Πετράλωνα, 1929: Μια συνοικία σε πλήρη εγκατάλειψη

Τον Απρίλιο σας είχαμε παρουσιάσει ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας "Αθηναϊκή" για τα Πετράλωνα του 1935. Τώρα πάμε ακόμα πιο πίσω το χρόνο. Και βρίσκουμε ένα ρεπορτάζ από την εφημερίδα "Ακρόπολις" για την πλήρη εγκατάλειψη των Πετραλώνων. Ήταν Απρίλιος του 1929.


Στην παραπάνω φωτογραφία βλέπετε πως ήταν τα Πετράλωνα κατά τη δεκαετία του '20, πριν από 90-100 χρόνια δηλαδή. Και ο τίτλος που έχει επιλέξει η εφημερίδα σε αυτό το εξαιρετικά κατατοπιστικό κι ενδιαφέρον ρεπορτάζ είναι σαφής. Και μας δίνει την πλήρη εικόνα της κατάστασης για μια περιοχή που τότε (όπως θα διαβάσουμε παρακάτω) είχε 30 χιλιάδες κατοίκους. Και ήταν από τις παλαιότερες συνοικίες της πρωτεύουσας.


Αρχίζουμε με μια πρώτη εικόνα. Τις πρώτες περιγραφές από τα Πετράλωνα των 30 χιλιάδων κατοίκων.


Μάλιστα δεν υπήρχε ούτε ένα τηλέφωνο, ούτε ένα ουρητήριο στην περιοχή... Κι αν συνέβαινε κάποιο κακό (πχ πυρκαγιά) μεταδιδόταν από το αστυνομικό τμήμα!!! Τότε πάντως, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, γινόταν προσπάθεια ώστε να μπει τηλέφωνο σε κάποιο φαρμακείο!


Συνεχίζουμε με τον φωτισμό της συνοικίας, ο οποίος ήταν από ελλιπής ως ανύπαρκτος... Και με τον εισπράκτορα του αεριόφωτος (που δεν παρείχε και κανένα φωτισμό της προκοπής στα σπίτια) να είναι... αμείλικτος στις καθυστερήσεις πληρωμής.



Ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στα Πετράλωνα του 1929 ήταν ότι δεν υπήρχαν υπόνομοι. Οι κάτοικοι έχυναν τα νερά τους στο δρόμο, αλλά αμέσως έτρεχαν οι αστυνομικοί να τους... σύρουν στο Πταισματοδικείο! Μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα (1928) από τα βρώμικα λιμνάζοντα ύδατα, τα Πετράλωνα ταλαιπωρήθηκαν πολύ κατά την επιδημία του Δάγκειου Πυρετού. Περισσότερο στον προσφυγικό συνοικισμό του Ασυρμάτου.


Ο προσφυγικός συνοικισμός του Ασυρμάτου, δημιουργήθηκε το 1922. Αριθμούσε εκείνη την εποχή (1929) περίπου 6 χιλιάδες κατοίκους (!!!) κι αν υπολογίσετε το εύρος της περιοχής καταλαβαίνετε πόσο πυκνοκατοικημένη ήταν. Και σε τι άσχημες συνθήκες ζούσαν οι άνθρωποι που ήταν Έλληνες πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, μετά την καταστροφή του ΄22. Μπορείτε να τις διαβάσετε παρακάτω.



Και παρακάτω αυτή η "φροντίς" που σκόπευαν να κάνουν, δεν ακούγεται και τόσο... θετική!!!


Σε ό,τι αφορά στη συγκοινωνία, πιθανότατα να ήταν το μόνο θετικό στοιχείο στην περιοχή ώστε να μην αισθάνονται εντελώς απομονωμένοι οι άνθρωποι. Αν και διαβάζουμε ένα... σκανδαλάκι με επιχειρηματία της εποχής, που απέτρεψε τη δημιουργία σταθμού ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα και τον έστειλε στην Καλλιθέα. Πάντως λίγα χρόνια μετά, δημιουργήθηκε σταθμός ΗΣΑΠ στα Πετράλωνα.


Από τους δρόμους μόνο η κεντρική, η οδός Τριών Ιεραρχών ήταν σε καλή κατάσταση. Η οδός Θεσσαλονίκης (παράλληλη με τις γραμμές του ηλεκτρικού) ήταν σε άθλια κατάσταση ενώ η οδός Τρώων (που βρίσκεται σήμερα το κέντρο της διασκέδασης) μόλις κατασκευαζόταν.


Καταλήγοντας το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι τα πεζοδρόμια ήταν σε ελεεινή κατάσταση (...) ενώ τουλάχιστον δεν υπήρχε κανένα θέμα με την ύπαρξη σχολείων αλλά και με το νερό.


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Απρίλιος 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά