Καταπλακώθηκαν άνθρωποι στο κέντρο της Αθήνας, το τραγικό δυστύχημα το 1929
Οδός Πανεπιστημίου και Προαστίου (νυν Εμ.Μπενάκη). Φεβρουάριος του 1929. Το καφενείο Δενδρινού είναι γεμάτο από κόσμο. Ώρα 14:30. Μια πλευρά του τεράστιου κτιρίου καταρρέει! Ο κόσμος "θάβεται" κάτω από τα ερειπια. Η Αθήνα ζει μια μεγάλη τραγωδία. Οι λεπτομέρειες είναι συνταρακτικές.
Η τραγωδία ήταν απερίγραπτη. Οι ευθύνες ανήκουν στον Φιξ, ιδιοκτήτη του κτιρίου που κατέρρευσε. Και στο οποίο κτίριο είχαν αρχίσει εργασίες χωρίς όμως τα απαραίτητα που θα εξασφάλιζαν την ασφάλεια του κόσμου. Και κάπως έτσι, πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα δεκαπέντε τραυματίστηκαν σοβαρά αφού καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια.
Θα δούμε, όμως, τις λεπτομέρειες στην πορεία του ρεπορτάζ που γράφτηκε στην εφημερίδα "Ακρόπολις" τον Φεβρουάριο του 1929 και θα καταλάβουμε/μάθουμε ακόμα περισσότερα.
Όλα άρχισαν (για να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά) όταν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, κ.Φιξ αποφάσισε να προχωρήσει σε κάποιες μεταρρυθμίσεις. Κι αυτό ώστε να φιλοξενήσει επιπλέον δύο χώρους γραφείων προς την πλευρά της οδού Εμ.Μπενάκη.
Και κάπως έτσι....
Φτάνουμε όμως και στη ρίζα του κακού. Και διαβάζοντας αυτή την πολύ σημαντική λεπτομέρεια θα καταλάβετε πως έγινε το δυστύχημα
Το τρομερό της υπόθεσης είναι ότι οι θαμώνες του καφενείου, τρομαγμένοι από τον τρομερό θόρυβο που προερχόταν από το υπόγειο, βγήκαν προς την οδό Πανεπιστημίου... Μετά από λίγο επέστρεψαν. Και σε μερικά λεπτά έγινε η κατάρρευση. Και ορισμένοι σκοτώθηκαν ενώ άλλοι τραυματίστηκαν σοβαρά. Τα αίτια της επιστροφής, αναζητούνταν.
Μάλιστα όπως πολλοί βεβαίωσαν, μετά το πρώτο ταρακούνημα ο ιδιοκτήτης του καφενείου κ.Δενδρινός επισκέφτηκε τους επιβλέποντες τις εργασίες οι οποίοι και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν υπήρχε ο παραμικρός κίνδυνος!!!
Οι λεπτομερείς περιγραφές τη στιγμή της κατάρρευσης μας δίνουν μια ξεκάθαρη και συγκλονιστική εικόνα της τραγωδίας. Σας τις μεταφέρουμε
Ο αυτόπτης μάρτυρας, Δημήτριος Αλεξόπουλος, που εργαζόταν εκείνη την ώρα στο απέναντι περίπτερο έδωσε μια πλήρη εικόνα του τι συνέβη.
Πάμε και στον μοιραίο κατάλογο των νεκρών
Οι τραυματίες που εισήχθησαν στην Πολυκλινική
Οι τραυματίες που εισήχθησαν στο Πολιτικό Νοσοκομείο
Οι τραυματίες που διακομίστηκαν στον Σταθμό Πρώτων Βοηθειών
Πάντως ο Τύπος της εποχής πήρε θέση για το τραγικό συμβάν κι επέρριψε ευθύνες, προσωπικά, χωρίς να κρυφτεί
Στην πορεία διατάχτηκε η σύλληψη του μηχανικού, Μαγιάση, ενώ ο Φιξ, ιδιοκτήτης του κτιρίου, αφέθηκε ελεύθερος.
Μάλιστα η εφημερίδα "Ακρόπολις" είχε ένα βαρυσήμαντο άρθρο στην πρώτη σελίδα με τίτλο "Όταν δολοφονούν οι πλούσιοι". Και μάλιστα με ξεκάθαρες αιχμές προς μερίδα του Τύπου της εποχής που είχε ΑΠΟΚΡΥΨΕΙ το όνομα του ιδιοκτήτη του κτιρίου, κ.Φιξ!!!
Κι επειδή μας ενδιαφέρουν αυτά, με ένα κλικ εδώ μπορείτε να δείτε πως είναι σήμερα η περιοχή του τραγικού δυστυχήματος του 1929.
Πηγή:Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Φεβρουάριος 1929)
Ακολουθήστε μας στο Facebook
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου