28 Απριλίου 1929: Τα εγκαίνια του Χολαργού

Βρισκόμαστε στον Απρίλιο (28) του 1929 και η Αθήνα υποδέχεται ένα νέο και πανέμορφο προάστιο. Πρόκειται για την ίδρυση του Χολαργού, της αγρόπολης που έκλεβε την παράσταση με την ομορφιά της. Σας παρουσιάζουμε τα εγκαίνια της πόλης.


Κάπως έτσι... ξεφύτρωσε ο Χολαργός (όπως έγραφε η εφημερίδα) της εποχής, εις ολίγα βήματα των Αθηνών. Και θα μας επιτρέψετε να εκτιμήσουμε ότι στα χέρια μας (και στα χέρια σας) βρίσκεται ένα... ιστορικό δημοσίευμα.



Η πρωτεύουσα.. εξαπλούται λοιπόν. Και ταυτόχρονα η ονομασία της πόλης του Περικλή, αναβιώνει το 1929...  Ως προς το όνομα. Καθώς ιστορικές αναφορές ξεκαθαρίζουν ότι ο αρχαίος Δήμος Χολαργού βρισκόταν στο Καματερό ή στο Ίλιον. Καμία σχέση, δηλαδή. Αλλά δεν έχει σημασία.

Ο Χολαργός ιδρύθηκε.

Γι αυτό σας λέμε ότι βρήκαμε ιστορικό ντοκουμέντο.

Πυκνό δάσος πεύκων, άφθονο νερό, μεγάλη έκταση, πανέμορφη τοποθεσία.


Προχωρούμε όμως ώστε να διαβάσουμε κι άλλα πολύ σημαντική στοιχεία για την ίδρυση του Χολαργού και γίνεται αναφορά σε κάποια ονόματα. Είναι οι άνθρωποι στους οποίους ο Χολαργός οφείλει την ύπαρξή του.


Πιο κάτω μαθαίνουμε ότι ο παλιός λυκειάρχης, Ιάκωβος Δραγάτσης ήταν ο ανάδοχος της πόλης. Ήταν εκείνος που έδωσε το όνομα "Χολαργός"


Ο Ιάκωβος Δραγάτσης επέμεινε, και παρουσίασε στοιχεία (στην πορεία άλλαξαν πολλά πάντως) ότι ο αρχαίος Χολαργός βρισκόταν εκεί ως προάστιο της Αθήνας. Και οι αρχαίοι τον αποκαλούσαν "Χόλαργο" από το "Χολός" και "Αργώ". Δηλαδή "καλόκαρδος" ή "άκακος"


Και τελειώνουμε με τη δεξίωση που οργανώθηκε για τα εγκαίνια της πόλης.


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (30 Απριλίου 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά