Σάντα Λουσία: Το νησί που πήρε το όνομά του από μια Αγία και για χάρη του έγιναν 14 πόλεμοι!

H Julian Alfred με τη νίκη της στα 100 μέτρα, χάρισε στην Σάντα Λουσία το πρώτο της μετάλλιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.



Και είναι αλήθεια ότι ακούγοντας Σάντα Λουσία μάλλον το μυαλό (πολλών) δεν πάει κάπου. Κι όμως αυτό το μικρό νησί των 180 χιλιάδων κατοίκων, κρύβει πολλά μεγάλα και μικρά ιστορικά μυστικά.

Πάμε λοιπόν να δούμε κάποια ενδιαφέροντα απ’ αυτά.

Η νησιωτική χώρα, πήρε το όνομά της από την Αγία Λουκία των Συρακουσών (283-304 μ.Χ.). Ήταν Ρωμαία Χριστιανή μάρτυρας που πέθανε κατά τη διάρκεια του Διοκλητιανού Διωγμού.



Την τιμούν ως Αγία στον Καθολικό, Αγγλικανικό, Λουθηρανικό και Ανατολικό Ορθόδοξο Χριστιανισμό (Αγία Λουκία).

Είναι μία από τις οκτώ γυναίκες (συμπεριλαμβανομένης της Παναγίας) που μνημονεύονται ρητά από τους Καθολικούς στη Θεία Λειτουργία.

Η παραδοσιακή γιορτή της, γνωστή στην Ευρώπη ως Ημέρα της Σάντα Λουσία, γιορτάζεται από τους Δυτικούς Χριστιανούς στις 13 Δεκεμβρίου. Η Λουκία των Συρακουσών τιμήθηκε στο Μεσαίωνα και παρέμεινε πολύ γνωστή αγία στην πρώιμη σύγχρονη Αγγλία.

Είναι μια από τις πιο γνωστές παρθενομάρτυρες, μαζί με την Αγκάθα της Σικελίας, την Άγκνες της Ρώμης, τη Σεσίλια της Ρώμης και την Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας.

Η Σάντα Λουσία είναι ένα από τα δύο κυρίαρχα κράτη (το άλλο είναι η Ιρλανδία) στον κόσμο που πήρε το όνομά του από μια γυναίκα αλλά είναι η μόνη που πήρε το όνομά της από μια γυναίκα που έζησε

Η Ιρλανδία έχει πάρει το όνομά της από μια Θεά της μυθολογίας. Την Ériu ή Eire (φωτό) στη σύγχρονη Ιρλανδική γλώσα που ήταν κόρη του Delbáeth και της Ernmas του Tuatha Dé Danann



Το αγγλικό όνομα για την Ιρλανδία (Ireland) προέρχεται από το όνομα Ériu και τη γερμανική (παλαιά νορβηγική ή παλαιά αγγλική) λέξη land.

Δεδομένου ότι η Ériu είναι η θεά της Ιρλανδίας, συχνά ερμηνεύεται ως μια σύγχρονη προσωποποίηση της χώρας, αν και επειδή το όνομα Ériu είναι η παλιά ιρλανδική μορφή της λέξης Ireland, το σύγχρονο όνομά της συχνά τροποποιείται σε Éire ή Erin για να ταιριάζει σε ένα σύγχρονη μορφή.

Ο μύθος λέει ότι οι Γάλλοι ναυτικοί που ναυάγησαν στο νησία στις 13/12 (την ημέρα της γιορτής της Αγίας Λουκίας) του έδωσαν και το όνομα προς τιμήν της.

Δείτε που βρίσκεται η Σάντα Λουσία


Πάντως, παλαιότερα χειρόγραφα στο Βατικανό (από το 1520) δείχνουν το νησί ως Santa Lucia υποδεικνύοντας έτσι ότι το ονόμασαν οι πρώτοι Ισπανοί εξερευνητές.

Οι πρώτοι αποδεδειγμένοι κάτοικοι της Σάντα Λουσία ήταν οι Arawaks, αν και μπορεί να υπήρχαν και άλλοι αυτόχθονες λαοί πριν από αυτούς. Οι Arawaks πιστεύεται ότι ήρθαν από το βόρειο τμήμα της Νότιας Αμερικής, κάπου γύρω στο 200–400 μ.Χ., καθώς υπάρχουν πολυάριθμοι αρχαιολογικοί χώροι στο νησί όπου έχουν βρεθεί δείγματα κεραμικής τους. Οι Arawaks αποκαλούσαν το νησί Iouanalao, που σημαίνει «Γη των ιγκουάνας», λόγω του μεγάλου αριθμού ιγκουάνα του νησιού.[20]

Αναπαράσταση ενός Arawak πολεμιστή

Οι  Kalinagos (από άλλα νησία της Καραϊβικής) έφτασαν γύρω στο 800 μ.Χ. και κατέλαβαν τον έλεγχο από τους Arawaks σκοτώνοντας τους άνδρες τους και αφομοιώνοντας τις γυναίκες στη δική τους κοινωνία.

Ονόμασαν το νησί Hewanarau, στη συνέχεια αργότερα Hewanorra, που σημαίνει «εκεί που βρίσκονται τα ιγκουάνα»

Αναπαράσταση Kalinagos


Είναι πιθανό ο Χριστόφορος Κολόμβος να είδε το νησί κατά το τέταρτο ταξίδι του το 1502, αλλά δεν το αναφέρει στο ημερολόγιο του.

Ο Χουάν ντε λα Κόσα σημείωσε το νησί στον χάρτη του του 1500, αποκαλώντας το El Falcon, και ένα άλλο νησί στα νότια Las Agujas.

Μια ισπανική cédula από το 1511 αναφέρει το νησί στην ισπανική κυριαρχία και μια υδρόγειος σφαίρα στο Βατικανό που έγινε το 1520, δείχνει το νησί ως Sancta Lucia.

Στα τέλη της δεκαετίας του 1550, ο Γάλλος πειρατής François le Clerc (γνωστός ως Jambe de Bois, λόγω του ξύλινου ποδιού του) δημιούργησε ένα στρατόπεδο στο νησί Pigeon, από όπου έκανε επιθέσεις σε διερχόμενα ισπανικά πλοία.

Το 1605, ένα αγγλικό σκάφος με το όνομα Oliphe Blossome ανατινάχθηκε εκτός πορείας καθ' οδόν προς τη Γουιάνα και οι 67 άποικοι ξεκίνησαν έναν οικισμό στην Σάντα Λουσία, αφού αρχικά τους υποδέχτηκε ο αρχηγός του νησιού, Anthonie.

Μέχρι το 1814 όταν το νησί πέρασε οριστικά στην κυριαρχία της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, είχαν διεξαχθεί συνολικά 14 πόλεμοι ανάμεσα σε Γάλλους και Άγγλους για τη διοίκηση της Σάντα Λουσία! Για το λογο αυτο και με έμπνευση απο τον Τρωικο πόλεμο, το νησι αποκαλείται και Ωραία Ελένη της Καραϊβικής

Το τέλος των Ναπολεόντειων πολέμων και η συνθήκη του Παρισιού έδωσε την κυριαρχία της Σάντα Λουσία στην Μεγάλη Βρετανία.

Ο θεσμός της δουλείας καταργήθηκε στο νησί το 1834, όπως και σε όλη τη Βρετανική Αυτοκρατορία.

Μετά την κατάργηση, όλοι οι πρώην σκλάβοι έπρεπε να υπηρετήσουν μια τετραετή «μαθητεία», για να συνηθίσουν στην ιδέα της ελευθερίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εργάζονταν για τους πρώην αφέντες τους τουλάχιστον τα τρία τέταρτα της εβδομαδιαίας εργασίας. Η πλήρης ελευθερία παραχωρήθηκε δεόντως από τους Βρετανούς το 1838.

Μέχρι εκείνη την εποχή, οι άνθρωποι της αφρικανικής εθνότητας ξεπερνούσαν σε μεγάλο βαθμό εκείνους της ευρωπαϊκής καταγωγής. Οι κάτοικοι της Καραϊβικής καταγωγής αποτελούσαν επίσης μια μειονότητα στο νησί.

Η πρώτη αντιπροσωπευτική κυβέρνηση της Σάντα Λουσία εμφανίζεται το 1924, με τις πρώτες εκλογές να πραγματοποιούνται το 1925.

Πολλοί κάτοικοι του νησιού υπηρέτησαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και η σύγκρουση «επισκέφτηκε» το νησί απευθείας κατά τη Μάχη της Καραϊβικής, όταν ένα γερμανικό U-boat επιτέθηκε και βύθισε δύο βρετανικά πλοία στο λιμάνι Κάστρις (πρωτεύουσα της χώρας) στις 9 Μαρτίου 1942

Οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το νησί ως στρατιωτικό κόμβο κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας δευτερεύουσας ναυτικής βάσης στο Gros Islet και της χρήσης αυτού που είναι τώρα το διεθνές αεροδρόμιο του νησιού ως βάση αεροπορικής δύναμης.

Η καθολική ψηφοφορία εισήχθη το 1951 και οι εκλογές διεξήχθησαν την ίδια χρονιά.

Το 1958, η Σάντα Λουσία εντάχθηκε στην Ομοσπονδία των Δυτικών Ινδιών,η οποία διαλύθηκε μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα.

Το 1967, έγινε ένα από τα έξι μέλη των Συνδεδεμένων Πολιτειών των Δυτικών Ινδιών, με εσωτερική αυτοδιοίκηση.

Η ανεξαρτησία επιτεύχθηκε ειρηνικά το 1979 υπό τον Sir John Compton του Ενωμένου Εργατικού Κόμματος, με το νησί να παραμένει εντός της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, διατηρώντας την τότε βασίλισσα Ελισάβετ Β' ως Μονάρχη, που εκπροσωπείται τοπικά από έναν Γενικό Κυβερνήτη.

Το ίδιο καθεστώς συνεχίζεται και σήμερα με τον Κάρολο να είναι ο Μονάρχης και ο 83χρονος Errol Charles (φωτό) να είναι ο κυβερνήτης του νησιού.



Η οικονομία στηρίζεται πολύ στον τουρισμό κυρίως από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο. Το 2019 επισκέφτηκαν το νησί περίπου 1,3 εκατομμύρια τουρίστες.

Η γεωργία (κυρίως η καλλιέργεια και η εξαγωγή μπανάνας) επίσης φέρνει έσοδα.

Όμως υπάρχουν και τα προβλήματα…

Το ποσοστό ανθρωποκτονιών έχει φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια.

Υπήρξαν 75 ανθρωποκτονίες το 2021, αύξηση 34,5% σε σύγκριση με 55 ανθρωποκτονίες το 2020.

Το 2021 το νησί κατέγραψε τις περισσότερες ανθρωποκτονίες στην ιστορία του με 40 δολοφονίες ανά 100.000 ανθρώπους!

Τα λέμε και στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!