1930: Οι "μικροσκοπικές πρωταγωνίστριες" Άννα και Μαρία Καλουτά

Δύο νεαρά κορίτσια έχουν ξετρελάνει το αθηναϊκό κοινό, το 1930. Η 14χρονη Μαρία και η 11χρονη Άννα, φιλοξενούνται στην εφημερίδα "Βραδυνή" σε μια συνέντευξη με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Πρόκειται φυσικά για τα "Καλουτάκια"... Με έναν ηλικιωμένο να στέλνει... ερωτικό γράμμα στην Μαρία (όταν ήταν 13 ετών) αλλά και τον Αιμίλιο Βεάκη να την παρουσιάζει στο κοινό ως "τη νέα Μαρίκα Κοτοπούλη"!


Τα "Καλουτάκια" έκαναν τότε τα πρώτα τους βήματα και είχαν χαρακτηριστεί ως παιδιά- θαύματα στο ελληνικό μουσικό θέατρο. Η πορεία τους ήταν μεγάλη και τότε ο κόσμος υποδεχόταν τις "μικροσκοπικές πρωταγωνίστριες" με το τεράστιο ταλέντο, το κέφι, την ενέργεια και το μπρίο που έβγαζαν επάνω στη σκηνή.

Έχει ενδιαφέρον λοιπόν να διαβάσουμε όσα έγραφε ο Τύπος της εποχής για τα δύο κορίτσια που έμελλε να κάνουν μεγάλη καριέρα.

Και να φανταστείτε ότι το 1930 (τότε γράφτηκε το ρεπορτάζ που παρουσιάζουμε) ήταν ήδη... 6 χρόνια στη σκηνή. Πρωτοεμφανίστηκαν το 1924, δίπλα στην Μαρίκα Κοτοπούλη.


Η περιγραφή που ακολουθεί, αφορά στην καθημερινότητα της Μαρίας και της Άννας. Που βέβαια ήταν επιμελείς μαθήτριες και κατάφεραν να συνδυάζουν το σχολείο με το θέατρο.


Με το που τελειώνει το σχολείο όμως, αρχίζει να κυριαρχεί η... διαβολεμένη αντίληψη των κοριτσιών προς το τραγούδι. Παιδιά- θαύματα!


Και συνεχίζουμε με το καθημερινό πρόγραμμα των κοριτσιών. Που κατοικούσαν στην οδό Φαλήρου 44 και όπως μπορέσαμε να βρούμε μέσω google maps εδώ πρέπει να υπάρχει ακόμα το σπίτι τους. (Διορθώστε μας αν κάνουμε λάθος).

Έπαιζαν όπως όλα τα κοριτσάκια και τα παιδιά της ηλικίας τους αλλά είχαν τόση ενέργεια κι έκαναν τόσα πολλά πράγματα που πραγματικά θα τα χαρακτήριζες αξιοθαύμαστα.


Τα κορίτσια είχαν και τις... κατακτήσεις τους. Που τις διηγείται η μητέρα τους. Η μεν κατάκτηση της Άννας ήταν μια αθώα περιπέτεια της εποχής. Ένας 8χρονος, που ο πατέρας του είχε πολλά λεφτά, υποσχόταν αστραφτερά δαχτυλίδια (έστω και με black story συνδυασμένα)... Όταν όμως θα πέθαινε ο πατέρας του!!!


Η άλλη ιστορία όμως δεν ήταν και τόσο ευχάριστη. Ένας άντρας μεγάλος σε ηλικία, είχε στείλει ερωτική επιστολή στην Μαρία, όταν ήταν 13 ετών. Της είχε δώσει ραντεβού έξω από έναν κινηματογράφο και την είχε ενημερώσει για τον τρόπο που θα τον γνώριζε. Η Μαρία ζητούσε από τη μητέρα της να την αφήσει να πάει εκεί με μια... μαγκούρα για να του σπάσει το κεφάλι.



Και φτάνουμε στο σημείο όπου μετά από μια παράσταση, ο Αιμίλιος Βεάκης πήρε στα χέρια του την μικρή Μαρία και την παρουσίασε στο κοινό ως την "επόμενη Μαρίκα Κοτοπούλη".



Πολύ ενδιαφέρον και ιστορικά χρήσιμο το ρεπορτάζ του Σώτου Πετρά, στην εφημερίδα "Βραδυνή" τον Οκτώβριο του 1930

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά