1930, έγκλημα στην Καλλιθέα: Το μυστήριο γύρω από τη δολοφόνο!

Η παρακάτω ιστορία αφορά τη δολοφονία του Γιώργου Σταυρινούλη από τη σύζυγό του, Ελένη, στην οδό Λασκαρίδου 157 στην Καλλιθέα, τον Νοέμβριο του 1930. Η αθηναϊκή κοινωνία σοκαρίστηκε από το έγκλημα και ασχολήθηκε με τις απιστίες της δολοφόνου. Καταπιασμένοι όλοι με τέτοιου είδους ζητήματα, δεν μπόρεσαν φυσικά να σκεφτούν τη θέση της γυναίκας που έμεινε μόνη, εγκαταλελειμμένη και χωρίς χρήματα για 13 χρόνια από το σύζυγό της που ήταν στις ΗΠΑ και αδιαφορούσε! Κι εκείνη είχε μείνει άφραγκη με ένα μωρό στην αγκαλιά.

 
Ποια είναι η ουσία; Ότι η Ελένη (που εικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία) πέρασε πολύ δύσκολα για  13 χρόνια. Τόσα απουσίασε ο σύζυγός της στην Αμερική και την είχε αφήσει με το νεογέννητο παιδί τους. Και μάλιστα δεν επικοινωνούσε καν μαζί της, δεν της έστελνε χρήματα κι επέστρεψε στην Ελλάδα όταν τυφλώθηκε στο ένα μάτι, συνεπεία ατυχήματος στη διάρκεια κυνηγιού στην Χίο (όπου είχε βρεθεί για ένα διάστημα όσο ζούσε στις ΗΠΑ) και ήταν ανήμπορος να εργαστεί!

Η ιστορία είναι περίεργη πάντως και η γυναίκα προφανώς με τεράστια απωθημένα από την (ουσιαστική) εγκατάλειψη του συζύγου της, έδρασε κατ' αυτόν τον τρόπο.


Στην αρχή, γίνεται περιγραφή της κατάστασης και του ιστορικού ανάμεσα στο ζευγάρι. Ακολούθως καταγράφεται η... οργή του συζύγου όταν ενημερώθηκε περί της απιστίας της γυναίκας του όσο απουσίαζε στις ΗΠΑ (και την έγραφε στα παλιά του τα παπούτσια). Αλλά και η προτροπή του προς εκείνη να πάει να... ζητιανέψει. Ο ίδιος αρνιόταν να πάει να εργαστεί λέγοντας ότι δεν του το επέτρεπε να κατάστασή του. Και ταυτόχρονα δεν ήθελε να συνεχίσει η κόρη του τη φοίτηση στην Σχολή Ζερβού επειδή "δεν είχε τα μέσα". Αλλά δεν πήγαινε να δουλέψει κι έπρεπε να ζητιανέψει η σύζυγός του. Ωραία περνούσαν οι γυναίκες τότε...


Η ίδια η γυναίκα στην κατάθεσή της όμως δεν κάνει λόγο περί προτροπής για ελεημοσύνη αλλά περί υπαινιγμών για άλλου είδους συνάντηση με τους φίλους του άντρα της.


Και καταλήγοντας η Ελένη Σταυρινούλη, φαίνεται αμετανόητη για την πράξη της.


Την επόμενη ημέρα κι ενώ δεν βρίσκεται πια εν θερμώ, η Ελένη περιγράφει το δράμα της στην εφημερίδα. Κι αναφέρει ότι δεν είχε τρόπο να ζήσει από τη στιγμή που ο σύζυγός της απουσίαζε, αδιαφορούσε, δεν έστελνε χρήματα. Προφανώς αυτό ήταν το λιγότερο που αφορούσε την τότε αθηναϊκή κοινωνία. Περισσότερο ενδιαφέρονταν αν είχε... ερωτικές σχέσεις ενώ ήταν παντρεμένη κι όχι ότι ήταν παρατημένη, μόνη, χωρίς βοήθεια, ενδιαφέρον και χρήματα.


Και η Ελένη συνέχισε την περιγραφή της σκληρής ζωής της. Που προφανώς δεν μπορούμε να κρίνουμε καθώς στη θέση κάθε ανθρώπου είναι μάλλον δύσκολο να μπούμε και να καταλάβουμε.



Η δράστης καταλήγει ότι ο σύζυγός της αρνήθηκε να πάει η κόρη τους σε ένα πολύ καλό σχολείο παρά την επιθυμία της Ελένης που ήθελε να τη δει μορφωμένη ώστε να ξεφύγει από τη δυστυχία... Κατέφυγε σε άλλα μέσα. Και τότε έγιναν όλα...



Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Νοέμβριος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά