1930: Ο αθλητικός Τύπος γιορτάζει την έναρξη του πρώτου "κανονικού πρωταθλήματος Ελλάδας"

Το να καταφέρουν στην Ελλάδα να διοργανώσουν ένα πρωτάθλημα που θα είχε εμβέλεια κι αντιπροσωπευτικότητα δεν ήταν και τόσο εύκολη υπόθεση. Προσπάθησαν, αλλά δεν τα είχαν καταφέρει. Στην εφημερίδα Αθλητικός Τύπος, στις 16 Μαϊου του 1930, βλέπουμε τα πρώτα χαμόγελα.


Πριν από 91 χρόνια, λοιπόν, οι φίλαθλοι πανηγύριζαν διότι θα έφευγαν από τα τοπικά και θα πήγαιναν σε πανελλήνιο επίπεδο μετο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Βέβαια δεν ήταν ακριβώς έτσι με δεδομένο ότι ακόμα δε λάμβαναν μέρος ομάδες από την περιφέρεια (αυτό συνέβη το 1938) παρά μόνο από την Αθήνα, τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη.

Τέλος πάντων ήταν ένα βήμα. Εκείνα τα χρόνια διεξάγονταν τα τοπικά πρωταθλήματα Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και στην τελική φάση προκρίνονταν οι νικητές, άλλοτε και οι πρώτες 2-3 ομάδες.

Το 1928 έγινε μια πρώτη απόπειρα προκειμένου να γίνει Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου αλλά δεν έλαβαν μέρος ο Παναθηναϊκός, ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ που είχαν προστριβές με την Ε.Π.Ο. Από την Αθήνα έλαβε μέρος ο Ατρόμητος, από τον Πειραιά ο Εθνικός και από την Θεσσαλονίκη ο Άρης που κατέκτησε και τον τίτλο.

Πάντως ανεξάρτητα από την απουσία των τριών, στα επίσημα αρχεία το 1928 υπολογίζεται ως το πρώτο έτος που έγινε Πρωτάθλημα Ελλάδας.

Το 1929 έγινε νέα προσπάθεια, αλλά και πάλι υπήρχε πρόβλημα με τους τρεις της Αττικής αλλά και με το πρωτάθλημα Πειραιά που... δεν τελείωνε με τίποτα. Έτσι δεν έγινε ποτέ...

Πάντως όπως διαβάζουμε και το 1930 υπήρξαν τρομερές διαφωνίες των σωματείων μεταξύ τους, ήταν μάλιστα χωρισμένα σε δύο στρατόπεδα, αλλά η ΕΠΟ επέμενε ότι θα γινόταν Πανελλήνιο Πρωτάθλημα οπωσδήποτε.

Κι έγινε... Με δεδομένο ότι ήταν περισσότερο αντιπροσωπευτικό από το 1928 και με τη συμμετοχή των μεγάλων από Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη, ο αθλητικός Τύπος  πανηγύριζε.

Ενημερωτικά, τον τίτλο κατέκτησε ο Παναθηναϊκός

Βλέπετε τους "πράσινους" στην παρακάτω φωτογραφία (μην περιμένετε και πολλά, από εφημερίδα 91 ετών είναι...)



Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά