Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Η ομάδα μπάσκετ του Νοτίου Σουδάν, μιας ταλαιπωρημένης χώρας που ανεξαρτητοποιήθηκε το 2011 έχει κλέψει την παράσταση στο Παρίσι και φυσικά η ιστορία που κουβαλούν τα μέλη της είναι δραματική.


Οι περισσότεροι είναι μεγαλωμένοι (άλλοι και γεννημένοι) σε καμπ συγκέντρωσης προσφύγων κυρίως στην Κένυα ή ακόμα και στην Αιθιοπία. Άλλοι είναι γεννημένοι σε διάφορες χώρες της Αφρικής όπου ξέφυγαν οι γονείς τους για να γλιτώσουν από τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο. Οι πιο «προνομιούχοι» γεννήθηκαν στις ΗΠΑ ή τον Καναδά όπου είχαν μεταναστεύσει νωρίτερα οι γονείς τους.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι ο πρώτος Σουδανικός εμφύλιος έγινε από το 1955 ως το 1972 ο δεύτερος από το 1983 ως το 2005 ενώ από το 2023 υπάρχει κι ένας τρίτος σε εξέλιξη.

Η χώρα «σπαράσσεται» και είναι αιματοβαμμένη, αλλά για πολλούς αθλητές του Νοτίου Σουδάν ο Luol Deng είναι ο φύλακας άγγελός τους!

Όπως κι εκείνου, υπήρξε μέντορας ο Manute Bol ένας από τους ψηλότερους αθλητές στην ιστορία του NBA (2,32 μέτρα, άλλωστε η φυλή του οι Dinkas παρουσιάζει τους ψηλότερους ανθρώπους στον πλανήτη) που ήταν στο  πλευρό του Deng όταν ήταν πρόσφυγας στο Κάιρο. Ακολούθως τον βοήθησε να πάει στην Αγγλία και στη συνέχεια ήταν κοντά του στο NBA.

Ο Luol Deng


Ο Deng έκανε μεγάλη καριέρα στο NBA και πλέον είναι πρόεδρος στην Ομοσπονδία μπάσκετ του Νοτίου Σουδάν.

Η ιστορία των παικτών του Νοτίου Σουδάν είναι δραματική!

Ο Nuni Omot γεννήθηκε σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στο Ναϊρόμπι της Κένυας από τους Pillow και Kwot Omot

O Nuni Omot


 Οι γονείς του και ο αδερφός του, Aba, έζησαν στον καταυλισμό για τρία χρόνια, μετά από ένα επικίνδυνο ταξίδι 440 μιλίων από την Gabela της Αιθιοπίας μέχρι τα σύνορα της Κένυας για να γλιτώσουν από έναν συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο.

Απλώς να επισημάνουμε ότι σε αυτόν τον εμφύλιο, σκοτώθηκαν συνολικά 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους και αρκετοί συγγενείς του Omot.

Συνελήφθησαν, περνώντας μια εβδομάδα στη φυλακή, προτού ελευθερωθούν με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και εγκατασταθούν στον καταυλισμό, ο οποίος ήταν ασφυκτικά γεμάτος με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετή τροφή.

«Δύσκολες στιγμές εκεί. Δεν είχαμε φαγητό, ούτε και καθαρό νερό. Ήταν σαν έρημος» είχε πει η Pillow Omot σε συνέντευξή της στην New York Post. «Δεν υπήρχε νερό, αλλά όταν έβρεχε, πλημμύριζαν τα πάντα. Δεν υπήρχαν χρήματα εκείνη την εποχή.  Υπήρχαν  μεγάλες  σκηνές με πολύ κόσμο μέσα, άρα κυριαρχούσαν οι ασθένειες. Έπρεπε να βρω δουλειά για να συντηρήσω την οικογένειά μου, αλλά ήταν δύσκολο. … Μας έδιναν φαγητό για ένα μήνα, αλλά δεν έφτανε. Είχε τελειώσει σε περίπου μια εβδομάδα»

Το 1996, η μητέρα και τα αδέρφια του Omot μετακόμισαν στη Μινεσότα με τη βοήθεια της Λουθηρανικής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων.

Ωστόσο, ο πατέρας του αποκλείστηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες για ιατρικούς λόγους.

O μικρός Nuni με τον μεγάλο του αδερφό Aba και την μητέρα τους Pillow


Στη Μινεσότα, τον Nuni φρόντιζε ο αδερφός του Aba, ενώ η μητέρα του δούλευε δύο δουλειές στο Menards και στο Burlington Coat Factory για να συντηρήσει την οικογένεια.

Ο Nuni Omot άρχισε να παίζει American Football αλλά όταν πήρε ύψος, ασχολήθηκε με το μπάσκετ.

Είδε για πρώτη φορά τον πατέρα του μετά από 22 χρόνια και συγκεκριμένα στις 20 Φεβρουαρίου 1998 όταν ο Kwot Omot τα κατάφερε να ταξιδέψει στις ΗΠΑ και να βρεθεί στο γήπεδο στον αγώνα του Baylor κόντρα στο West Virginia

O Kwot Omot στο γήπεδο όταν είδε για πρώτη φορά τον γιό του μετά από 22 χρόνια


O Khaman Maluach, γεννημένος το 2006 και μέλος του Duke πλέον (το προτίμησε ενώ είχε προτάσεις από UCLA, Kentucky, Kansas) άρχισε να παίζει μπάσκετ στα 16 του χρόνια.

Έχει ύψος 2,18 μέτρα και είναι «προϊόν» της Ακαδημίας του ΝΒΑ στην Αφρική!

Το 2020 τον εντόπισαν στην Ουγκάντα όπου κατέφυγαν μαζί με την οικογένειά του για να αποφύγουν το αιματοκύλισμα στον εμφύλιο πόλεμο του Σουδάν.

Δεν ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ μέχρι να φτάσει στα 13 του χρόνια και ήταν αυτοδίδακτος, βλέποντας βίντεο του αγαπημένου του παίκτη Γιάννη Αντετοκούνμπο στο YouTube.

O Khaman Maluach


Ο Maluach ανέφερε επίσης τον Joel Embiid και τον Kevin Durant ως δύο από τα άλλα είδωλά του. Θεωρείται το next big thing των Αφρικανών.

Ουσιαστικά παίζει τρία χρόνια οργανωμένο μπάσκετ αφού πέρασε από μια ομάδα της χώρας του, από άλλη μία στην Σενεγάλη και μια στην Ουγκάντα πριν μετακομίσει στο NCAA.

Περνώντας μεγάλο μέρος της παιδικής του ηλικίας σε αφρικανικούς προσφυγικούς καταυλισμούς, ο αθλητισμός δεν ήταν προτεραιότητα για τον Bul Kuol.

«Είναι: Φροντίστε να τρώτε, φροντίστε να έχετε ένα κρεβάτι και μια στέγη πάνω από το κεφάλι σας», εξηγεί ο ίδιος ο Kuol, στα 27 του χρόνια πλέον και μέλος των Sidney Kings στην Αυστραλία.

Οι πρώτες του αναμνήσεις από τον αθλητισμό προέρχονται από μια εποχή που η οικογένειά του ζούσε στο Kakuma - το μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων στον κόσμο, στην Κένυα - όπου το ποδόσφαιρο ήταν το μόνο άθλημα.

O Bul Kuol

«Δεν μας επέτρεψαν να διασχίσουμε αυτή τη μεγάλη λίμνη στο στρατόπεδο γιατί θα πλημμύριζε όταν έβρεχε και θα πνιγόμασταν… Οι γονείς δεν μας το επέτρεπαν να το κάνουμε αυτό» τονίζει ο Kuol και προσθέτει:

«Αλλά πάντα περνούσαμε κρυφά από τη λίμνη και πηγαίναμε και παίζαμε ποδόσφαιρο αμέσως μετά το σχολείο μέχρι τη δύση του ηλίου, και μετά θα έπρεπε να τρέξουμε σπίτι πριν κλείσουν οι πύλες».

Αρχικά ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής, ήταν μια έγκριση αίτησης μετανάστευσης που άλλαξε την πορεία της καριέρας του.

Μόλις η οικογένεια του Kuol έφυγε από το Σουδάν και μετανάστευσε στην Καμπέρα το 2006, όταν μυήθηκε στο άθλημα που παίζει τώρα επαγγελματικά: Το μπάσκετ.

Ο αρχηγός της ομάδας, Kuany Kuany, επίσης γεννήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Kakuma στην Κένυα όπου και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του ενώ όταν έφτασε 9 χρονών, μαζί με τη μητέρα του και κάποια αδέρφια του μετακόμισαν στην Αυστραλία.

Ο πατέρας του έμεινε πίσω για να φροντίσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

O Kuany Kuany


Έχει παίξει πολλά χρόνια στην Αυστραλία ενώ τα δύο τελευταία αγωνίστηκε στην Κροατία και την Φινλανδία.

Ο Wenyen Gabriel γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 26 Μαρτίου 1997.

Επειδή η αδερφή του –που γεννήθηκε ένα χρόνο νωρίτερα– είχε πεθάνει στη βρεφική ηλικία, ο Gabriel πήρε το όνομα «Wenyen», που σημαίνει «σκουπίστε τα δάκρυά σας» στη μητρική του γλώσσα των Dinkas.

Δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή του, η μητέρα του Gabriel, Rebecca Gak, έφυγε μαζί του και με τα τρία αδέρφια του για το Κάιρο της Αιγύπτου ώστε να γλιτώσει από τη βία του Δεύτερου Σουδανικού Εμφυλίου Πολέμου

O Wenyen Gabriel

Ενώ η μητέρα του Gabriel δούλευε για να κερδίσει αρκετά χρήματα ώστε να μεταφέρει τον πατέρα του, Makuac, στο Κάιρο, ο επτάχρονος αδερφός του, Komot, έγινε ο υπεύθυνος για την ανατροφή του.

Δύο χρόνια μετά τη μετακόμισή τους στην Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Έθνη έκαναν έκκληση να μεταφερθεί η οικογένεια των προσφύγων στο Μάντσεστερ, στο Νιου Χάμσαϊρ, μια αμερικανική πόλη με μεγάλο πληθυσμό από το Νότιο Σουδάν.

Ο Gabriel έγινε πολίτης των ΗΠΑ το 2017 όπως και οι γονείς του.

Έλαβε τα χαρτιά και το διαβατήριό του το 2015 και εκπροσώπησε την Επίλεκτη Εθνική Ομάδα Μπάσκετ των ΗΠΑ στο Nike Hoop Summit του 2016.

Το 2016, είπε ότι «πατρίδα του είναι το Νότιο Σουδάν».

Από το 2018 ως το 2024 αγωνίστηκε στο NBA ενώ από τη νέα σεζόν θα τον βλέπουμε στην Euroleague και την Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ο Peter Kacoul Dut Jok γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια ζώντας στο Rumbek του Σουδάν. Όταν ήταν τριών ετών, ο πατέρας του πέθανε ως στρατηγός για τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό του Σουδάν κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Σουδανικού Εμφυλίου Πολέμου.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου σκοτώθηκε και ο παππούς του που ήταν ο αρχηγός του χωριού τους.

Μεγαλώνοντας, ο Peter ήταν αποκλειστικά αφιερωμένος στο ποδόσφαιρο και δεν είχε εμπειρία με το μπάσκετ.

O Peter Jok

Η οικογένεια τελικά κατέφυγε στην Ουγκάντα ​​και στη συνέχεια στην Κένυα για να ξεφύγει από τον πόλεμο.

Τελικά μαζί με πολλούς άλλους Σουδανούς πρόσφυγες βρέθηκαν στο Des Moines της Iowa, όπου μετακόμισαν τον Δεκέμβριο του 2003.

Ο Jok έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς να ξέρει ούτε μια λέξη στ αγγλικά

Στην τέταρτη τάξη, ο Jok κλήθηκε από τους φίλους του να παίξει μπάσκετ για την ομάδα του Δημοτικού Σχολείου Greenwood και έγινε ο πιο ψηλός παίκτης της ομάδας.

Κέντρισε την προσοχή του Mike Nixon, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μια ομάδα Ερασιτεχνικής Αθλητικής Ένωσης (AAU) εκείνη την εποχή.

Μερικά χρόνια αργότερα aγωνίστηκε στο NCAA με το Iowa και στη συνέχεια έπαιξε σε Γαλλία, G League, πρωτάθλημα Καναδά.

Ο Sunday Dech γεννήθηκε στην Gambela της Αιθιοπίας μια περιοχή πολύ κοντά στα σύνορα με το Νότιο Σουδάν κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να συγκεντρώνεται εκεί τεράστιος αριθμός προσφύγων.

O Sunday Dech


Είναι ένα από τα 8 παιδιά του Abraham Dech και της Aret Ochala που είναι μέλη της φυλής Anuak. Ο πατέρας του κατάφερε να εξασφαλίσει μετανάστευση στην Αυστραλία όπου και μετακινήθηκαν όταν ο Sunday ήταν έξι ετών.

Στα 16 του χρόνια άρχισε να παίζει μπάσκετ και στη συνέχεια κατέκτησε δύο πρωταθλήματα στην Αυστραλία όπου κι έχει περάσει όλη την καριέρα του.

Ο Jackson Makoi γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου όπου οι γονείς του είχαν καταφύγει για να γλιτώσουν από τη σφαγή που γινόταν στο Σουδάν. Σε ηλικία 8 ετών βρέθηκαν στην Αυστραλία όπου έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του (πλην μιας χρονιάς στην Κροατία)


O Jackson Makoi


Ο Majok Machar Deng γεννήθηκε στην Bor του Σουδάν και για 8 χρόνια έμενε στην πατρίδα του. Για μια πενταετία έζησε στο καμπ προσφύγων της Kakuma στην Κένυα και το 2006, σε ηλικία 13 ετών μαζί με την μητέρα και την αδερφή του βρέθηκαν στην Αδελαΐδα στην Αυστραλία.

O Majok Deng

Κι εκείνος άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο αλλά όταν πήρε 11 εκατοστά μέσα σε ένα χρόνο το γύρισε στο μπάσκετ. Έχει παίξει όλη την καριέρα του στην Αυστραλία πλην της περσινής όπου οδήγησε την Al Ahli από την Λιβύη στον τελικό της BAL (Basketball Africa League).

Οι γονείς του TJ Thor ήταν μετανάστες στις ΗΠΑ και ο νυν αθλητής των Hornets γεννήθηκε στην Omaha.

O TJ Thor

O Marial Shayok γεννήθηκε στην Οτάβα στον Καναδά αφού οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει εκεί ενώ μάλιστα ο πατέρας του, Makur, έπαιξε στο NCAA με το Dayton.

O Marial Shayok




Να 'μαι κι εγώ στο Facebook



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!