Ο νόμος που ήθελε να κάνει την Ελλάδα λιγότερο... χοιρινή!

Ακούγεται σαν ανέκδοτο, αλλά είναι αλήθεια! Τη δεκαετία του 1820, λίγο μετά την Επανάσταση, το ελληνικό κράτος εξέδωσε έναν νόμο που απαγόρευε αυστηρά την φόρμα χοίρου στους αγρότες και τους κατοίκους της χώρας! 



Ναι, σωστά διάβασες. Δεν ήταν αστείο, αλλά ήταν όντως μια σοβαρή πολιτική απόφαση!

Ο λόγος πίσω από την απαγόρευση

Κατά τον 19ου αιώνα, η Ελλάδα προσπαθούσε να οργανωθεί μετά την επανάσταση και να χτίσει το νέο της κράτος. Ο βασιλιάς Όθωνας, που ήταν νεαρός και επιθυμούσε να εκσυγχρονίσει τη χώρα, θεώρησε πως η φορεσιά χοίρου (ένα παραδοσιακό σύμβολο του αγροτικού κόσμου) ήταν υπερβολικά «πρωτόγονη» και ότι έπρεπε να καταργηθεί για να προωθηθεί η "ευρωπαϊκή" μόδα.

Ετσι, επιβλήθηκε απαγόρευση της χρήσης χοιρινών δερμάτων για ένδυση ή αξεσουάρ, καθώς και της φορεσιάς που θύμιζε την παραδοσιακή αγροτική ζωή. Αυτή η προσπάθεια να "εκμοντερνιστεί" η Ελλάδα φαίνεται εξωπραγματική, ειδικά αν σκεφτείς πως η Ελλάδα είναι γνωστή για την πλούσια παραδοσιακή κουλτούρα και την αγροτική ζωή της.

Η αντίδραση των Ελλήνων

Ο λαός δεν μπορούσε να κατανοήσει τον λόγο πίσω από τον «νόμο περί χοίρων» και, μάλιστα, πολλοί γελούσαν με την απίστευτη αυτή απαγόρευση. Οι άνθρωποι το θεωρούσαν υπερβολικό και γελοίο να επιβάλλονται τέτοιου είδους περιορισμοί για κάτι τόσο καθημερινό και φυσικό.

Η αντίδραση ήταν έντονη και υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις που αγρότες φορούσαν «κρυφά» τα παραδοσιακά ρούχα τους, ενώ οι φήμες γύρω από την «φόρμα χοίρου» συνεχίζονται ακόμα και σήμερα ως αστεία ιστορία στην ελληνική κοινωνία.

Η κληρονομιά του νόμου

Αυτός ο νόμος δεν διατηρήθηκε για πολύ και σύντομα ξεχάστηκε, αφού ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί σε έναν αγροτικό πληθυσμό. Ωστόσο, παρέμεινε στην ιστορία ως ένας από τους πιο παράξενους και αστείους νόμους στην ελληνική νομοθεσία.

Η φόρμα χοίρου έμεινε στη μνήμη του ελληνικού λαού, όχι μόνο για την παράδοξή του, αλλά και για την προσπάθεια να αποκοπεί η χώρα από την παραδοσιακή της κληρονομιά με έναν τελείως αστείο τρόπο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πετράλωνα, 1929: Μια συνοικία σε πλήρη εγκατάλειψη

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Τηλεοπτικές μεταδόσεις αθλητικού αγώνα: Από την Απλότητα στην άγονη Υπερπληροφόρηση