1934: Το θλιβερό τέλος των αλόγων που θριάμβευαν στον Φαληρικό Ιππόδρομο

Ένα πολύ συγκινητικό ρεπορτάζ διαβάσαμε στην εφημερίδα «Τύπος» της 21ης Δεκεμβρίου 1934. Συγκινητικό και ενδιαφέρον καθώς αφού πρώτα αναζήτησε, ακολούθως μετέφερε στους αναγνώστες την κατάληξη των αλόγων του Ιπποδρόμου του Φαλήρου, που κάποτε θριάμβευαν. Να φανταστείτε είχαν συμπληρωθεί 10 χρόνια από τα εγκαίνια του Φαληρικού Ιπποδρόμου και αναφερόμαστε στα πρώτα άλογα που θριάμβευσαν.

 


Αν μη τι άλλο οι περιγραφές είναι συγκλονιστικές: «Σήμερον, δέκα περίπου χρόνια από της ιδρύσεως του ιπποδρόμου, τα «περίφημα» αυτά άλογα αποτελούν μια ολόκληρον ίλην, μίαν τραγικήν ίλην θυμάτων του αμείλικτου πεπρωμένου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Καλά, τα εξαιρετικά ελληνικά είναι μεγάλη κουβέντα και η σύγκριση με τα σημερινά δημοσιογραφικά κείμενα, καλύτερα να αποφευχθεί. Για ευνόητους λόγους.

Εχουμε και λέμε λοιπόν

Στους στάβλους του Ιπποδρόμου βρισκόταν ακόμα ο γερο- Σαμπλάκ. Το μεγαλύτερο άλογο σε ηλικία. Ήταν εκείνο που εγκαινίασε το στίβο του ιπποδρόμου και οι θρίαμβοί του έμειναν στην ιστορία.

Ο Σαμπλάκ, υπέργηρος πλέον έμενε στους στάβλους από καλοσύνη και μετέφερε σανό στα άλλα άλογα…

Ο Μπόζος ήταν ένα ακόμα εκπληκτικό άλογο. Με θριάμβους. Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του ήταν ένα σύνθετο που απέδωσε 75 χιλιάδες δραχμές στις 50. Όταν σταμάτησε να κερδίζει κούρσες πωλήθηκε σε έναν κρεοπώλη στου Χαροκόπου στην Καλλιθέα. Κι εκείνος το έστειλε στα κτήματά του στην Αγία Ελεούσα.

(Ναι, τότε είχε κτήματα η Αγία Ελεούσα).

Ο ρεπόρτερ έσπευσε προς αντάμωση του Μπόζου αλλά βήκε δυο ακόμα ορμητικά άλογα «στα περιβόλια της Καλλιθέας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Το ένα ήταν ο Μπιεν. Το πρώτο καθαρόαιμο αραβικό.  Το 1933 πωλήθηκε στον καραγωγέα Καρατζαφέρη αντί 4 χιλιάδων δραχμών. Εκείνος το έζεψε στη σούστα του. Και άρχισε πλέον να πουλάει αγκινάρες. Απ’ εκεί που σε ποντάρισμα 10 δραχμών είχε δώσει 800.

Το συγκινητικό; «Μυστήριο άλογο, υπάρχουν στιγμές που παίρνει τόσο δρόμο που δεν μπορώ να το κρατήσω. Το περίεργο είναι πως είτε θέλω είτε όχι, κάθε φορά που περνάμε έξω από τον ιππόδρομο με μπάζει μέσα» είχε εκμυστηρευτεί ο Καρατζαφέρης.

Ο Φροίξος ήταν το άλλο. Όταν σταμάτησε να νικά πουλήθηκε στον κτηματία Γιοκαγάν, στο Φάληρο. Εκείνος έδεσε το περίφημο άλογο στο μαγγανοπήγαδο του περιβολιού του. Ο άλλοτε περήφανος Φροίξος ήταν πλέον δεμένος, με σκεπασμένα μάτια και γύριζε γύρω από ένα μαγγανοπήγαδο.

Η Βρησιής ήταν πιο τυχερή. Την έστειλαν για αναπαραγωγή στην Κάντζα και γέννησε ένα πανέμορφο πουλάρι. Που το προόριζαν για μελλοντική δόξα του ιπποδρόμου.



Ο Σαρλό εργαζόταν σε έναν γαλατά στην Καλλιθέα. Έσερνα ένα καροτσάκι με γάλα, πρωί βράδυ στους δρόμους της περιοχής. Ο Σαρλό είχε προκαλέσει την απόλυση… τεσσάρων αντιπάλων τζόκεϊ διότι είχε κερδίσει κούρσες στις οποίες δεν ήταν φαβορί.

Άλογα όπως Πρενς Ρουαγιάλ, ο Τσολιάς, το Αρκάδι επίσης είχαν δεθεί στα κάρα κι έκαναν χαμαλοδουλειές.

Σκληρή μοίρα, σκληρό τέλος των πρώτων θριαμβευτών του Φαληρικού Ιπποδρόμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά