες έμπαιναν σωρηδόν στις ΗΠΑ.

Προσπαθούσαν όλοι να βρουν την ρίζα του κακού. Και μια αποκάλυψη στην Γαλλία (όπου γινόταν η στάση του υπερωκεάνειου) έβαλε τα πράγματα στη θέση τους.

Από 500 ως 700 δολάρια η... ταρίφα για κάθε άδεια


Ο Αμερικανός πρόξενος στο Σερμπούρ ανακάλυψε στα χερια του Ι.Κατσαμάκη γνήσια άδεια επανόδου στις ΗΠΑ που όμως ανήκε σε άλλον. Όπως και γνήσιο διαβατήριο των Ελληνικών Αρχών που έφερε, όμως, πλαστή θεώρηση του Αμερικανικού Προξενείου της χώρας μας. Ο Κατσαμάκης απελάθηκε κι επέστρεψε στην Ελλάδα.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η Ελληνική Αστυνομία, που περίμενε τον Κατσαμάκη στον Πειραιά. Το συνέλαβαν, τον ανέκριναν και τους είπε ότι έλαβε τα έγγραφα από το πρακτορείο Κοντονή.

Αμέσως η Αστυνομία έσπευσε στα γραφεία της εταιρείας. Συνέλαβε τα πέντε αδέρφια Κοντονή, τα έκλεισε στα γραφεία της οδού Σταδίου και ταυτόχρονα έγινε έρευνα στην αλληλογραφία και στο πρακτορείο τους στον Πειραιά. Κι εκεί αποκαλύφθηκαν όλα...

Στο σπίτι των αδελφών Κοντονή (Σταδίου 55) καισ την έπαυλή τους στο Ηράκλειο βρήκαν επιμελώς κρυμμένες τις πλαστογραφικές πλάκες οπου γινόταν η δουλειά με τις πλαστές άδειες.


Πως γινόταν λοιπόν η παραπάνω ιστορία;


Οι Κοντονήδες πουλούσαν κάθε γνήσια άδεια από 500 ως 700 δολάρια (35-50 χιλιάδες δραχμές). Κάπως έτσι έγιναν βαθύπλουτοι. Τα διαβατήρια σφραγίζονταν με πλαστή σφραγίδα του εν Αθήναις Αμερικάνικου Προξενείου.

Από τον Κατσαμάκη, για παράδειγμα, πήραν 550 δολάρια.

Τους έστελναν στην Κούβα και έμεναν εκεί!!!

Η δράση των Κοντονήδων απλώθηκε και σε άλλο πλαίσιο. Έλεγαν σε Έλληνες ότι είχαν την δυνατότητα να τους στείλουν στις ΗΠΑ μέσω Κούβας. Πουλούσαν πανάκριβα τα εισιτήρια αλλά όταν οι δυστυχείς εφταναν στην Κούβα διαπίστωναν ότι δεν μπορούσαν να πάνε στις ΗΠΑ... Οι περισσότεροι έμεναν στην χώρα, κυκλοφορούσαν ρακένδυτοι καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα (οικονομική) να επιστρέψουν.

Άλλοι κατέφευγαν σε Κουβανούς λαθρέμπορους και πλήρωναν πάλι πολλά χρήματα ώστε να τους μεταφέρουν παράνομα με βάρκα στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι πνίγηκαν!

Τα ίδια έκαναν και μέσω Καναδά.

Για κάθε μετανάστη οι Κοντονήδες έπαιρναν 200-500 δολάρια ως εγγύηση! Και καλά θα τα απέδιδαν πίσω αφαιρώντας... φανταστικά έξοδα! Και καρπώνονταν τους τόκους.

Μόλις έγινε γνωστό το σκάνδαλο, εκατοντάδες κόσμου, που είχαν καταθέσει χρήματα στους απατεώνες μαζεύτηκαν έξω από τα γραφεία και διαμαρτύρονταν. Άλλοι προχώρησαν σε μηνύσεις.

Ήταν σεσημασμένοι αλλά είχαν... υψηλό προστάτη

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι Κοντονήδες είχαν συλληφθεί επανειλημμένως αλλά πάντοτε αφήνονταν ελεύθεροι. Κατέβαλαν τα χρήματα. Δήλωναν μετανοημένοι... Μάλιστα ένα από τα αδέρφια θέλησε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ αλλά οι Αμερικανοί, ψάχνοντας το ποινικό του μητρώο, το απαγόρευσαν. Αλλά κατάφερε να παρουσιάσει... διπλωματικό διαβατήριο (!!!) και να πάει.

Τότε; Απλώς είχαν υψηλό προστάτη όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ. Μάλιστα προ μηνών η φωτογραφία του προστάτη με έναν εκ των αδερφών φιγουράριζε στα γραφεία αλλά με επέμβασή του κατέβηκε...

Και άλλα ακόμα... Όπως ότι αρθρογραφούσαν σε εφημερίδα "περί μεταναστεύσεως" και όπως αποκαλύφθηκε είχαν πληρώσει 300 χιλιάδες δραχμές προκειμένου να τους το επιτρέπουν.

Οι Κοντονήδες είχαν δίκτυα ανταποκριτών και σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης. Πρόκειται περί ληστρικής εταιρείας που διέθετε πολλά μέσα αλλά και πολιτική επιρροή...

Ασχολίαστο το τελευταίο.




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά