1929: Τι έλεγαν διάσημες Αθηναίες για το δικαίωμα ψήφου της γυναίκας στην Ελλάδα
Βρισκόμαστε στο 1929. Κάποιες φεμινιστικές οργανώσεις έχουν αρχίσει να διεκδικούν την ισότητα. Προσπαθούν ν' αναβαθμίσουν τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία της Ελλάδας. Και μέσα στα αιτήματά τους βρίσκεται και το να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου οι Ελληνίδα! Ήταν ένα ζήτημα που από τα μέσα της δεκαετίας του ΄20 είχε αρχίσει να συζητείται πολύ. Κι έχει ενδιαφέρον να δούμε, τι έλεγαν γι' αυτό το περιβόητο θέμα πολλές διάσημες Αθηναίες της εποχής. Πιθανότατα όσα είπε η Μαρίκα Κοτοπούλη να παραξενέψουν πολλές γυναίκες του "σήμερα".
Μπορείτε να δείτε και στον τίτλο της εφημερίδας το πως αντιμετώπιζαν το ζήτημα εκείνη την εποχή. Προφανώς και φαινόταν ως "παράξενο" ή "ξένο" το να έχει η γυναίκα στην Ελλάδα του 1929, κάποιες παραπάνω απαιτήσεις.
Στο σημείο αυτό να σας πούμε ότι οι γυναίκες στην Ελλάδα ψήφισαν για πρώτη στις τοπικές εκλογές του 1930 στην Θεσσαλονίκη. Επίσης είχαν δικαίωμα να ψηφίσουν στις δημοτικές εκλογές του 1934 αλλά μόλις 15 χιλιάδες (...) προσήλθαν στις κάλπες. Για πρώτη φορά οι Ελληνίδες ψήφισαν στις Εθνικές εκλογές του 1952. Πρώτη γυναίκα βουλευτής εξελέγη η Ελένη Σκούρα (το 1953 με τον Εθνικό Συναγερμό). Για την πρώτη γυναίκα υπουργό θα τα γράψουμε παρακάτω γιατί συνδυάζεται με το θέμα μας.
Για την Μαρίκα Κοτοπούλη, πάντως, ο προορισμός της Ελληνίδας εκείνη την εποχή ήταν να γεννά να να μεγαλώνει παιδιά και μόνο γι' αυτό! Ακούγεται κάπως σοκαριστικό να το λέει αυτό, έστω και το 1929, μια γυναίκα της τέχνης που είχε ξεφύγει από τα στερεότυπα της εποχής αν δούμε τη ζωή της.
Συνεχίζοντας, η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός προσπάθησε να δικαιολογήσει την άποψή της αναφέροντας ότι υπάρχουν γυναίκες που έχουν διακριθεί σε άλλους τομείς, όμως θεωρούσε ότι ακόμα ήταν πολύ νωρίς για το δικαίωμα ψήφου.
Μάλιστα δεν δίστασε να κάνει και χιούμορ σχετικά με την παροχή ψήφου στις Ελληνίδες και σε ό,τι είχε να κάνει με τις δημοτικές εκλογές.
Συνεχίζουμε παρακάτω με άλλες απόψεις επώνυμων γυναικών της Αθήνας. Κι αφού στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι αναζητήθηκε η μεγάλη Κυβέλη ώστε να εκφράσει τη γνώμη της αλλά δεν ήταν στο θέατρο, περνάμε στην εκτίμηση της Ελένης Νεγρεπόντη. Μιας μεγάλης κριτικού θεάτρου και λογοτεχνίας και συγγραφέως. Χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο "Άλκης Θρύλος".
Η οποία ήταν υπέρ της παροχής δικαιώματος ψήφου στις Ελληνίδες.
Η σπουδαία Νεγρεπόντη, εξέφρασε αυτή την άποψη με τη λογική ότι θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες για την εξέλιξη της Ελληνίδας στο κοινωνικό σύνολο. Και την τεκμηρίωσε επαρκώς.
Τέλος- κι εδώ είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης- η Λίνα Τσαλδάρη, σύζυγος του Παναγή Τσαλδάρη (έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας από το 1932 ως το 1933 και από το 1933 ως το 1935) δεν ήθελε να πάρει θέση για το θέμα.
Η ιστορία έχει γράψει ότι το 1956, η Λίνα Τσαλδάρη δεν εξελέξη απλώς βουλευτής, αλλά υπήρξε και η πρώτη γυναίκα υπουργός στην Ελλάδα. Στην Κυβέρνηση της ΕΡΕ, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ανέλαβε το υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας, μέχρι το 1958.
Τι έλεγε το 1929 για τη θέση της γυναίκας σχετικά με τις εκλογές;
Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (1 Φεβρουαρίου 1929)
Ακολουθήστε μας στο Facebook
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου