Μενίδι, 1929: Δολοφόνησε τον πατέρα του αλλά τον σκότωσε ο αδερφός του

Το 1929 το Μενίδι ήταν ένα ήσυχο χωριουδάκι. Τον Ιούνιο του ίδιου έτους, όμως, ταράχτηκαν οι κάτοικοι από ένα τραγικό γεγονός. Ο Γ.Φυτάς, η πιο αποκρουστική μορφή του Μενιδίου της εποχής εκείνης, δολοφόνησε τον πατέρα του. Και κατόπιν έπεσε νεκρός από το περίστροφο του αδερφού του κι αφού πριν τον είχε τραυματίσει ο αδερφός της συζύγου του.


Οι παραπάνω εικονιζόμενοι είναι εκείνοι που έδωσαν τέλος στη ζωή του Γιώργου Φυτά, ο οποίος προηγουμένως είχε δολοφονήσει τον πατέρα του και είχε προσπαθήσει να σκοτώσει τη σύζυγο και την κόρη του. Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής, ο Φυτάς είχε όλα τα... κακά επάνω του: Μέθυσος, χασισοπότης, χαρτοπαίκτης που... έπαιρνε φωτιά με τη μία και τσακωνόταν με όλο τον κόσμο. Είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε όλη την οικογένειά του. Μια οικογένεια που ήταν αγαπητή στο Μενίδι με εξαίρεση φυσικά τον ίδιο τον Γιώργο Φυτά. Ο οποίος, μάλιστα, κατηγορούσε τη σύζυγό του ότι είχε εραστές και ότι το κοριτσάκι δεν το είχε κάνει με τον ίδιο, κάτι που φυσικά υπήρχε μόνο στη φαντασία του και την εγκληματική του προσωπικότητα.


Ας πάρουμε, όμως τα πράγματα από την αρχή ώστε να μπούμε στο κλίμα και στην ουσία της υπόθεσης. Τα στοιχεία είναι σοβαρά καθώς αποκαλύπτονται απειλητικές κι εκβιαστικές επιστολές του Γ.Φυτά προς τον άτυχο 70χρονο πατέρα του.


Στην παρακάτω φωτογραφία, θα δείτε τον Πέτρο Φυτά, που έπεσε νεκρός από τις σφαίρες του γιού του, Γιώργου.


Το θέμα είναι ότι μετά το τραγικό συμβάν άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια κι άλλα σοβαρά ζητήματα. Όπως το ότι ο Γιώργος Φυτάς σε ηλικία 13 ετών είχε σκοτώσει τον μικρό του ξάδερφο επειδή έκλαιγε. Τότε δεν είχε υποστεί συνέπειες λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Επίσης υπήρχαν διαδόσεις για εγκληματική σταδιοδρομία όταν ήταν στρατιώτης στη Μικρά Ασία.


Ο πατέρας του πίστεψε ότι με ένα καλό γάμο, ο Γιώργος θα άλλαζε. Πραγματικά του βρήκε μια εξαιρετική κοπέλα (εδώ που τα λέμε... καλό της έκανε;) αλλά ο γιός του δεν άλλαξε καθόλου. Οι φασαρίες συνεχίζονταν. Η καημένη η σύζυγός του, τράβαγε τα πάνδεινα καθώς εκείνος φανταζόταν ότι έχει... εραστές. Ενώ την κατηγορούσε ότι ακόμα και το κοριτσάκι τους δεν ήταν δικό του.

Ο Πέτρος Φυτάς έκρινε ότι έπρεπε να απομακρύνει το γιό του από την άτυχη Όρσα (έτσι έλεγαν τη σύζυγό του). Τον έστειλε στην Θεσσαλονίκη με 25 χιλιάδες δραχμές ώστε να αρχίσει δική του δουλειά.


Σιγά μην άρχιζε επιχειρήσεις. Ο Γιώργος Φυτάς έστελνε συνεχώς απειλητικά κι εκβιαστικά γράμματα απαιτώντας χρήματα.

Ιδού μια από τις επιστολές του


Όπως καταλαβαίνετε η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη. Ο Γιώργος Φυτάς είχε αποφασίσει να σκοτώσει...

Ο πατέρας του φυσικά, γνωρίζοντας την τιμιότητα της Όρσας, δεν την έδιωξε από το σπίτι. Ο Γιώργος ήρθε κρυφά στην Αθήνα. Και κρύφτηκε στην αυλή του σπιτιού πιστεύοντας ότι θα έβλεπε τους... εραστές να μπαινοβγαίνουν στο σπίτι.


Η ευκαιρία να μπει στο σπίτι, βρέθηκε... Οι σκηνές που ακολούθησαν είναι ανατριχιαστικές.


Η γυναίκα της συζύγου του έτρεξε γρήγορα στον Πέτρο Φυτά. Ο οποίος έσπευσε να βοηθήσει την κατάσταση, αλλά...


Ο πατροκτόνος, αφού πρώτα τραυμάτισε με ένα γιαταγάνι έναν αστυφύλακα, έσπευσε να παραδοθεί καθώς φοβήθηκε την εκδίκηση. Στο δρόμο όμως τον τραυμάτισε σοβαρά με όπλο ο αδερφός της συζύγου του.


Ο ενωμοτάρχης δεν γνώριζε ότι είχε μπροστά του τον πατροκτόνο. Οπότε βλέποντας τα τραύματα τον οδήγησε στο φαρμακείο... Εκεί έτρεξε ο αδερφός του Γιώργου, Σωτήρης, ο οποίος τον πυροβόλησε όταν τον άκουσε να λέει: "Σκότωσα τον πατέρα για να σε κάνω περισσότερο πλούσιο από την περιουσία του"


Ο φαρμακοποιός έκανε την περιγραφή αργοτερα, στους δύο ρεπόρτερ της εφημερίδας "Ακρόπολις" που βρέθηκαν στο Μενίδι.


Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι του Μενιδίου ετοίμαζαν επιστολή προς την Εισαγγελία ζητώντας την αποφυλάκιση του Σωτήρη Φυτά μέχρι να γίνει η δίκη. Και μάλιστα ζητούσαν να αθωωθεί καθώς είχε απαλλάξει την οικογένεια και την κοινωνία από ένα εγκληματικό στοιχείο που είχε κάνει αλλά και θα έκανε κακό στο μέλλον σε πολλούς ανθρώπους.


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Ιούνιος 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά