Κάτω Πετράλωνα, 1929: Χωρίς δρόμους, χωρίς νερό, ελεεινά πεζοδρόμια, τραγική συγκοινωνία

Παρουσιάσαμε την εικόνα στα Άνω Πετράλωνα, το 1929. Παλαιότερα, είχαμε παρουσιάσει το πως ήταν συνολικά τα Πετράλωνα, το 1935. Επόμενη ανακάλυψη, τα Κάτω Πετράλωνα το 1929. Με περιγραφές και λεπτομέρειες που προκαλούν θλίψη καθώς οι κάτοικοι στερούνταν τα... βασικά.


Πάμε να δούμε τα πράγματα από την αρχή.

Με πληθυσμό που ξεπερνούσε τους 15 χιλιάδες κατοίκους, που ζούσαν όμως σε άθλιες συνθήκες.


Συνέχεια... Πως ήταν τα πεζοδρόμια αλλά και η συγκοινωνία στην περιοχή.


Τα Κάτω Πετράλωνα του 1929 είχαν ηλεκτροφωτισμό χάρη στις δραστήριες ενέργειες του Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής, όπως διαβάζουμε...


Η έντονη δράση του Εξωραϊστικού Συλλόγου, είχε ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή φιλανθρωπικής αγοράς, τα έσοδα της οποίας θα διατίθεντο για τη δημιουργία εντευκτηρίου και ψυχαγωγικού κέντρου στα Κάτω Πετράλωνα. Που θα ήταν πολύ μεγάλη υπόθεση για τους κατοίκους της περιοχής και ειδικά για τις γυναίκες που έπρεπε να πάνε ως το Θησείο (το πιο κοντινό) για να διασκεδάσουν.


Η ύδρευση γινόταν αποκλειστικά από τα πηγάδια... Που ευτυχώς ήταν πολλά! Υπήρχε ένα Δημοτικό Σχολείο (τότε χτιζόταν και δεύτερο) ενώ δεν καταγραφόταν δραστηριότητα από αθλητικό σύλλογο.


Όπως και στα Άνω, έτσι και στα Κάτω Πετράλωνα δεν υπήρχε υπόνομος ούτε για δείγμα!!! Και ο κίνδυνος επιδημίας ήταν μεγάλος.


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Απρίλιος 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά