"Να προσέχετε τους υπηρέτες και τις υπηρέτριες"

Τον Μάιο του 1935, στις εφημερίδες δημοσιεύτηκε μια πολύ παράξενη είδηση: Ότι μόνο κατά τον περασμένο μήνα είχαν καταγραφεί στην Αθήνα 17 κλοπές σπιτιών από τους υπηρέτες και τις υπηρέτριες που δούλευαν εκεί!!! Και η εφημερίδα συνιστά:


Και το χειρότερο; Οι ιδιοκτήτες των σπιτιών, τα θύματα των κλοπών δηλαδή, δεν είχαν απολύτως καμία πληροφορία για το υπηρετικό προσωπικό που τους είχε... ξαφρίσει. Κι ας το είχαν προσλάβει. Δεν ήξεραν ούτε το επώνυμο ούτε και τον τόπο καταγωγή τους.

Πως εξηγείται αυτό; Ο τότε διοικητής της Γενικής Ασφάλειας, Άγγελος Έβερτ (πατέρας του μετέπειτα πολιτικού και αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδη) υπογράμμισε ότι η ισχύουσα διάταξη περί υπηρετών και υπηρετριών είχε ατονίσει. Κι αυτό γιατί οι υπηρέτες και οι υπηρέτριες που εργάζονταν επί χρόνια σε ένα σπίτι, αρνούνταν να παραδώσουν στην αστυνομία τις φωτογραφίες τους και να παραλάβουν το σχετικό βιβλιάριο, το οποίο θεωρούσαν ατιμωτικό. Οι δε κύριοί τους δεν τους πίεζαν γι αυτό, για να μην τους... χάσουν!!!

Γι αυτό και ο Έβερτ είχε προτείνει το μέτρο των δηλώσεων, της φωτογραφίας και του βιβλιαρίου να ισχύει για τους νεοπροσληφθέντες σε ένα σπίτι.

Για το τέλος μια εκπληκτική λεζάντα από την εφημερίδα στην φωτογραφία



"Μοντέρνα υπηρέτρια"

Εδώ τελειώνουν όλα. Στη φωτογραφία και τη λεζάντα

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά