Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά

 Αλήθεια ξέρουν οι μαθητές γιατί ο κεντρικός δρόμος του Χαϊδαρίου φέρει το όνομα του αρχιστράτηγου του αγώνα για την Ελευθερία, του Γεωργίου Καραϊσκάκη; Και γιατί η προέκτασή του φέρει το όνομα του φιλέλληνα Γάλλου στρατηγού, Καρόλου Φαβιέρου;



Δε ξέρουν ότι πολέμησαν μαζί στη μάχη του Χαϊδαρίου, τον Αύγουστο του 1826. Να είστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία δεν το γνωρίζει.

Αναρωτιέμαι επίσης αν είναι δυνατόν να έχουμε στην πόλη μας το Μπλοκ 15, το στρατόπεδο συγκέντρωσης που είχαν οι ναζιστές εισβολείς στην Ελλάδα το ’40 κι εκεί βασανίστηκαν συμπατριώτες μας ήρωες, αγωνιστές και να μην οργανώνονται σχολικές εκδρομές ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ. Είναι το «ελληνικό Άουσβιτς», είναι ένας τόπος μνήμης και σεβασμού για τους νεκρούς αγωνιστές αλλά και αποδοκιμασίας για τις φρικαλεότητες των φασιστών εισβολέων.

Αν ρωτήσετε μαθητές και καθηγητές δε θα είναι τόσο ενθαρρυντικές οι απαντήσεις αφού στη συντριπτική τους πλειοψηφία ΑΓΝΟΟΥΝ την ύπαρξή του. Δεν είναι κρίμα; Και ντροπή ταυτόχρονα;

Ξέρουν οι μαθητές μας ότι η οδός Αγωνιστών Στρατοπέδου Χαϊδαρίου έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία. Το όνομα αυτό δόθηκε από το δήμο, καθώς αυτή τη διαδρομή ακολουθούσαν οι κρατούμενοι αγωνιστές που μεταφερόταν από το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου στην Καισαριανή για εκτέλεση, κατά τη ναζιστική κατοχή της Αθήνας. Από εκεί περνούσαν και τα αυτοκίνητα που μετέφεραν τις σορούς των εκτελεσθέντων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Την ίδια διαδρομή ακολούθησαν και οι 200 αγωνιστές που εκτελέστηκαν την Πρωτομαγιά του 1944.

Γνωρίζουν την ιστορία του μεγάλου αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη, του οποίου το όνομα φέρει κεντρικός δρόμος στο Δάσος; Σε μια μίνι έρευνα που έκανα οι απαντήσεις με απογοήτευσαν. Τόσο από μαθητές όσο πολύ περισσότερο από δασκάλους και καθηγητές.

Γνωρίζουν ποιός ήταν ο Αντώνης Φλούντζης το όνομα του οποίου φέρει το όνομα κεντρικής οδού της πόλης μας;

Ξέρουν την ιστορία της Μονής Δαφνίου, που αποτελεί μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO;

Γνωρίζουν την ιστορία για το υπέροχο Παλατάκι; Ή απλώς βλέπουν και προσπερνούν; Έχουν γνώση για το Ιερό της Αφροδίτης;

Για το Κτίριο Νικολάου Γύζη; Για το τι συμβόλιζε στην αρχαιότητα ο λόφος του Προφήτη Ηλία;

Κι επίσης μέσα στον Διομήδειο Βοτανικό Κήπο δεν πρέπει να γίνονται ειδικά μαθήματα, σεμινάρια, πείτε τα όπως θέλετε (δε θα τα χαλάσουμε εκεί) ώστε τα παιδιά να μάθουν για τη φύση, να την αγαπήσουν, να ταυτιστούν μαζί της, να την προστατέψουν;

Η πόλη μας είναι ένας ιστορικός και πολιτιστικός θησαυρός κι εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε. Με πρώτο μέλημα, να επιδιώξουμε ώστε ΝΑ ΜΑΘΟΥΝ τα παιδιά μας την πόλη μας και για το λόγο αυτό, σχεδιάζουμε συγκεκριμένες δράσεις, σε συνεργασία με τα σχολεία και τους Συλλόγους Γονέων.

Έτσι θα τα οδηγήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Διότι πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα παιδιά μας θα ασχοληθούν με τα κοινά της πόλης, όταν μάθουν γι’ αυτήν, όταν την αγαπήσουν, όταν σεβαστούν την ιστορία και τον πολιτισμό της και τη δουν από μια διαφορετική θέαση.

Ακολουθήστε μας στο Facebook για να δείτε τις προτάσεις μας

Πολίτες Σε Δράση Χαϊδαρίου

Βασίλης Τσίτσος

Νίκος Μπουρλάκης

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας