1930: Όταν οι Αθηναίοι ξετρελάθηκαν με τα... Μίκυ Μάους

Ήταν κάτι καινούργιο. Πρωτότυπο και διασκεδαστικό. Οι Αθηναίοι, μέσω του ομιλούντος κινηματογράφου, ανακάλυψαν το 1930 και τα... Μίκυ Μάους. Για την ακρίβεια, όπως θα δείτε και στα σκίτσα, τον Μίκυ Μάους αλλά το όνομα το χρησιμοποιούσαν γενικά για τα κινούμενα σχέδια.


Ήταν, λοιπόν, κάτι το καινούργιο για τους Αθηναίους και τους Έλληνες γενικότερα. Το 1928 τα πρωτοείδαν (τα Μίκυ Μάους) στον βουβό κινηματογράφο. Ήταν άηχα. Μαζί με τον ήχο τα "κινούμενα σκίτσα" απέκτησαν άλλη χάρη.


Ας δούμε όμως πως καταγράφηκε την τελευταία ημέρα (31 Δεκεμβρίου) του 1930, αυτή η μαγεία των κινουμένων σκίτσων που είχαν ξετρελάνει τους Αθηναίους.

Κατ' αρχήν μπορούμε να δούμε την αλλαγή που συντελέστηκε από τη στιγμή που έγιναν ηχητικά κι έπαψαν να είναι βουβά.


Στη συνέχεια περνάμε σε πιο λεπτομερείς περιγραφές. Όπως για παράδειγμα ότι κάθε μέτρο ταινίας αποτελείται από 52 εικόνες ενώ κάθε λεπτό απαιτεί 1640 εικόνες!!! 


Όπως διαβάσατε η εφεύρεση των κινουμένων σκίτσων δεν είναι αμερικάνικη αλλά γαλλική. Και συγκεκριμένα ο Αιμίλιος Καλ δεν είχε της αποδοχής που έπρεπε στο Παρίσι οπότε πήγε στις ΗΠΑ και... βρήκε την υγειά του ο άνθρωπος!


Και κάπως έτσι οι Αθηναίοι έμαθαν τα... Μίκυ Μάους (που μιλούσαν κιόλας) το 1930.

Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (31 Δεκεμβρίου 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!