ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ, 1938: Η περιγραφή του μυστηριώδους σπορ "Μπάσκετμπολ"

Βρισκόμαστε στο 1938. Πριν από 83 χρόνια δηλαδή. Και διαβάζουμε στην εφημερίδα "ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ" την περιγραφή ενός μυστηριώδους σπορ που πάντως είχε αρχίσει τότε να αρέσει στη νεολαία: Μπάσκετμπολ, κατά το ελληνικόν Καλαθόσφαιρα


Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ανάγνωση του ρεπορτάζ καθώς τότε το μπάσκετ δεν είχε γίνει το εθνικό μας σπορ. Δεν είχε φέρει τίτλους στην Ελλάδα. Και φυσικά δεν ήταν το πιο δημοφιλές άθλημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως. Διαβάστε παρακάτω τον πρόλογο όπου γίνεται αναφορά στις αρετές του μπάσκετ.



Ποια είναι όμως τα στοιχεία, οι αρετές που θα έπρεπε να διακρίνουν έναν καλό μπασκετμπολίστα; Δε θα σας κρατήσουμε σε αγωνία. Περιγράφονται παρακάτω.



Και οδηγίες: Ένας μπασκετμπολίστας δεν πρέπει να διστάζει ποτέ... Και κυρίως δίνονται συγκεκριμένες οδηγίες σε ό,τι αφορά στην πάσα όπου αναφέρεται ότι παίζει τον πλέον σημαντικό ρόλο συγκριτικά με τα υπόλοιπα αθλήματα.


Αυτά που λέγε για την πάσα. Όπως και για τον... κεντρικό κυνηγό. Προφανώς θα εννοεί το σημερινό σέντερ αλλά με τον τρόπο που το περιγράφει και με τα τότε δεδομένα και τις γνώσεις της εποχής είναι λίγο δύσκολο να το καταλάβουμε.

Παρακάτω γίνεται λόγος για το τι απαγορεύεται αλλά και για κάποιες θέσεις οπισθοφυλάκων που προφανώς είναι αυτοί που σήμερα αναφέρονται ως γκαρντ. Αυτός που αναφέρεται ως "και κυνηγός αλλά και οπισθοφύλαξ" είναι μάλλον ο πλέι μέικερ. Η αλήθεια είναι ότι περιγράφονται κάπως μπερδεμένα για εμάς που τα διαβάζουμε μετά από 83 χρόνια, αλλά σίγουρα αυτές οι περιγραφές είναι σα να βλέπουμε τη... γέννηση ενός μωρού.


Και κάτι ακόμα... Απαγορεύεται να ενεργείς βεβιασμένα, αλλά και να τρέχεις άσκοπα καθώς καταναλώνεις πολύτιμη ενέργεια. Κι επίσης να μη φωνάζεις όχι μόνο επειδή κουράζεις τους πνεύμονές σου αλλά και για το λόγο ότι κάνεις... κακή εντύπωση στους θεατές.


Και φυσικά να και τα... συστήματα που γίνονται με συνθηματικά (όπως στις ΗΠΑ) κάτι που παρατήρησε με ιδιαίτερη χαρά ο συντάκτης.

Όπως κι εμείς με χαρά, διαβάσαμε 83 χρόνια μετά το άρθρο ενός ανθρώπου που μας δίνει πολύ σημαντικές πληροφορίες για το άθλημα που αγαπήσαμε και παρακολουθούμε.



Και μια φωτογραφία από το ρεπορτάζ της εφημερίδας



Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά