Αθήνα 1929: Η Μαρίκα Νέζερ απήγαγε τον αγαπημένο της Ερρίκο Κονταρίνη!!!

Η Μαρίκα Νέζερ είναι γνωστή σε όλους μας. Είναι η "κυρα- Δέσποινα" που προξένεψε τον κυρ Παντελή στη νεαρά κόρη εκείνου που... εισπρακτορεύει στα τρόλεϊ. Είναι η "Αδελαϊδα" στα τρία ορκισμένα γεροντοπαλίκαρα (Κωνσταντάρας- Νικολαϊδης- Ζάχος) στον "Τζαναμπέτη". Δεν είναι όμως γνωστή η ερωτική της ιστορία, χάρη στην οποία απαρνήθηκε τα πλούτη της οικογένειας και προτίμησε να... πεινάσει αλλά να βρίσκεται κοντά στον αγαπημένο της, επίσης ηθοποιό, Ερρίκο Κονταρίνη. Τον οποίο... έκλεψε, για να ζήσουν τελικά μαζί για μια ολόκληρη ζωή.




Πρόκειται για μια συγκινητική ερωτική ιστορία, ανάμεσα στην κόρη μιας φημισμένης κι ευκατάστατης οικογένειας (Νέζερ) που ήταν πρωταγωνίστρια από τα 22 της στο θέατρο. Κι ενός άσημου, φτωχού ηθοποιού, για τον οποίο η Μαρίκα Νέζερ απαρνήθηκε τα πλούτη της και τις ανέσεις της προκειμένου να βρίσκεται μαζί του. Διότι η οικογένειά της δεν τον ήθελε.


Τελικά έζησαν μαζί ως το 1971, όταν ο Ερρίκος Κονταρίνης έφυγε από τη ζωή. Έζησαν πολλά χρόνια, αγαπημένοι, ερωτευμένοι και ήταν από τα ομορφότερα ζευγάρια καλλιτεχνών. Για τον έρωτά τους περιπλανήθηκαν για χιλιόμετρα, μέσα στη νύχτα (μετά την... αρπαγή, εθελούσια βέβαια, του Ερρίκου) και δεν είχαν που να κοιμηθούν πριν καταλήξουν... κρυφά στο καμαρίνι ενός θεάτρου.


Ας δούμε όμως την ιστορία από την αρχή, όπως την είχε περιγράψει το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ακρόπολις", ημέρα Τρίτη, 30 Απριλίου 1929.


Αυτός ήταν ο πρόλογος στο ρεπορτάζ που μας... έβαλε στο πνεύμα. Πάμε να διαβάσουμε την ουσία. Ανάμεσα στους δύο ηθοποιούς αναπτύχθηκε ζωηρότατο αίσθημα και σε τέτοιο βαθμό ώστε οι γονείς της 22χρονης (τότε) Μαρίκας, αναγκάστηκαν να την περιορίσουν αρκετά για να μη βλέπει τον Ερρίκο. Ο οποίος μάλιστα είχε... δείρει κι έναν αστυνομικό που αποπειράθηκε να τον συλλάβει μετά την παρατήρηση που του έκανε να μην παρακολουθεί την Μαρίκα.



Παρά τις προσπάθειες των γονιών της Μαρίκας Νέζερ, το αίσθημα γινόταν όλο και πιο έντονο. Και τελικά η ηθοποιός πήρε τη μεγάλη απόφαση. Όλα συνέβησαν ξαφνικά όταν ο Ερρίκος καθόταν στο "Στέμμα" στην Ομόνοια κι ένας μικρός του είπε ότι κάποιος τον ζητούσε.


Μαντέψατε ποιο ήταν το πρόσωπο που τον ζητούσε; Όχι άντρας πάντως...


Άρχισε η περιπλάνηση των δύο νέων που με τα πόδια πήγαν στον Πειραιά και ζήτησαν άσυλο από μια θεία της Μαρίκας. Εκδιώχθηκαν... Δεν είχαν φράγκο επάνω τους και με τα πόδια βρέθηκαν στο Παλαιό Φάληρο κι απ' εκεί πάλι με τα πόδια στην Αθήνα... Ο έρωτας τους έδινε δύναμη


Τελικά, όπως διαβάσατε, διανυκτέρευσαν σε ένα καμαρίνι του θεάτρου "Τριανόν" κι ενώ οι γονείς της Μαρίκας είχαν αρχίσει να τους αναζητούν.

Η εφημερίδα "Ακρόπολις" είχε και μια ακόμα επιτυχία. Επισκέφτηκε την κάμαρα του ζευγαριού. Παρά τη φτώχεια δήλωναν πολύ ευτυχισμένοι. Κι ότι θα έπαιζαν μαζί στη θέατρο.


Μάλιστα η δημοσιογραφική επιτυχία σφραγίστηκε με μια φωτογραφία του ζευγαριού να διαβάζει την "Ακρόπολη"



Κι επέμεναν ότι θα έπαιζαν μαζί στο θέατρο εκείνη τη σεζόν. Θα έβρισκαν τη λύση



Η Μαρίκα Νέζερ στις δηλώσεις της τόνισε τον έρωτα του ζευγαριού. Κι ότι από τη στιγμή που είχε λυθεί το πρόβλημα της στέγης, όλα ήταν εύκολα. Αυτό θα πει έρωτας...



Τελικά ένα χρόνο μετά, μπροστά στην επιμονή του ζευγαριού και το... πραξικόπημα που είχαν κάνει, ο Ερρίκος και η Μαρίκα παντρεύτηκαν. Κι έζησαν αγαπημένοι για 41 χρόνια μαζί, μέχρι που ο Κονταρίνης έφυγε από τη ζωή, το 1971, σε ηλικία 65 ετών.

Το 1989 πέθανε και η Νέζερ, σε ηλικία 83 ετών




Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (30 Απριλίου 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά