Οκτώβριος 1930: Ο Δήμαρχος Αθήνας παραδίδει τα οστά του Κολοκοτρώνη στην Παναρκαδική Ένωση

Σε παλαιότερο άρθρο σας είχαμε μεταφέρει ένα συγκλονιστικό ντοκουμέντο: Το ρεπορτάζ της αναγγελίας θανάτου και της κηδείας του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη τον Φεβρουάριο του 1843. Τώρα πάμε σε κάτι διαφορετικό: Οκτώβριος του 1930 και ο Δήμαρχος Αθηναίων, Σπύρος Μερκούρης, σε μια τελετή στο Α' Νεκροταφείο παραδίδει τα οστά του Γέρου του Μοριά στην Παναρκαδική Ένωση. Ώστε ο μεγάλος Έλληνας να αναπαυθεί στην πατρίδα του!


Κι αυτό δεν είχε γίνει τυχαία. Στην Τρίπολη ετοιμάζονταν να γιορτάσουν τα 100 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία (11 και 12 Οκτωβρίου του 1930 θα την γιόρταζαν) και τα οστά του Κολοκοτρώνη θα βρίσκονταν στην Αρκαδία. Στο μέρος του. Στην πατρίδα του. Εκεί όπου μεγαλούργησε.

Επί 87 χρόνια η Αττική γη φιλοξένησε τα οστά του μεγάλου Έλληνα. Στο Α' Νεκροταφείο βρίσκεται ακόμα και τώρα ο οικογενειακός τάφος των Κολοκοτρωναίων. Κι όπως διαβάζετε στο ρεπορτάζ της εποχής, πλήθος κόσμου επισκεπτόταν καθημερινά το μνήμα του μεγάλου ήρωα της επανάστασης για να τον τιμήσει.


Όπως μπορείτε να διαβάσετε στο ρεπορτάζ της εποχής, η τελετή ήταν λαμπρή. Κι αντάξια του μεγαλείου του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Τιμητική πομπή, με πλήθος κόσμου να προσκυνά ευλαβικά την πολυτελή λάρνακα (χορηγία των αδερφών Μαντζούνη) όπου βρίσκονταν τα οστά του Έλληνα στρατηγού.


Ο λόγος του Δημάρχου Αθηναίων, Σπύρου Μερκούρη, είχε ως εξής: 


Πηγή: Εφημερίδα "Βραδυνή" (Οκτώβριος 1930)

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά