1930: Ο επίσημος Ολυμπιακός αποδοκιμάζει επίθεση κατά οπαδών του Παναθηναϊκού στον Πειραιά!

Μπορεί να διαβάσετε αυτή την είδηση και να πιστέψετε ότι συνέβη σε κάποιον άλλο πλανήτη. Πάντως για του λόγου το αληθές θα σας παραθέσουμε και το σχετικό δημοσίευμα



Στις 10 Ιουνίου 1930 το δημοσίευμα. Περιληπτικά η ιστορία είχε ως εξής: Οπαδοί του Παναθηναϊκού, εκδρομείς για τον αγώνα της ομάδας τους με τον Άρη (σ.σ οι "πράσινοι" είχαν νικήσει με 4-1) αποβιβάστηκαν στον Πειραιά κατά την επιστροφή τους από την Θεσσαλονίκη. Εκεί τους επιτέθηκαν  κι αυτό προκάλεσε την οργή του Δ.Σ. της ομάδας του Ολυμπιακού. 

Η ανακοίνωση (για όσους δε μπορούν να τη διαβάσουν) αναφέρει τα εξής: 

«Το διοικητικόν συμβούλιον του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. με πραγματικήν θλίψην επληροφορήθη τα εκτρόπους σκηνάς αίτινες έλαβον χώραν κατά την εις Πειραιά άφιξιν εκ Θεσσαλονίκης των εκδρομένω οπαδών του Παναθηναϊκού Α.Ο.

Αι σκηναί αυτέ προκαλούσαι την αγανάκτησιν παντός φιλάθλου και καταρρίπτουσαι εις το ταπεινόν επίπεδον του αηδούς φανατισμού την αθλητικήν ιδέαν υπέρ της οποίας πάσαι οι αθλητικαί οργανώσεις μοχθούσιν μας υποχρεούσι να αποδοκιμάσωμεν δημοσία τους πρωτεργάτας των και να εκφράσωμεν την λύπιν μας και διότι εγένοντο εις Πειραιά, τον τοιαύτην αθλητικήν ιστορίαν έχοντα, αλλά και διότι ελλείψει των απαιτούμενων στοιχείων δεν είναι δυνατόν εις ημάς να εξακριβώσωμεν τους εκ των πρωταιτίων ανήκοντας ίσως εις τας τάξεις του Ολυμπιακού δια να προβώμεν εις την διαγραφήν των εκ της αθλητικής οικογενείας μας.

Επαναλαμβανόμενοι της ευκαιρίας συνιστώμεν θερμότατα εις πάντας τους φίλους του Ολυμπιακού όπως κατά τις προσεχείς συναντήσεις αποφύγωσιν πάσαν εκδήλωσιν ήτις θα είχε χαρακτήρα φανατισμού με την πεποίθησιν ότι δια τοιούτου είδους εκδηλώσεων γίνονται πρόξενοι δυσμενών δια τον σύνδεσμόν μας εντυπώσεων και συντελούσιν είς την μείωσιν της αθλητικής αξιοπρεπείας του Ολυμπιακού κρατούντος μέχρι σήμερον εξέχουσαν θέσιν εν τη ελληνική αθλητική οικογενεία.

Εν Πειραιεί τη 10 Ιουνίου 1930

Ο αντιπρόεδρος Τάκης Μπαρμπαρέσος, ο γενικός γραμματεύς Ευάγγελος Λώτος

Παραπάνω, στο ρεπορτάζ για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Άρη στην Θεσσαλονίκη κι αναφέρεται στη συμπεριφορά των οπαδών. Λέγεται, δηλαδή, ότι αν και ήταν προκλητικοί οι Αθηναίοι που πανηγύρισαν τη νίκη τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, κανείς δεν τους ενόχλησε.

Μάλιστα αναφέρεται ότι κατά την υποδοχή τους στην πόλη τους βρέθηκαν στο λιμάνι περί τους δύο χιλιάδες Θεσσαλονικείς...




Ακολουθήστε μας στο Facebook





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά