Οι πρώτες σωφερίνες στην Αθήνα, το 1930

Τον κεντρικόν δρόμον διέσχιζεν μια απαστράπτουσα φίατ με ταχύτητα κάθε άλλο παρά κανονικήν. Εις μιαν στιγμήν παρ' ολίγον να ανατρέψει έναν περαστικόν. Ο άνθρωπος εξηγέρθη κατ' αρχάς ήταν έτοιμος να περιλούσει τον σωφέρ αλλά όταν αντελήφθη εις το αστραπιαίον πέρασμά του καλύτερα τα πράγματα, του επέρασε αυτοστιγμεί ο θυμός. Ένα μειδίαμα εφώτισε το πρόσωπόν του...
-Δεν μ' έκοβες κοπέλα μου... Από εσένα δεν πάει κανείς άδικα!!! 


Ο παραπάνω πρόλογος δεν είναι δικός μας αλλά του συντάκτη της εφημερίδας "Βραδυνή" τον Νοέμβριο του 1930. Το ρεπορτάζ αφορά στις πρώτες Αθηναίες που πήραν το τιμόνι και... ανοίχτηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας. Κι όπως αναφέρει στην πορεία ο ρεπόρτερ, "η φίατ που παρ' ολίγον θα τον έστελνε στον άλλο κόσμο με ταχύτητα 60 χιλιομέτρων οδηγείτο από κομψότατο θηλυκό. Πως να θυμώσει κανείς μαζί του;"...

Κι όπως αναφέρεται, η πρόοδος υπήρξε.


Την παραπάνω εικόνα την περιγράφει λεπτομερώς ο συντάκτης και σας δίνει τη δυνατότητα να τη φέρετε στο μυαλό σας και να τη σχηματίσετε. Αυτή είναι η ομορφιά στα ρεπορτάζ των παλαιών εφημερίδων. Η υπέροχη γλώσσα που χρησιμοποιείται, τα άριστα ελληνικά, το ανάλαφρο στυλ, η λεπτομέρεια, το τέλειο συντακτικό. 

Συνεχίζεται όμως το ρεπορτάζ με την τοποθέτηση ανώτερου υπαλλήλου της τροχαίας ο οποίος βεβαίωνε ότι "οι σωφερίνες είναι εξαιρετικά προσεκτικές"


Ακολούθως ο υπάλληλος της τροχαίας αναφέρθηκε σε περιστατικά που είχαν οδηγηθεί στην Τροχαία κάποιες σωφερίνες για παράβαση κανονισμών. Η περιγραφή είναι απολαυστική.



Πάμε όμως στον επίλογο να δούμε κι ένα πολύ χρήσιμο στατιστικό στοιχείο: Πόσες γυναίκες είχαν πιάσει τιμόνι το 1930; Η απάντηση είναι "60". Με ηλικίες από 18 ως 30 ετών.


Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Νοέμβριος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά