Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 1986 στη σφαίρα είναι πλέον άντρας!

Το 1986,  η Heidi Krieger, αθλήτρια της τότε Ανατολικής Γερμανίας, κατέκτησε το χρυσό μετάλιο στη σφαίρα με βολή στα 21 μέτρα και 10 εκατοστά. Σήμερα θα τη συναντήσετε ως άντρα με το όνομα Andreas Krieger.



Είναι δεδομένο ότι το κεφάλαιο «αναβολικά στην Ανατολική Γερμανία» είναι ιδιαίτερα σκοτεινό κι όταν βγήκαν ιστορίες και γεγονότα στην επιφάνεια, συνειδητοποιήσαμε πόσο τραγικές μορφές ήταν οι αθλητές εκείνης της εποχής.

Προκειμένου να γίνουν πιόνια στη σιδηρά θέληση του καθεστώτος ώστε να προβληθεί ως κυρίαρχο στον παγκόσμιο αθλητισμό. Για να σας παραθέσουμε μερικά χαρακτηριστικά στοιχεία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, του 1972, του 1976, του 1980 και του 1988 (δε συμμετείχαν το 1984 λόγω του μποϊκοτάζ όλων των χωρών του τότε ανατολικού μπλοκ) κατέκτησαν 153 χρυσά- 129 αργυρά-127 χάλκινα μετάλλια!

Ο στίβος ήταν φυσικά το… καμάρι τους. Από τα 409 μετάλλια που έχουν κατακτήσει συνολικά σε όλα τα αθλήματα, τα 109 ήταν στο στίβο (ακολούθησε η κολύμβηση με 92).



Υπάρχουν ακόμα παγκόσμια ρεκόρ στον στίβο τα οποία κατέχουν Ανατολικογερμανοί! Όπως στα 400 μέτρα Γυναικών (Marita Koch από το 1985) στην Δισκοβολία Γυναικών (Gabriele Reinsch από το 1988)

Και πάμε στη δική μας ιστορία.

Η Heidi Krieger γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1965 και ήταν αθλήτρια της SC Dynamo Berlin.

Επί σειρά ετών, αξιωματούχοι της Ανατολικής Γερμανίας, συστηματικά κι εν αγνοία της της χορηγούσαν αναβολικά στεροειδή.

Αυτή η διαδικασία ήταν που προκάλεσε προβλήματα χημείας του σώματος. Ως trans άνδρας πλέον, υποβλήθηκε στη συνέχεια σε εγχείρηση επιβεβαίωσης φύλου.

Ο Krieger λέει ότι, ενώ βίωσε διαταραχή ταυτότητας φύλου πριν ντοπαριστεί, μετάνιωσε που δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε μετάβαση χωρίς τη διαδικασία των αναβολικών.

Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου 1986, ο Krieger κατέκτησε το χρυσό μετάλιο στη σφαίρα με βολή στα 21 μέτρα και 10 εκατοστά. Πέντε χρόνια αργότερα εγκατέλειψε την ενεργό δράση σε ηλικία 26 ετών!


Nτοπαρίστηκε συστηματικά με στεροειδή από την ηλικία των 16 ετών και μετά. Σύμφωνα με το βιβλίο των Werner Franke και Brigitte Berendonk το 1991, “Doping: From Research to Deceit”, ο Krieger πήρε σχεδόν 2.600 χιλιοστόγραμμα στεροειδών το 1986.

Ήδη από την ηλικία των 18 ετών, άρχισε να αναπτύσσει εμφανώς ανδρικά χαρακτηριστικά.

Τελικά, η χρήση αναβολικών του άφησε πολλά αντρικά χαρακτηριστικά.

Tο 1997, σε ηλικία 31 ετών, ο Krieger υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου και άλλαξε το όνομά του σε Andreas.

Eίχε «αισθανθεί παράταιρος και λαχταρούσε με κάποιον αόριστο τρόπο να γίνει αγόρι» όπως είπε σε μια συνέντευξη του 2004 στους New York Times προσθέτοντας ότι «χαιρόταν που έγινε άντρας».

Ωστόσο, ένιωθε ότι η λήψη ορμονών χωρίς τη συγκατάθεσή του του στέρησε το δικαίωμα «να ανακαλύψει μόνος του ποιο φύλο ήθελε να είναι». Πάντως, οδήγησε άλλους πρώην αθλητές στο να μιλήσουν δημόσια για πρώτη φορά.


Ο
Krieger κατέθεσε στη δίκη (το 2000 στο Βερολίνο) του Manfred Ewald, αρχηγού του αθλητικού προγράμματος της Ανατολικής Γερμανίας και προέδρου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Ανατολικής Γερμανίας και του Manfred Höppner, ιατρικού διευθυντή της Ανατολικής Γερμανίας.

Αμφότεροι καταδικάστηκαν για «εσκεμμένες σωματικές βλάβες αθλητών, συμπεριλαμβανομένων ανηλίκων».

Ο Krieger αναγκάστηκε να αποσυρθεί εν μέρει λόγω του έντονου πόνου από την άρση τεράστιων ποσοτήτων βάρους ενώ έπαιρνε στεροειδή.

Ακόμα και σήμερα, έχει έντονους πόνους στους γοφούς και τους μηρούς και αντέχει μόνο την ήπια προσπάθεια.

Το μετάλλιο Heidi Krieger απονέμεται πλέον κάθε χρόνο σε Γερμανούς που καταπολεμούν το ντόπινγκ.

Ο Krieger είναι παντρεμένος με την πρώην Ανατολικογερμανή κολυμβήτρια Ute Krause, η οποία έπεσε επίσης θύμα μαζικού ντόπινγκ από αξιωματούχους του αθλητισμού της Ανατολικής Γερμανίας!

Τα λέμε στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!