Κυρα-Γαρουφαλιά: Η θρυλική χαρτορίχτρα στου Ψυρρή το 1929

Ένας... περίπατος στο "ανάκτορο" της κυρα-Γαρουφαλιάς, της θρυλικής χαρτορίχτρας που ζούσε στου Ψυρρή κατά την δεκαετία του '20, μας μεταφέρει σε ένα άλλο κόσμο της τότε εποχής. Και με την γλαφυρή περιγραφή του ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ακρόπολις" μαθαίνουμε και άλλα μυστικά του... επαγγέλματος.


Κατ΄αρχήν δεν μπορούσες να φτάσεις έτσι απλά στην κυρα-Γαρουφαλιά. Χρειάζονταν διατυπώσεις, συστάσεις, μια ολόκληρη διαδικασία ώστε να κερδίσεις την εμπιστοσύνη της και να την δεχθείς.


Στην οδό Καραϊσκάκη 18 (με ένα κλικ μπορείτε να δείτε πως είναι τώρα το μέρος όπου κάποτε βασίλευε η κυρά Γαρουφαλιά) ήταν η έδρα της. Μόνο που δεν έπρεπε ποτέ να τη ζητήσεις ως "χαρτορίχτρα" αλλά ως "γιάτρισσα"! Η γειτονιά δεν "εγνώριζε" καμία χαρτορίχτρα...


Η πρώτη ερώτηση της κυρίας ήταν: "Θέλετε κανένα γιατρικό; Με τρεις μπουκάλες σας κάνω καλά ό,τι ασθένεια κι αν έχετε". Όταν της ζήτησε να του ρίξει τα χαρτιά, έκανε την ανήξερη. Μέχρι που έπεσε το συνθηματικό "Γιώργος"


Και αρχίζει η διαδικασία... Η μυσταγωγία. Η κυρα- Γαρουφαλιά ήταν πανέτοιμη να δώσει απαντήσεις σε όλα.


Για να μη σας κρατάμε σε αγωνία, η κυρα Γαρουφαλιά αποκαλύπτει στον (κατά δήλωσή του) αρραβωνιασμένο πελάτη (που στην πραγματικότητα είναι ο συντάκτης του άρθρου) ότι ο γάμος του δεν πρόκειται να γίνει εξαιτίας της πεθεράς του!!!


Και οι λεπτομέρειες είναι συντριπτικές.


Όμως μετά απ' όλη αυτή την ανάλυση, ο δημοσιογράφος που παρουσιάστηκε ως πελάτης δεν ντράπηκε ο αθεόφοβος να της πει ότι... δεν ήταν αρραβωνιασμένος!!! Ότι ήταν ήδη παντρεμένος. Η κυρα Γαρουφαλιά... δεν μάσησε. "Άμα το λένε τα χαρτιά, εμένα δεν με γελάς"!!!



Στη συνέχεια η κυρα Γαρουφαλιά άλλαξε πίστα. Και ενημέρωσε τον πελάτη της (που πλέον είχε πειστεί και ο ίδιος ότι είναι αρραβωνιασμένος) ότι θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση και να γινει ο γάμος, αρκεί να έπαιρνε και να χρησιμοποιούσε τη θαυματουργή σκόνη που θα του έδινε.


Η κυρα Γαρουφαλιά ξετύλιξε ένα κουρέλι. Κι έδωσε το "γιατρικό" στον άνθρωπο που θα... έβρισκε την ευτυχία του. Με την υποσημείωση να μην το χρησιμοποιούσε την ίδια ημέρα. Γιατί...


Άρα να ξέρετε ότι δεν πιάνουν αυτά πρωτομηνιά. Να κάνετε τουλάχιστον μια μέρα υπομονή. 

Και φτάνουμε στην πληρωμή. Όπου καταλαβαίνετε ότι η πονηρή χαρτορίχτρα έκανε όλο αυτό το σόου μόνο και μόνο για να πουλήσει τη σκόνη της.



Εμ σκόνη είναι αυτή που φέρνει ευτυχία...

Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (2 Μαρτίου 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά