Επίσκεψη σε ταβέρνα της Αθήνας που άνοιξε πριν το 1821!

Φανταστείτε ότι το 1931 την περιέγραφαν ως "την παλαιότερη ταβέρνα των Αθηνών". Ο ίδιος ο- ηλικιωμένος τότε- ιδιοκτήτης ανέφερε ότι είχε ανοίξει πριν από 200 χρόνια, από τον πατέρα του παππού του. Στην  οδό Ωγύγου, ένα στενάκι στην περιοχή Ψυρρή, βρισκόταν η παλαιότερη ταβέρνα της Αθήνας, με την ονομασία "Γιαβρούμ"



Βαρέλια με κρασί, ναργιλές, κανένα παξιμάδι, μέχρι εκεί... Όποιος ήθελε μεζέ τον έφερνε από το σπίτι του. Οι περιγραφές από την παλαιότερη ταβέρνα της Αθήνας, σε δημοσίευμα του 1931 είναι άκρως ενδιαφέρουσες... Φανταστείτε ότι αναφερόμαστε σε ρεπορτάζ που είχε γίνει 89 χρόνια πριν και οι περιγραφές αφορούν... ακόμα 100 χρόνια πιο πίσω. Όπως αντιλαμβάνεστε, θα διαβάσουμε γεγονότα και συνήθειες που συνέβαιναν πριν από περίπου 200 χρόνια.

Κι όπως αναφέρεται με υπερηφάνεια, είναι η πρώτη ταβέρνα στην οποία δοκίμασε την αθηναϊκή ρετσίνα ο βασιλιάς Όθωνας!!!


Κι αφού πήρατε μια πρώτη γεύση από τα γραφόμενα στον κεντρικό τίτλο της εφημερίδας "Ελεύθερος Άνθρωπος" που έκανε το ρεπορτάζ, μπορούμε να προχωρήσουμε στο... παρασύνθημα. Να περάσουμε σε κάποιες πρώτες λεπτομέρειες.


Πως ήταν λοιπόν το περιβάλλον στην παλιά αθηναϊκή ταβέρνα με το όνομα "Γιαβρούμ"; Οι περιγραφές δεν είναι απλώς κατατοπιστικές ή νοσταλγικές, αλλά κάτι παραπάνω. Εικόνες της εποχής... και ακόμα παλαιότερης!



Ο Αντώνης Αναστασίου ήταν ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας. Που όχι μόνο καμάρωνε ανάμεσα στο ναργιλέ και το ποτήρι του, περιμένοντας πελάτες, αλλά θεωρούσε ότι η ταβέρνα του ήταν... παλαιότερη των 100 ετών. Πίστευε ότι ήταν... διακοσίων ότι δηλαδή είχε ανοίξει για πρώτη φορά στην Αθήνα του 18ου αιώνα!!!


Ο κυρ-Αντώνης, ιδιοκτήτης της ταβέρνας τότε, αρχίζει να δίνει και κάποιες πρώτες ιστορικές πληροφορίες για το μαγαζί του. Για τον παππού του κατά πρώτο λόγο που είχε πολεμήσει...


Ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας συνεχίζει τις περιγραφές του... Για τα παλιά τα χρόνια, για τις μπεκάτσες που σέρβιρε (κρεμμύδια εννοούσε) και για άλλα πολλά. Ακόμα και για τους μεζέδες που δεν σέρβιρε γιατί δεν είχε...

Όπως επίσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η περιγραφή για την (ακόμα) παλαιότερη Αθήνα, με το ιππικό στην πλατεία Κουμουνδούρου και κάποια σκόρπια σπίτια στα χωράφια της οδού Πειραιώς.


Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η κουβέντα γύρω από το ποιος είχε φτιάξει τις ζωγραφιές στους τοίχους της ταβέρνας... Για διαβάστε



Στη συνέχεια ο κυρ- Αντώνης παραδέχεται ότι ο βασιλιάς Όθωνας είχε πιει τη ρετσίνα του μαγαζιού του. Από περιγραφές του πατέρα του τα ήξερε αυτά.


Κι εδώ αρχίζει να αποκτά επιπλέον ενδιαφέρον το θέμα καθώς ο "Γιαβρούμ" αναφέρεται σε ονόματα οικογενειών της εποχής. Κάποια παρατσούκλια μπαίνουν στην κουβέντα αλλα σίγουρα πρόκειται για αναφορά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Στη συνέχεια ο κυρ Αντώνης θυμάται τον θρυλικό Μπαϊρακτάρη που είχε καθαρίσει την περιοχή του Ψυρρή από τα... κουτσαβάκια.  Αλλά και δημοσιογράφους της εποχής (και παλαιότερους) που ήταν θαμώνες της ταβέρνας του.


Καταλήγοντας ο "Γιαβρούμ" θυμάται το χαρτί που είχε στο συρτάρι του. Το οποίο βεβαίωνε ότι ο προπάππος του, ιδιοκτήτης της ταβέρνας επί επανάστασης του '21, είχε λάβει μέρος στη μάχη του Κάστρου. Με την υπογραφή του Στρατηγού Μακρυγιάννη, μάλιστα!


Πηγή: Εφημερίδα "Ελεύθερος Άνθρωπος" (1931)

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά