1929: Ο έρωτας που πήγε να κάψει τα Πετράλωνα!!!

Ο έρωτας δύο νέων κόντεψε να κάψει (στην κυριολεξία, όχι μεταφορικά) τον προσφυγικό συνοικισμό του Ασυρμάτου, τον Απρίλιο του 1929 στα Πετράλωνα! Τρομερή ιστορία, που περιλαμβάνει έρωτα και... εκδίκηση της πεθεράς! Ευτυχώς το κλάμα ενός μωρού έσωσε την κατάσταση.


Η ιστορία, μέσες άκρες, αρχίζει στον συνοικισμό με τον έρωτα δύο προσφυγόπουλων, του 22χρονου Παντελή Ροδοστόγλου και της 18χρονης Αντιγόνης Δεμερτζίδη. Όλα πήγαιναν καλά, οι δύο νέοι αρραβωνιάστηκαν αλλά όταν υπήρξε... θέμα με την εξαγορά μέρους της στρατιωτικής θητείας του Ροδοστόγλου όλα άλλαξαν. Ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή.


Μέχρι εδώ όλα πήγαιναν καλά. Μέχρι που ήρθε η ώρα του στρατού του Παντελή. Διαβάστε τη συνέχεια... Ο Παντελής Ροδοστόγλου πήγε στον στρατό και η μητέρα του, Άννα, πλήρωσε ένα ποσόν μεταξύ 3-5 χιλιάδων δραχμών προκειμένου να εξαγοράσει μέρος της θητείας του. Ακολούθως ζήτησε το ποσό αυτό, το "αντισήκωμα" (έτσι λέγεται η εξαγορά μιας υποχρεωτικής κατάστασης) από το σόι της Αντιγόνης απειλώντας μάλιστα ότι δεν θα έδινε την άδειά της για να γίνει ο γάμος, αν δεν πλήρωναν!!!



Ωραία πράγματα συνέβαιναν τότε. Κι αν οι δύο νέοι εξακολούθησαν να έχουν... θερμές σχέσεις, η Άννα Ροδοστόγλου αποφάσισε να κάνει την κατάσταση ακόμα πιο θερμή. Καυτή για την ακρίβεια. Και πήγε να βάλει φωτιά στην παράγκα της οικογένειας Δεμερτζίδη.

Ευτυχώς το κλάμα του μωρού ξύπνησε την οικογένεια που έσβησε τη φωτιά... Αλλιώς μέσα σε λίγα λεπτά όλος ο συνοικισμός θα γινόταν... κάρβουνο!!!


Η Άννα Ροδοστόγλου συνελήφθη και οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Θησείου.  Η δράστης, αν και μιλούσε τούρκικα και σχεδόν καθόλου ελληνικά, αρνήθηκε τα πάντα αλλά όλες οι κατηγορίες ήταν εναντίον της.

 
Κι όλα αυτά για ένα αντισήκωμα

Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (2 Απριλίου 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά