Επί κοντώ: Πως ο Παπανικολάου έχασε το μετάλλιο με τρεις αθλητές να κάνουν Ολυμπιακό ρεκόρ

Το Άλμα Επί Κοντώ έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον μας τα τελευταία χρόνια, είτε με τον Φιλιππίδη, είτε με την Στεφανίδη και την Κυριακοπούλου και τελικά με τον Manolo Καραλή, χάλκινο Ολυμπιονίκη και πρώτο Έλληνα αθλητή που πέρασε τα 6 μέτρα!

O μεγάλος Χρήστος Παπανικολάου


Στο ταξίδι μας στο χρόνο, δε μπορούσαμε παρά να αναφέρουμε την αξέχαστη «μονομαχία» στο αγώνισμα κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό το 1968. Από τις καλύτερες «μονομαχίες» όλων των εποχών στο αγώνισμα, όπου ο Χρήστος Παπανικολάου, μετέπειτα κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ έχασε το μετάλλιο επειδή τρεις αθλητές πέτυχαν… ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων!

Κι όλα αυτά ενώ μέχρι τα τελευταία άλματα ο μεγάλος Έλληνας αθλητής ήταν μέσα στα μετάλλια και φαινόταν αδύνατο να χαθεί έστω ένα!

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το Παγκόσμιο ρεκόρ ήταν στα 5,41 μέτρα και το είχε ο Αμερικανός Bob Seagren από τις 12 Σεπτεμβρίου του 1968. Περίπου ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή του αθλήματος στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Μεξικό.

Στα προκριματικά το όριο των 4,90 μέτρων πέρασαν 15 αθλητές, ανάμεσά τους φυσικά και ο Χρήστος Παπανικολάου που έκανε δύο προσπάθειες όλες κι όλες: Μια στα 4,80μ. και άλλη μια στα 4,90μ.

Στον τελικό, η «μάχη» κορυφώθηκε στα 5,35μ. Ο Χρήστος Παπανικολάου πέρασε με την πρώτη προσπάθεια όπως και ο Ανατολικογερμανός Wolfgang Norwig.

Ο Δυτικογερμανός, Claus Schiprowski πέρασε με τη δεύτερη προσπάθεια και ο Αμερικανός John Pennel με την τρίτη. Ο Σοβιετικός Hennadiy Bleznitsov απέτυχε και στις τρεις όπως και ο Γάλλος Herve dEncausse. Ο κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ, Bob Seagren άφησε το συγκεκριμένο ύψος.

Μέχρι εκείνο το σημείο ο Παπανικολάου ήταν μέσα στα μετάλλια και για να μείνει εκτός θα έπρεπε τουλάχιστον τρεις αθλητές να κάνουν Ολυμπιακό ρεκόρ!

Με το ύψος στα 5,40μ. μόλις ένα πόντο κάτω από το Παγκόσμιο ρεκόρ, και οι πέντε αθλητές απέτυχαν στην πρώτη προσπάθεια. Στην δεύτερη, το πέρασαν οι Seagren και Schiprowski αλλά όχι ο Παπανικολάου, ο Norwig και ο Pennel. Στην τρίτη προσπάθεια το πέρασε ο Norwig ενώ απέτυχαν ο Έλληνας πρωταθλητής και ο Αμερικανός.

Αποτέλεσμα; Και οι τρεις έκαναν Ολυμπιακό ρεκόρ, ο Χρήστος Παπανικολάου έμεινε εκτός μεταλλίων και στην 4η θέση! Εν συνεχεία δοκίμασαν και οι τρεις στα 5,45μ. και για Παγκόσμιο ρεκόρ αλλά κανείς δεν τα κατάφερε. Ο Seagren πήρε το χρυσό, ο Schiprowski το αργυρό και ο Norwig το χάλκινο με βάση τις προσπάθειες.

O Bob Seagren


Μερικούς μήνες αργότερα ο Pennel έκανε νέο Παγκόσμιο ρεκόρ με 5,44μ. (στις 21 Ιουνίου 1969) το βελτίωσε δύο φορές ο Nordwig με 5,45μ. στις 17 Ιουνίου 1970 και με 5,46μ. στις 3 Σεπτεμβρίου 1970 Norwig και στη συνέχεια ήρθε η σειρά του Χρήστου Παπανικολάου.

Ο Έλληνας πρωταθλητής, στις 24 Οκτωβρίου 1970 έφτασε στα 5,49 μέτρα και το Παγκόσμιο Ρεκόρ παρέμεινε για περίπου ενάμιση χρόνο μέχρι ο Σουηδός Kjell Isaksson να γίνει ο πρώτος που πέρασε τα 5.50 μέτρα με επίδοση στα 5,51μ. στις 15 Απριλίου 1972 στο Austin των ΗΠΑ.

O Kjell Isaksson


Ο σπουδαίος Έλληνας αθλητής, έγινε ο πρώτος αθλητής παγκοσμίως που ξεπέρασε τα 18 πόδια (με τη μέτρηση των Αμερικανών).

Ο Bob Seagren (πέντε χρόνια νεότερος του Παπανικολάου) το 1972 έγινε ο πρώτος αθλητής που ξεπέρασε τα 5,60 μέτρα κάνοντας Παγκόσμιο ρεκόρ στα 5,63μ. διατηρώντας το για περίπου τρία χρόνια!

Ο Wolfgang Nordwig έκανε τα παγκόσμια ρεκόρ που προαναφέραμε ενώ κατέκτησε και το χρυσό μετάλλιο με επίδοση στα 5,50μ. στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

Wolfgang Nordwig


Μάλιστα υπάρχει μια τρομερή ιστορία για το αγώνισμα σ΄εκείνους τους αγώνες.

Οι βασικοί αντίπαλοι του Nordwig για τον τίτλο, οι Αμερικανοί Bob Seagren, Steve Smith και Jan Johnson και ο Σουηδός Kjell Isaksson (κάτοχος του Παγκοσμίου ρεκόρ με 5,51μ. τότε) ήταν μεταξύ εκείνων των αθλητών στους οποίους απαγορεύτηκε από την IAAF να αγωνίζονται με τα ελαφρύτερα κοντάρια που χρησιμοποιούσαν σε όλη τη σεζόν.

Η αρχική απαγόρευση αντιστράφηκε στις 27 Αυγούστου, αλλά την παραμονή του αγώνα, στις 30 Αυγούστου, η IAAF επέβαλλε εκ νέου την απαγόρευσή της υποστηρίζοντας ότι τα κοντάρια ήταν νέος εξοπλισμός και ως εκ τούτου άκυρα.

Ο Seagren, ο υπερασπιστής του χρυσού του 1968, τερμάτισε δεύτερος. Ο Τζόνσον ήταν τρίτος ενώ οι Smith και Isaksson δεν προκρίθηκαν καν στον τελικό αφού απέτυχαν από τρεις φορές στο όριο των 5 μέτρων!

Ο Nordwig δεν είχε ποτέ προτιμήσει το νέο κοντάρι κι έτσι έμεινε ανεπηρέαστος. Παρεμπιπτόντως ο Χρήστος Παπανικολάου πέρασε στον τελικό όπου με επίδοση στα 5 μέτρα έμεινε 11ος (απέτυχε τρεις φορές στα 5,20μ.).

Τα λέμε και στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!