Αθήνα, 1936: Ο «Φάκελος εξωφρενισμών» με τις παράλογες και αστείες μηνύσεις

Στα χέρια μας βρίσκεται η εφημερίδα «Βραδυνή» του Απριλίου του 1936 και διαβάζουμε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα: Που προφανώς μαρτυρά το πόσο δικομανείς ήταν οι Αθηναίοι εκείνης της εποχής, καθώς… έκαναν μήνυση ο ένας στον άλλο για λόγους ασήμαντους ως και αστείους! Μεταξύ μας, μπορεί να μη γίνεται σε τέτοια κλίμακα τώρα, αλλά μια… μανία την έχουμε!



Συνεχίζουμε: «Οι Αθηναίοι υποβάλουν μηνύσεις και για… ψύλλου πήδημα» γράφει στον τίτλο της η «Βραδυνή» στο σχετικό ρεπορτάζ. Προσέξατε ασφαλώς και τη συνέχεια: «40.000 μηνύσεις μέσα σε ένα χρόνο- Η τύχη των εξωφρενικών μηνύσεων- Το αρχείον με τας ακαταλόγιστους καταγγελίας- Τον εμήνυσε διότι τον είπε… καμπούρη»!

Ειδικά στο τελευταίο περί των… άθλων των «φιλόδικων» Αθηναίων αναρωτιόμαστε αν ήταν η αιτία που βγήκε η έκφραση «δεν σε είπαμε και καμπούρη». (Πλάκα κάνουμε, έτσι;).

Για να καταλάβετε πάντως, το να υποβάλει κάποιος μήνυση δεν κόστιζε παραπάνω από δύο δραχμές (όσο έκανε το χαρτόσημο). Κάπως έτσι μαζεύτηκαν 40 χιλιάδες μηνύσεις, πολλές εκ των οποίων ήταν παράλογες. Και γι’ αυτό δημιουργήθηκε ο «Φάκελος εξωφρενισμών» όπου έμπαιναν όλες οι παράλογες μηνύσεις, μερικές εκ των οποίων διαβάσαμε και σας μεταφέρουμε.

-Ο Παύλος Δόμβρανας από την Καλαμάτα, μήνυσε τον Γεώργιο Σταυράκο, επειδή τον αποκάλεσε «καμπούρη» μπροστά σε παρέα στο καφενείο!

-Ο υποδηματοποιός, Ιωάννης Σταυρίδης, μήνυσε τον Δήμαρχο Αθηναίων κ.Κοτζιά επειδή αντικατέστησε τις παλιές πλάκες των πεζοδρομίων με νέες κι έτσι οι Αθηναίοι δεν θα χαλούσαν τα παπούτσια τους. Και ο ίδιος δε θα είχε δουλειά!!! Για το λόγο αυτό ζήτησε, εκ μέρους όλων των υποδηματοποιών, αποζημίωση 100 εκατομμυρίων δραχμών.

-Ο 60χρονος Γεράσιμος Παυλάτος, μήνυσε όλα τα νέα κορίτσια των Αμπελοκήπων επειδή… ήθελαν να τον απαγάγουν!

-Η 57χρονη ανύπαντρη Α.Λ. (δεν αναφέρεται όλο το ονοματεπώνυμό της), μήνυσε τους συγγενείς της κατηγορώντας τους ότι της κατακρατούσαν μια κληρονομιά 200 χιλιάδων δολαρίων κι έτσι την εμπόδιζε να παντρευτεί τον 25χρονο αγαπημένο της. Μάλιστα μέσα στη μήνυσή της ανέφερε το εκπληκτικό ότι ένα παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί πριν τρία χρόνια και δεν είχε καταφέρει να παντρευτεί ένα νεαρό φοιτητή της σχολής ναυτικών δοκίμων… (Μερακλού).



-Ο Ιωάννης Μπέρκος («Μακεδών» όπως ανέφερε στη μήνυσή του) κατήγγειλε την εταιρεία Πάουερ διότι η γυναίκα του όπως περνούσε την οδό Πατησίων σχίστηκε το μεταξωτό της φουστάνι ενώ στη σιδηροτροχιά του τραμ μπλέχτηκε το τακούνι της…

-Ο γιατρός Σωτήριος Μητροπίας, μήνυσε επίσης την Πάουερ διότι στο τραμ έκατσε σε θέση όπου προηγουμένως ένα μωρό είχε… κάνει την ανάγκη του. Με τη μήνυσή του ζητούσε καινούργιο κοστούμι.

-Η Μερόπη Βαρελά, μήνυσε το Κράτος επειδή καθυστέρησε ένα γράμμα της να φτάσει στη Θήβα. Το είχε στείλει τον Οκτώβριο του 1935 και το γράμμα έφτασε τον Φεβρουάριο του 1936 (εδώ που τα λέμε και με τα πόδια να το πήγαινε κάποιος, νωρίτερα θα έφτανε)

-Ο Νικόλαος Κάππος μήνυσε τον κουρέα του επειδή του έδωσε ένα φάρμακο εναντίον της τριχόπτωσης το οποίο όμως είχε αντίθετα αποτελέσματα καθώς τον έκανε… γλόμπο!

-Ο Πέτρος Μπαρδακίδης μήνυσε γνωστό φαρμακοποιό διότι του πούλησε έξι σωληνάρια νοθευμένης κινίνης κι αυτό τον εμπόδισε να… αυτοκτονήσει!!! (Τρομερό;)

-Ο Αναστάσιος Τιμοθέου μήνυσε τον σοφέρ Γεώργιο Λιάκο επειδή το αυτοκίνητο του πιτσίλισε τα ρούχα και τα λέκιασε!!!

-Μια κυρία (δεν αναφέρεται το όνομά της) θέλησε να υποβάλλει μήνυση εναντίον των κατοίκων της Πάρου και της Τήνου. «Μιλούν τραγουδιστά και μου τη δίνουν στα νεύρα» είπε, αλλά όταν ο υπομονετικός υπάλληλος της Εισαγγελίας της είπε με ευγένεια ότι δεν μπορούσε να δεχτεί τέτοια μήνυση, εκείνη εξαγριώθηκε και φώναξε: «Θα συντάξω μια μήνυση κατά του σύμπαντος». Και το έκανε… Μήνυσε το σύμπαν (!) επειδή ανεχόταν υπαλλήλους που δε δέχονταν τη μήνυσή της.

-Ένας άλλος Αθηναίος μήνυσε τους εισαγωγείς μπανάνας  επειδή γλίστρησε σε μπανανόφλουδα κι έσκισε το παντελόνι του.

-Ο Αγησίλαος Τετεμπίνης μήνυσε ένα μέντιουμ επειδή… σχετιζόταν με τον διάβολο και τον καλούσε σε επίσημα γεύματα.



-Η Ελένη Καραμανλή μήνυσε τους κρεοπώλες επειδή έσφαζαν τα αρνάκια!

-Ο Νικόλαος Φωτάκος μήνυσε την Πάουερ επειδή το τραμ έκανε θόρυβο και δεν τον άφηνε να κοιμηθεί νωρίς το βράδυ αλλά και τον υποχρέωνε να ξυπνά πολύ νωρίς.

-Ο Νικόλαος Βρεντούλης μήνυσε τον στιλβωτή Στάμο Μπάρκα επειδή σε καλά παπούτσια του έβαλε κατά λάθος μαύρη μπογιά.

Κάτι άλλο;

Ακολουθήστε μας στο FACEBOOK

 

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά