1929: Οι νύφες έκαναν... επίθεση κατά την άφιξη των ΑΧΕΠΑΝΣ

Ήταν Απρίλιος του 1929, όταν έφτασαν στην Αθήνα οι εκδρομείς της 'Ενωσης ΑΧΕΠΑ από τις ΗΠΑ. Κι αμέσως, κατά την άφιξή τους έξι καλοντυμένες κοπέλες κινήθηκαν ανάμεσά τους και τους μοίρασαν κάποια φακελάκια. Εκεί μέσα τους έδιναν τη συμβουλή τους: "Μην επιστρέψετε στις ΗΠΑ χωρίς νύφη από την Ελλάδα"! 



Βλέπετε στην παραπάνω φωτογραφία, από το σχετικό ρεπορτάζ, την... επίθεση που έκαναν οι νύφες στους ομογενείς, μόλις έφτασαν στην Αθήνα. Οι κοπέλες της εποχής, φτωχές κατά πλειοψηφία, επιζητούσαν έναν καλό γάμο που θα τους έδινε την απαραίτητη ασφάλεια. Και οι Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ, που επίσης ήθελαν να παντρευτούν κορίτσι από τον τόπο τους, ήταν η ιδανική λύση.

Ας δούμε όμως όλο το σκηνικό που είχε στηθεί και θα καταλάβετε το επιχειρηματικό δαιμόνιο.


Με το που άνοιγαν οι ομογενείς τον φάκελο διάβαζαν ότι επρόκειτο περί... επιθετικού marketing της "Πανελλήνιας Κοινωνικής Ένωσης" που ήθελε να τους εξασφαλίσει έναν καλό γάμο πριν την επιστροφή τους στις ΗΠΑ.


Και όχι μόνο αυτό... Το "επιθετικό marketing" του γραφείου της οδού Μαυρομιχάλη είχε και τους στίχους από ένα τραγούδι του Ιωάννη Πολέμη!!!


Όπως διαβάζουμε, πάντως, είχε αποτέλεσμα η "εκστρατεία" αυτή του γραφείου συνοικεσίων καθώς ορισμένοι εκδρομείς έτριψαν τα χέρια τους από ικανοποίηση και υποσχέθηκαν να επισκεφτούν την επιχείρηση πριν επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Βεβαίως δεν ήταν τυχαία η κίνηση- πολύ προχωρημένη για την εποχή- του γραφείου συνοικεσίων. Και οι Έλληνες ομογενείς, όταν επέστρεφαν στην πατρίδα τους για λίγο επιθυμούσαν να βρουν μια νύφη για να την πάρουν μαζί τους στις ΗΠΑ. Οι περισσότεροι είχαν φύγει μόνοι, νέοι και ανύπαντροι και ήθελαν να βρουν ένα κορίτσι από τη χώρα τους για να συνεχίσουν μαζί τη ζωή τους.


Βεβαίως το ρεπορτάζ δεν έμεινε εκεί. Συνεχίστηκε στα γραφεία της "Πανελλήνιας Κοινωνικής Ένωσης" όπου εμφανίζεται η κυρία Τοτόμη, που είχε την ανώτερη διεύθυνση της επιχείρησης. Η οποία εξήγησε ότι μέσα σε 2 εβδομάδες λειτουργίας, το γραφείο είχε 78 αιτήσεις συνοικεσίου, μόνο από την περιοχή της πρωτεύουσας. Φανταστείτε...


Ποια ήταν όμως η διαδικασία; Κι εδώ φαίνεται ότι ήταν μια πολύ καλά οργανωμένη και προσοδοφόρα επιχείρηση.


Αυτά γίνονταν στην Αθήνα του 1929...

Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Απρίλιος 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά