Αθήνα 1930: Η σπάνια αρρώστια του ύπνου που "χτύπησε" έναν μποξέρ και μια νέα

Οκτώβριος 1930. Στην εφημερίδα "Βραδυνή" δημοσιεύεται μια πολύ ενδιαφέρουσα είδηση με δύο άτομα στην Αθήνα που έπασχαν από εγκεφαλική ληθαργίτιδα. Κάτι αντίστοιχο με τις παρενέργειες που προκαλούσε το τσίμπημα της μύγας "τσετσέ" στην Αφρική: Προκαλούσε ύπνο! Τα άτομα που ταλαιπωρούνταν από την ασθένεια αυτή ήταν μια 15χρονη κοπέλα στην περιοχή Ψυρρή κι ένας πυγμάχος...


Στην φωτογραφία βλέπετε την 15χρονη Σμαράγδα Τζαφούλη, που κοιμόταν ολόκληρα 24ωρα σερί συνεπεία της εγκεφαλικής ληθαργίτιδας. Ο άλλος ασθενής ήταν ο διάσημος πυγμάχος της εποχής, Π.Παπαδάκης ο οποίος είχε αρχίσει να την ξεπερνάει πάντως καθώς τον προσέβαλλε κατά διαστήματα. Τότε είχε αρχίσει να γίνεται καλά.


Τα παραπάνω αφορούν στην νεαρή Σμαράγδα, 15 ετών τότε (το 1930). Περιγράφεται η κατάσταση της οικογένειας που κατοικούσε στου Ψυρρή. Παρακάτω περιγράφεται η αντίστοιχη κατάσταση του πυγμάχου Παπαδάκη, ο οποίος αρχικά πίστευε ότι είχε προσβληθεί από την ασθένεια εξαιτίας γροθιάς σε κάποιο αγώνα του! Μάλιστα περπατούσε και κρατούσε ανοιχτά τα μάτια του για να μην αποκοιμηθεί όρθιος!!!


Παρακάτω δίνεται και μια επιστημονική ερμηνεία της σπάνιας ασθένειας που είχε "χτυπήσει" την κοπέλα και τον μποξέρ! Και γίνεται η παρομοίωση με τη φοβερή και τρομερή μύγα "τσετσέ" της Αφρικής.


Όμως η εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση  ήρθε από τον υποδιευθυντή του Δημόσιου Ψυχιατρείου, κ.Κωνσταντινίδη. Ο οποίος απέκλεισε να ευθύνεται η μύγα τσετσέ (καθώς δεν υπήρχαν τέτοιες στην Ελλάδα) ενώ αποκάλυψε ότι συνολικά στην Αθήνα υπήρχαν 15 άνθρωποι που έπασχαν απ' αυτή την ασθένεια και νοσηλεύονταν στο Δημόσιο Ψυχιατρείο. Στον επίλογο του ρεπορτάζ αποκαλύπτεται ότι πολλές φορές οι ασθενείς τρέφονταν με υγρά μέσω σωλήνα την ώρα του λήθαργου ώστε να μην πεθάνουν από ασιτία... 


Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Οκτώβριος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά