Μεταξουργείο 1929: Η συνοικία με τα βρωμερά πρασινοκίτρινα νερά!

Πριν από 91 χρόνια, η Αθήνα ήταν πολύ διαφορετική. Οι συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων στις περισσότερες συνοικίες ήταν άθλιες. Στην Πλατεία Μεταξουργείου εκείνης της εποχής, η κατάσταση ήταν απαράδεκτη για την υγιεινή των κατοίκων. Οι δρόμοι γεμάτοι βρώμικα λιμνάζοντα ύδατα και ο κίνδυνος πρόκλησης ασθενειών, πολύ μεγάλος.


Η φωτογραφία δεν είναι και πολύ καθαρά όμως σκέφτηκα να τη βάλουμε για... ιστορικούς λόγους. Οι περιγραφές όμως, για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν η περιοχή, προκαλούν θλίψη.


Πραγματικά, η εικόνα είναι απαράδεκτη.

Σε ό,τι αφορά στον φωτισμό... Μια συγκεκριμένη περιοχή του Μεταξουργείου είχε ηλεκτροφωτισμό ενώ το μεγαλύτερο μέρος φωτιζόταν μέσω Αεριόφωτος. Κι εκεί ήταν το σκάνδαλο... Ο φωτισμός ήταν όχι απλά ελλιπής αλλά ανύπαρκτος. Αέρας κοπανιστός... Όμως η εταιρεία... μάζευε χιλιάρικα δήθεν για παροχή φωτισμού.


Οι δρόμοι δεν είχαν σχεδόν καθόλου φωτισμό. Ενώ για έναν κάτοικο της φτωχής περιοχής, το να βάλει ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι του ήταν περιττή πολυτέλεια! Δεν το άντεχε οικονομικά.


Το νερό ήταν άλλη πονεμένη ιστορία. Η Εταιρεία Ούλεν παρείχε νερό μόνο... δύο φορές την εβδομάδα και σε ακατάστατες ώρες. Οπότε μπορεί να ερχόταν το νερό αλλά να μην το έπαιρνες χαμπάρι και να έχανες την ευκαιρία. Οπότε έτρεχες στα πηγάδια, έτρεχες στα καφενεία... Αλλά πλήρωνες χίλιες δραχμές τουλάχιστον, το νερό (που δεν είχες ουσιαστικά).


Η κατάσταση στους δρόμους ήταν δραματική. Μάλιστα ένας ιδιώτης με δικά του έξοδα είχε φέρει χώμα για να κλείσει κάτι τεράστιες τρύπες στους δρόμους. Α ναι... Και για υπονόμους να μη γίνεται λόγος.


Όσο για κάποια άλλα ζητήματα; Προβλήματα, πολλά προβλήματα... Μέχρι που μια εταιρεία αποφάσισε να επεκταθεί και το έκανε κλείνοντας ένα δρόμο. Επειδή έτσι γούσταρε. Και οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να βρουν το δίκιο τους.


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Απρίλιος 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά