Γούβα, 1929: Ο ιερέας που ωθούσε τις γυναίκες σε αποχή από τη συζυγική ζωή!!!

Από... καμώματα ιερωμένων άλλο τίποτα στις ανακαλύψεις μας σε γεγονότα της Αθήνας των παλαιών χρόνων. Βρήκαμε άλλη μία το έτος 1929. Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ακρόπολις" όπου περιγράφεται η δράση του ιερέα Πέτρου Βλοτίλδη στη Γούβα.  Είχε ιδρύσει μοναστικό τάγμα, ήταν κοντά του... δροσερές υπάρξεις και έκανε πολυτελή ζωή ενώ ωθούσε τις γυναίκες σε αποχή από τα συζυγικά καθήκοντα!!! 


Αυτός στη φωτογραφία είναι ο... Έλλην Ρασπούτιν, όπως τον αποκαλούσαν οι εφημερίδες της εποχής. Και στην επόμενη φωτογραφία θα δείτε τρεις νεαρές κοπέλες της Γούβας που είχαν σπεύσει να μονάσουν κοντά του.



Ας πάρουμε από την αρχή, όμως, την υπόθεση προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουμε τη δράση του Πέτρου Βλοτίλδη που είχε... στήσει ωραίο κόλπο.

Ο ιερέας Βλοτίλδης ήταν εφημέριος στο ναό του Αγίου Αρτεμίου στη Γούβα. Τότε ήταν ακόμα ένα μικρό εκκλησάκι καθώς είχατε διαβάσει σε παλαιότερο άρθρο μας τα εγκαίνια του νέου ναού, που ακόμα στέκει στην περιοχή.



Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε με δηλώσεις των κατοίκων της περιοχής. Όσα ακούγονται είναι ανατριχιαστικά. Σε κάποιες γυναίκες ζητούσε... λεπτομέρειες για τη συζυγική τους ζωή (καταλαβαίνετε τι λεπτομέρειες). Κάποιες άλλες τις ωθούσε να χωρίσουν. Κάποιες ανύπαντρες τις συμβούλευε και τις έπειθε να μην παντρευτούν ποτέ, αλλά να μονάσουν! Περίπου 50 κορίτσια της περιοχής είχαν σπεύσει κοντά του για να γίνουν...Άγιες!!!


Ο εφημέριος βρισκόταν προ τετραετίας στην περιοχή. Κι όταν πέρασε ο καιρός άρχισε να δείχνει την αδυναμία του στις γυναίκες. Μάλιστα έκανε και λειτουργία τα... ξημερώματα όπου έτρεχαν τα κοριτσόπουλα!!!


Η βόμβα έσκασε με το... γυναικείο μοναστήρι που άρχισε να χτίζεται λίγα μέτρα πιο μακριά από το ναό του Αγίου Αρτεμίου. Με χρήματα των δέκα κοριτσιών που είχαν απαρνηθεί τα εγκόσμια (περίπου 100 χιλιάδες δραχμές) και του είχαν γράψει τις περιουσίες τους αλλά και με των... επίδοξων πενήντα μοναχών που συμπλήρωσαν το ποσόν! Σε όσους έλεγαν "μα είναι δυνατόν, μοναστήρι γυναικών μέσα στην Αθήνα;" ο πανούργος ιερέας απαντούσε απαξιωτικά.


Βεβαίως με την αποπεράτωση του μοναστηρίου, ο πατέρας Βλοτίλδης εγκαταστάθηκε μαζί με τις μοναχές!!! Τα χρήματα που του είχαν δώσει ήταν αποζημιώσεις από το Κράτος καθώς ήταν προσφυγοπούλες. Και φυσικά εκείνες δούλευαν σε καλτσομηχανές που είχαν αγοραστεί ώστε να συντηρείται το "μοναχικό τάγμα" όπως το ονόμαζε ο πανέξυπνος ιερέας. Που όπως θα διαβάσετε δεν ήταν και... ασχημούλης. 


Το ρεπορτάζ συνεχίστηκε με δηλώσεις του μεγάλου πρωταγωνιστή ο οποίος έπεφτε από... γκάφα σε γκάφα.


Ο ίδιος ο ιερέας παραδέχτηκε ότι συμβούλεψε τις γυναίκες σε αποχή από τα συζυγικά καθήκοντα (...) και ιδού πως το εξήγησε: 


Πάντως υπήρξε και συνέχεια. Η Γούβα διχάστηκε. Και υπήρξαν  και διαδηλώσεις συμπαράστασης από τους υποστηρικτές του ιερέα Βλοτίλδη.


Οι οποίοι υποστηρικτές του δεν παρέλειπαν να τονίζουν το... έργο του ιερέα.


Και βέβαια η Αρχιεπισκοπή πήρε το μέρος του ιερέα αναφέροντας το έργο που έκανε στην Γούβα αλλά και ότι ζητούσε από τις γυναίκες να μην κάνουν παιδιά επειδή ήταν φτωχές ώστε να μη δυστυχήσουν περισσότερο...


Ας μην το σχολιάσουμε το τελευταίο...

Φυσικά υπήρχαν και οι πολέμιοι του ιερέα. Ένας εξ αυτών γνώριζε και το παρελθόν του. Τις... αταξίες του και το ότι από κουρέας αποφάσισε να γίνει παππάς. 



Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Απρίλιος 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά