Γύθειο 1930: Στο νησάκι του Πάρη και της Ωραίας Ελένης είχε ποδοσφαιρικό γήπεδο

Στο Γύθειο βρίσκεται το πανέμορφο νησάκι Κρανάη, που ενώνεται με την πόλη με ένα δρομάκι καθώς βρίσκεται σε κοντινή απόσταση. Ο μύθος θέλει τον Πάρη και την Ωραία Ελένη να πέρασαν εκεί το πρώτο βράδυ που ο νεαρός πρίγκηπας της Τροίας έκλεψε την πανέμορφη σύζυγο του βασιλιά της Σπάρτης.


Αυτό που βλέπετε στη φωτογραφία είναι το νησάκι Κρανάη ή Μαραθονήσι. Επικράτησε το "Κρανάη" με το μύθο να αναφέρει ότι εκεί ξέχασε το κράνος του ο Πάρης. Τέλος πάντων...

Μέσα στο νησάκι εκτός του φάρου που βλέπετε και του ναού του Αγίου Πέτρου (που δε διακρίνεται καθώς "βλέπει" προς την πόλη) στο μέσο βρίσκεται και ο Πύργος του Τζανετάκη καθώς πριν η οικογένεια δωρίσει το νησί στην πόλη, της ανηκε. Βλέπετε ότι η ομορφιά συναντά το ρομαντισμό και το μύθο.

Επί σειρά ετών όμως συναντούσε και το... ποδόσφαιρο! Το 1930 οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούσαν ένα μέρος του νησιού ως το ποδοσφαιρικό τους γήπεδο και έδιναν τα δικά τους ντέρμπι. Όπως αυτό που διαβάζετε στην εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ, τον Ιούνιο του 1930.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αγώνας έληξε ισόπαλος 4-4 και μάλιστα ο Λάκωνας Γυθείου ισοφάρισε και διαμόρφωσε το τελικό σκορ σουτάροντας πέναλτι σε κενό τέρμα! Διότι οι παίκτες του Παλλακωνικού Σπάρτης αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι μετά τον καταλογισμό της ποινής κι έτσι διαμορφώθηκε το 4-4... Με τον Καζάκο να σουτάρει σε... κενό τέρμα (φαντάζεστε να αστοχούσε;)

Ακολουθήστε μας στο Facebook


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά