Ο Δήμαρχος Αθηναίων αποδοκιμάζεται για τη φιλοφασιστική του ομιλία το 1935

Το 1935 τα Δωδεκάνησα βρίσκονταν υπό ιταλική κατοχή. Και δεν περνούσαν καθόλου εύκολα με δεδομένο ότι τότε στην Ιταλία υπήρχε φασιστικό καθεστώς υπό τον Μουσολίνι. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Κοτζιάς επέμενε να μιλήσει στο Ιταλικό Ινστιτούτο ώστε να αποθεώσει το φασιστικό καθεστώς της Ιταλίας! Οι συγκεντρωμένοι επαναστατούν. Και τον αποδοκιμάζουν άγρια.

 


Το ρεπορτάζ που διαβάζουμε στο φύλλο της «Ακρόπολις» (24/1/1935) ο Δήμαρχος υπέπεσε σε ατόπημα. Με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αγανάκτηση των Ελλήνων, πολλοί εκ των οποίων ήταν Δωδεκανήσιοι, για όσα έλεγε. Για την αποθέωση του φασιστικού καθεστώτος του Μουσολίνι και μάλιστα σε διάστημα όπου στην Κάλυμνο γίνονταν σοβαρά επεισόδια και οι Έλληνες είχαν ζήσει στο πετσί τους τις θηριωδίες των Ιταλών.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο Δήμαρχος είχε επισκεφτεί την Ιταλία και «είχε τύχει περιποιήσεων» όπως γράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις να μη δώσει τη διάλεξη, ο Δήμαρχος ήταν ανένδοτος. Κι ενώ στην αρχή οι συγκεντρωμένοι απλώς φώναζαν «Δωδεκάνησα, Δωδεκάνησα» τα πράγματα έγιναν χειρότερα.



Όταν ο Δήμαρχος άρχισε να μιλάει, η ένταση ανέβηκε

Κάποιοι που αυτοπροσδιορίστηκαν ως «διαπρεπείς φίλοι του Ιταλικού Κράτους» βρέθηκαν μέσα στην αίθουσα και χαιρετούσαν φασιστικά! Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει: «ΚΑΤΩ- ΚΑΤΩ»…

Κάποια στιγμή ένας από το πλήθος φώναξε: «Μήπως ο κύριος Δήμαρχος γνωρίζει τι γίνεται αυτή την στιγμή στην Κάλυμνο;»

Ήταν ο Λιαρούτσος… Εκ των πλέον μαχητικών Δωδεκανήσιων. Άρχισαν νέες εντάσεις. Οι φασίστες και οι φίλοι του Δήμαρχου ενώθηκαν κι άρχισαν να  παίζουν μπουνιές με τους αποδοκιμάζοντες.

«Να πας στην Ιταλία να γίνεις Δήμαρχος»

«Κάτω προδότη»

«Ντροπή σου να μιλάς έτσι και να είσαι Δήμαρχος της πρώτης πόλης της Ελλάδας»



Η αστυνομία άρχισε να πετάει δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος. Και όταν κάποια στιγμή τα κατάφερε ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε την ομιλία του υπό τα χειροκροτήματα των φασιστών… ΚΙ αποχώρησε.

Ο Εθνικός Παμφοιτητικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση σε βάρος του Δημάρχου του οποίου τη στάση χαρακτήρισε «ανθελληνική και προδοτική»

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά