Η πολυκλινική των ζώων στην Αθήνα του 1929

Στο τέρμα Αμπελοκήπων, το 1929, ο κτηνίατρο Συγγελάκης ίδρυσε την πρώτη "Πολυκλινική Ζώων". Μεγάλο βήμα για την εποχή καθώς ο Τύπος διαφήμισε το γεγονός ως σύγκλιση με τις ευρωπαϊκές συνήθειες. Και το ρεπορτάζ έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.


Ο Δρ.Συγγελάκης είχε φτιάξει μια πολύ οργανωμένη κλινική για τα ζώα. Τη διαρρύθμιση μπορείτε να τη διαβάσετε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί και βέβαια η νοσηλεία αφορούσε από μικρά ζωάκια (π.χ καναρίνια) μέχρι μεγάλα (π.χ άλογα και μουλάρια).


Συνεχίζουμε το ρεπορτάζ με κάποια πολύ χρήσιμα στατιστικά στοιχεία.


Και διαβάζουμε εδώ το τιμολόγιο για τις υπηρεσίες (με καλύτερες τιμές στους μη εύπορους Αθηναίους)


Κι ακολούθως μπορούμε να ενημερωθούμε για τη διατροφή των ζώων κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στην Πολυκλινική.


Βεβαίως υπήρχαν και τα εξωτερικά ιατρεία, περισσότερο για τα πουλερικά. Με τιμή επίσκεψης σαφώς χαμηλότερη από τις προαναφερόμενες.



Το ρεπορτάζ έγινε το 1930, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας της Πολυκλινικής Ζώων. Ας δούμε όμως ποιες ήταν οι κυριότερες μορφές επιδημίας που είχαν παρουσιαστεί τότε στους τρόφιμους της κλινικής. Βλέπετε τι τράβηξαν τότε τα καημένα τα σκυλιά.


Και σε ό,τι αφορά στις γάτες


Το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Ι.Φερμάνογλου κλείνει με δύο παραδείγματα που έφερε ο Δρ.Συγγελάκης ώστε να πιστοποιήσει το πόσο φιλόζωοι ήταν οι Αθηναίοι. Το ένα έχει να κάνει με πετεινό και το άλλο με γατούλα.


Όπως αντιλαμβάνεστε ένα τόσο σπουδαίο έργο για την εποχή ήταν προϊόν ατομικής πρωτοβουλίας και πολλών χρημάτων χωρίς ουσιαστική βοήθεια από το Κράτος. Πάντως πριν από 90 χρόνια, η Αθήνα είχε Πολυκλινική Ζώων χάρη στον γιατρό Συγγελάκη. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.


Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Δεκέμβριος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά