Άρθρο του 1929: Η Αθηναϊκή Κοινωνία μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο/ρεπορτάζ/έρευνα (ό,τι θέλετε διαλέγετε) ανακαλύψαμε στην εφημερίδα "Ακρόπολις" στις 27 Ιανουαρίου 1929. Συγκεκριμένα καταγράφεται η πολύ μεγάλη αλλαγή στην Αθηναϊκή Κοινωνία, μετά το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αλλαγές που είχαν γίνει ήταν συνταρακτικές κι ακόμα ο κόσμος δε γνώριζε ότι σε μια δεκαετία θα έμπαινε και πάλι στη δίνη ενός καταστρεπτικού πολέμου! 


Στη λεζάντα της φωτογραφίας μπορείτε να διαβάσετε για τις προπολεμικές καλλονές. Φανταστείτε ότι μιλάμε για την δεκαετία του '10 που ακόμα και τότε (όχι τώρα που έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας) φάνταζε μακρινή. Υπήρχε και ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ενώ στη συνέχεια η Ελλάδα βίωσε και το δράμα με τη Μικρασιατική Καταστροφή. Οι κοινωνίες αλλοιώθηκαν και φυσικά αυτό έγινε και στην πρωτεύουσα.


Αρχίζουμε λοιπόν την ανάγνωση καθώς τα στοιχεία που παρατίθενται είναι πολύ ενδιαφέροντα και μας δίνουν την εικόνα της Αθήνας, όχι του 1929 (που γράφτηκε το ρεπορτάζ) αλλά πριν το 1915. Και γίνεται η σύγκριση.

Στην αρχή το ρεπορτάζ του Θ.Συναδινού στέκεται στους συντελεστές της αλλαγής της κοινωνίας της Αθήνας, όπου ξεχωρίζει τρία κυρίαρχα στοιχεία: 


Τι γινόταν λοιπόν στην Αθηναϊκή Κοινωνία πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο;


Και το ρεπορτάζ, που άνοιξε μια σειρά από αντίστοιχα άρθρα σχετικά με την Αθηναϊκή Κοινωνία όπως είχε διαμορφωθεί μετά τον "μεγάλο πόλεμο", καταλήγει με την ομορφιά των γυναικών της πρωτεύουσας.


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (27 Ιουνίου 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά