ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ: Οι επιστολές του Χρυσοστόμου Σμύρνης προς τον βασιλιά το 1916

Η μεγάλη φυσιογνωμία του ελληνισμού, ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης που βασανίστηκε άγρια και θανατώθηκε από τα στίφη του Κεμάλ το 1922, είχε στείλει σωρεία επιστολών στο Βασιλιά Κωνσταντίνο το 1915 και το 1916.



Ακριβώς αυτές τις επιστολές φέρνουμε στην επιφάνεια μέσω έρευνας στην εφημερίδα «Πατρίς» τον Ιανουάριο του 1932. Μέσα απ’ αυτές τις επιστολές, ο Χρυσόστομος καλεί τον βασιλιά να εγκαταλείψει την ουδετερότητα και να μπει στον α’ παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των Συμμάχων καθώς μόνο έτσι θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί ο ελληνισμός στη Μικρά Ασία.

Πρόκειται για ντοκουμέντα και συγκλονιστικές επιστολές από τον Μητροπολίτη και μαζί μια κραυγή αγωνίας για τον ελληνισμό.

Ιδού η πρώτη επιστολή μέσω της οποίας ο αείμνηστος Χρυσόστομος καλεί το βασιλιά Κωνσταντίνο να αφήσει την ουδετερότητα και να μπει στον πόλεμο (α’ παγκόσμιος) στο πλευρό των Συμμάχων. Διότι- όπως του λέει- η ουδετερότητα δε θα βοηθήσει στη λύση του ανατολικού ζητήματος.

Η πρώτη επιστολή γράφτηκε στις 13 Νοεμβρίου 1915 και είναι η ακόλουθη:



Η δεύτερη επιστολή γράφτηκε πάλι από το Φανάρι όπου ήταν εξόριστος ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος και ζητά ενέργειες σε πανελλήνιο επίπεδο ώστε να πραγματοποιηθούν οι αιώνιες διεκδικήσεις του. Απεστάλη μέσω Ελβετίας  προς τον βασιλιά Κωνσταντίνο και το περιεχόμενο είναι το ίδιο.



Καταλήγοντας παρουσιάζουμε ένα αυτόγραφο του Χρυσόστομου  που φανερώνει τη σκέψη του και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπιζε τα δύσκολα θέματα της εποχής. «Μεγίστη, όμως, υπέρ πάσαν δύναμιν, είναι η δύναμις της αληθείας, του δικαίου και των βουλών του Θεού. Ουδέν ισχυρότερον του φρουρού της αληθείας και του δικαίου, τούτο είναι απόρθητον και αμάχητον»




Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά