1935: Τα κόλπα των τσαμπατζήδων στα αθηναϊκά εστιατόρια

Βρισκόμαστε στο 1935. Τα εστιατόρια στην Ομόνοια είναι γεμάτα από κόσμο, αλλά οι καταστηματάρχες δεινοπαθούν από τη μάστιγα των… τσαμπατζήδων. Που ανακαλύπτουν μεθόδους προκειμένου να τρώνε καλά και να μην πληρώνουν καθόλου.



Το ρεπορτάζ που διαβάζουμε στην εφημερίδα «Ακρόπολις» του Ιανουαρίου του 1935 είναι κατατοπιστικό και απολαυστικό. Τις πληροφορίες δίνουν οι καταστηματάρχες και οι σερβιτόροι των ζυθεστιατορίων της Ομόνοιας που περιγράφουν τα κόλπα και τους χαρακτήρες των τσαμπατζήδων.

1. Ο Θρασύς

Παραγγέλνει, παραγγέλνει και παραγγέλνει. Τρώει του σκασμού. Και όταν στο τέλος το γκαρσόνι του φέρνει το λογαριασμό εκείνος απαντάει απλά: «Δεν έχω».

2.Κοντά στην πόρτσ

Το άλλο κόλπο: Έπιανε τραπέζι ο τσαμπατζής κοντά στην πόρτα. Εδινε την παραγγελία του, έτρωγε και όταν το γκαρσόνι απομακρυνόταν… γινόταν καπνός. Ήταν εύκολο γιατί βρισκόταν κοντά στην πόρτα.

3.Ο δήθεν… ανοιχτοχέρης

Υπήρχε κι ένας ακόμα τύπος που πήγαινε μια φορά στο εστιατόριο, πλήρωνε κανονικά και άφηνε μεγάλο φιλοδώρημα. Κάπως έτσι κέρδιζε την εμπιστοσύνη… Εμφανιζόταν τη δεύτερη φορά και ως δια μαγείας, είχε ξεχάσει το πορτοφόλι… Κανένα πρόβλημα, άλλωστε είχε περάσει εξετάσεις. Τον είχαν για… χουβαρντά! Ξαναπήγαινε κι έλεγε ότι δεν είχε πληρωθεί και θα τα έδινε στο τέλος του μήνα. Πάλι όλα ΟΚ…

Έλα όμως που μετά χανόταν!!!

4.Το άδειο πακέτο

Προσέξτε άλλο τύπο τσαμπατζή… Κάθεται στο τραπέζι, κάνει παραγγελία, τρώει και αφήνει δίπλα του ένα πακέτο φανταχτερό, με τις κορδέλες, με όλα! Ξαφνικά προσποιείται ότι είδε κάποιον στο δρόμο και τρέχει προς τα έξω. Κανείς δεν υποψιάζεται ότι θα άφηνε το πακέτο του… Μέχρι που περνάνε οι ώρες και ανακαλύπτουν ότι το πακέτο είναι άδειο!!!

5.Κρατήστε το απολυτήριό μου

Ο άλλος τύπος τσαμπατζή πήγαινε κι έτρωγε και στο τέλος έλεγε «ξέχασα το πορτοφόλι μου. Κρατήστε όμως το απολυτήριό μου και το απόγευμα θα σας φέρω τα χρήματα». Τι πιο πειστικό από το απολυτήριο ενός ανθρώπου; Έλα όμως που είχε πλαστά απολυτήρια και το έκανε παντού! Καπνός…

6. Πέταγε τη μύγα

Και το τελευταίο κόλπο: Αφού έτρωγε πέταγε μια μύγα μέσα στο πιάτο όπου είχε μείνει λίγο φαγητό. Φώναζε τον ιδιοκτήτη… Εκείνος αν και ήξερε ότι είναι κόλπο, δεν ρίσκαρε να ακουστούν οι φωνές του πελάτη παντού και οι απειλές του περί αγορανομίας και να γίνει σκάνδαλο. Κι έτσι του… χάριζε το φαγητό.

Ιδού και το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Ακρόπολις» στις 6 Ιανουαρίου 1935



Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά