"Πανελλήνιον": Το φημισμένο κοσμικό κέντρο της Αθήνας που άνοιξε το 1907

Το 1907, στο νούμερο 59 της οδού Πανεπιστημίου και στη συμβολή με την Εμ.Μπενάκη, άνοιξε το "Πανελλήνιον". Εκεί που ήταν πριν, επί σειρά ετών το πολυτελές σπίτι του Κρητικού Ρικάκη, που είχε διατελέσει και υπουργός. Το "Πανελλήνιον" έμελλε να γράψει ξεχωριστή ιστορία στην κοσμική ζωή της Αθήνας...


Στο σκίτσο μπορείτε να δείτε πως ήταν το "Πανελλήνιον". Το οποίο πρόσφατα το μάθαμε από την φοβερή τραγωδία του 1929, όταν κατέπεσε ένα μέρος του και προκάλεσε τον θάνατο 5 ανθρώπων και τον τραυματισμό 15. Οι ζημιες αποκαταστάθηκαν αλλά την δεκαετία του '50, το κτίριο κατεδαφίστηκε! 

Συνεχίζουμε όμως με την ιστορία του φημισμένου ζυθεαστιατορίου που έγραψε ιστορία για πολλά χρόνια στην κοσμική Αθήνα. Κι αυτό χάρη στον Χρ.Περίχαρο, έναν πανέξυπνο επιχειρηματία αλλά και αξεπέραστο γλεντζέ της εποχής που ανέλαβε την εκμετάλλευση της επιχείρησης.


Το γλέντι ήταν μεγάλο όπως μπορείτε να διαβάσετε κι από τις περιγραφές. Τα χρήματα που έπεφταν στο μαγαζί που προσέφερε πρώτης τάξεως διασκέδαση ήταν πολλά. Στον επάνω όροφο, πάλι υπό τον κ.Περίχαρο λειτουργούσε και αίθουσα για χαρτοπαίγνιο. 


Ήταν κάτι πρωτοποριακό για την εποχή και η κοσμική Αθήνα χαιρόταν ιδιαίτερα με αυτό που της παρουσιάστηκε. Το "Πανελλήνιον" ήταν το σημείο αναφοράς σε ό,τι είχε να κάνει με τη διασκέδαση κυρίως των πλουσίων της εποχής.

Μάλιστα κατά τις 4 το πρωί εκεί κατέληγαν όλοι οι ξενύχτηδες της εποχής από τα καμπαρέ προκειμένου να φάνε τη σούπα τους... Και να κάνουν τις κοινωνικές τους επαφές.


Και στη συνέχεια η παρακμή... Όταν αγοράστηκε από τον κ.Φιξ έχασε την παλιά του αίγλη λες και κάποια... κατάρα το συνόδευε. Τελικά πέρασε στην εκμετάλλευση του κ.Δενδρινού που το έκανε καφενείο όπου όλοι η επιχείρηση στήθηκε γύρω από το... τάβλι! Περισσότερα από 50 τάβλια, προς 2 δραχμές την ώρα βρίσκονταν σε... λειτουργία. Κι έτσι η επιχείρηση είχε γίνει αποδοτική.


Και ο επίλογος


Πηγή: Εφημερίδα "Ακρόπολις" (Φεβρουάριος 1929)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά