Το 1930 ΄έπαιζαν ποδόσφαιρο εκατό χιλιάδες άτομα!

Ο βασιλιάς των σπορ, το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να γίνεται αντικείμενο λατρείας από τους Έλληνες, το 1930. Και σύμφωνα με το εξαιρετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Βραδυνή" τον Δεκέμβριο του προαναφερόμενου έτους, στην Ελλάδα άρχισε να γίνεται... κοσμογονία: Προσέξτε τα στοιχεία πριν περάσουμε στο ρεπορτάζ: 100 χιλιάδες έπαιζαν ποδόσφαιρο. Οι 18 χιλιάδες βρίσκονταν στην Αθήνα. Επίσημα ασχολούνταν με το ποδόσφαιρο 10 χιλιάδες Έλληνες. Υπήρχαν 156 επίσημα και... δύο χιλιάδες ανεπίσημα σωματεία.


Τα στοιχεία είναι σίγουρα ενδιαφέροντα και πολύτιμα, από αρχειακής και ιστορικής πλευράς. Ομολογουμένως αποκαλύπτουν την αγάπη των Ελλήνων για το ποδόσφαιρο τη χρονιά που έγινε και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο (1930, που το κατέκτησε η Ουρουγουάη).

Και για να μην πιστέψει κάποιος ότι υπερβάλλουμε ή ότι τα βγάζουμε από το μυαλό μας, ιδού και τα πειστήρια.



Πάμε πρώτα να δούμε ποιες ήταν οι Ενώσεις που υπήρχαν τότε στο ποδόσφαιρο


Και αρχίζουμε με την παρουσίαση των 156 επισήμων σωματείων (τρομερό ιστορικό στοιχείο) ανά ένωση. Πάμε πρώτα με την Ένωση Αθηνών (οι ομάδες που έχουν ψιλοσβηστεί είναι ο Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων και παρακάτω ο Γ.Σ. Αμαρουσίου)



Συνεχίζουμε με τα σωματεία της Ενώσεως Πειραιώς


Μετά θέλει... πολλή υπομονή και μελέτη γιατί τα σωματεία στην Ένωση Μακεδονίας ήταν πάρα πολλά.

Γι αυτό και θα τα βάλουμε σε δύο μέρη. Πρώτο μέρος


Και δεύτερο (και τελευταίο) μέρος


Συνέχεια με την Ένωση Ανατολικής Μακεδονίας


Θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ με την Ένωση Θράκης


Θα ακολουθήσει η Ένωση Πάτρας που τότε ήταν ξεχωριστή όπως και η επόμενη Ένωση.....


Η οποία επόμενη Ένωση (που προαναφέραμε) δεν είναι άλλη από την Ένωση Καλαμάτας


Συνεχίζουμε με την Ένωση Θεσσαλίας



Και καταλήγουμε με τρεις "μονοεδρικές" Ενώσεις. Που είχαν δηλαδή από μια ομάδα η κάθε μία: Αιγαίου, Ευβοίας και Ιωαννίνων


Και "κλείνουμε" με τα 156 αναγνωρισμένα σωματεία, με το άθροισμα των 10 χιλιάδων ποδοσφαιριστών που υπολογίζονταν να καταγραφούν στα μητρώα


Κι εδώ αρχίζουν πολλά περισσότερα στοιχεία. Περνάμε φυσικά στα ανεπίσημα σωματεία και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα πρωταθλήματα των ανεπίσημων ήταν πολύ συναρπαστικά τότε και συγκέντρωναν τεράστιο ενδιαφέρον.


Στην Αθήνα ειδικά υπολογιζόταν ότι 18 χιλιάδες άτομα που έπαιζαν ποδόσφαιρο σε ανεπίσημα σωματεία ενώ στην Θεσσαλονίκη ο αριθμός ανέβαινε στους 25 χιλιάδες!!!


Και κάπου εδώ ολοκληρώνεται αυτό το εξαιρετικό ιστορικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Βραδυνή" τον Νοέμβριο του 1930. Τα στοιχεία που δίνει για το ποδόσφαιρο της εποχής στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικά.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά