Αθήνα 1931: Η σύλληψη μιας διαβόητης απατεώνισσας

Τον Ιανουάριο του 1931, η Αστυνομία της Αθήνας κατέγραψε μια μεγάλη επιτυχία με τη σύλληψη της Μαρίας Ρεμαντά ή Κοκκορού που είχε αναστατώσει την πρωτεύουσα με τις απατεωνιές της.


Μαζί της συνελήφθη και ο συμβολαιογράφος,
Γεώργιος Νυσταζόπουλος, συνεταίρος τις στις απάτες. Σε βάρος της Ρεμαντά εκκρεμούσαν δεκάδες μηνύσεις από το 1929 ενώ υπολογιζόταν ότι είχε συγκεντρώσει μέσω της απάτης της περίπου 4,5 εκατομμύρια δραχμές. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι τεράστιο ποσό για την εποχή.

Η Ρεμαντά κατηγορήθηκε για σωρεία απατών, συνισταμένων με πωλήσεις ανύπαρκτων οικοπέδων και σε ψευδείς υποθήκες πολυτελών μεγάρων!

Η πρώτη σύλληψη της Ρεμαντά είχε γίνει τον Δεκέμβριο του 1929 εντός της οικίας του στρατηγού Καναβατζόγλου, στη Λεωφόρο Συγγρού όπου εργαζόταν ως υπηρέτρια!

Τότε είχε γίνει και η πρώτη σύλληψη του συμβολαιογράφου Νυσταζόπουλου. Εκείνος συνέτασσε τις ανύπαρκτες αγοραπωλησίες και τις ψευδείς υποθήκες, τις οποίες κι επισημοποιούσε με την υπογραφή και τη σφραγίδα του γραφείου του.

Και οι δύο είχαν παραμείνει για δύο μήνες στη φυλακή αλλά αποφυλακίστηκαν προσωρινά καταβάλλοντας το τεράστιο ποσό των τριών εκατομμυρίων ως εγγύηση. Και με την υποχρέωση να εμφανίζονται στο τέλος κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα του Πειραιά.

Κάτι που τήρησαν για δύο μήνες. Στη συνέχεια εξαφανίστηκαν αφού πληροφορήθηκαν στο μεσοδιάστημα ότι εκκρεμούσαν ακόμα 13 μηνύσεις σε βάρος τους.

Μάλιστα η εφημερίδα «Πατρίς» περιγράφει και το προφίλ της απατεώνισσας: «Η Ρεμαντά αποτελεί σπουδαία εγκληματική φυσιογνωμία. Είναι περίπου 45 ετών, σωματώδης και μετρίου αναστήματος, ξανθή και με πρόσωπο στρογγυλό, πλαισιούμενη από αμυγδαλωτούς μαύρους οφθαλμούς. Παρέχει γενικώς την εντύπωση αρχοντογυναίκας και δε δίνει εύκολα λαβή σε υπόνοιες ότι πρόκειται για πανούργα γυναίκα»

Τα φαινόμενα απατούν, έτσι δε λένε; Η Ρεμαντά εμφανιζόταν μέσω του Νυσταζόπουλου σε πελάτες του συμβολαιογραφείου του ως μεγάλη κτηματίας, κάτοχος πολλών οικοπέδων και αρκετών οικιών κι επαύλεων. Η προσφορά της ήταν να υποθηκεύσει τις οικίες ενώ τα (ανεξάντλητα) οικόπεδα τα πωλούσε.

Πήγαινε στην Αθήνα και στον Πειραιά, ανακάλυπτε τις καλύτερες επαύλεις και τα καλύτερα οικόπεδα, τα είχε υπόψη της και τα παρουσίαζε ως δικά της.

Ο Νυσταζόπουλος είχε πολύ καλή φήμη στην αθηναϊκή κοινωνία. Κι έτσι όλα έγιναν πιο εύκολα.

Η αστυνομία προσπαθούσε να εντοπίσει την απατεώνισσα και τον Ιανουάριο του 1931, έγινε η λάθος κίνηση από το σύζυγό της, Ανδρέα. Οι αστυνομικοί τον αντιλήφθηκαν σε ζυθοπωλείο στην Καλλιθέα να μεθοκοπάει και έμειναν κοντά του ως τις 3 το πρωί που αποχώρησε (μεθυσμένος) και τον παρακολούθησαν.

Όταν χτύπησε την πόρτα φωνάζοντας «άνοιξε μωρή Μαρία ντελμπεντέρισσα, εσύ που δε φοβάσαι τις εξουσίες» πείστηκαν! Μια ώρα μετά, οι αστυνομικοί χτυπούσαν την πόρτα στην οικία της οδού Ροστάν 6 στο τέρμα Πατησίων και τις περνούσαν χειροπέδες.

«Θα σας κανονίσω όλους σας. Δε φοβάμαι κανέναν. Λεφτά δεν έχετε να πάρετε από εμένα, ούτε τσεντέζιμο» φώναζε. (Το τσεντέζιμο είναι το 1 λεπτό).

Τελικά κατέληξε εκεί που έπρεπε

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά