Ο Χάρος των Κοχυλιών: Ο δολοφόνος που καταδικάστηκε σε θάνατο το 1933

Ήταν 1η Οκτωβρίου του 1932 όταν ο Γιάννης Κατσίφας από τα Κοχύλια του Καρπενησίου αποκεφάλισε τον αδερφό του, τη νύφη του και τον 14χρονο ανιψιό του.



Ήταν ανατριχιαστικές οι λεπτομέρειες που είδαν το φως της δημοσιότητας, δύο μήνες αργότερα όταν ο Κατσίφας, που απέκτησε πλέον το προσωνύμιο «Ο Χάρος των Κοχυλιών» απολογήθηκε στο Κακουργιοδικείο .

Κανείς δικηγόρος δε δέχθηκε να αναλάβει την υπεράσπισή του κι έτσι ορίστηκε ο κ.Κακομανώλης. Επίσης δε βρέθηκε ούτε ένας μάρτυρας υπεράσπισης! Κι όχι μόνο αυτό.

Ο Κατσίφας έδειχνε να απολαμβάνει τη δημοσιότητα. Η εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ γράφει χαρακτηριστικά: «Όταν του λύθηκαν τα χέρια από τις χοντρές αλυσίδες, η πρώτη του κίνηση ήταν προς το παχύ καστανό μουστάκι του. Σαν του ζήτησαν οι φωτορεπόρτερ να ποζάρει, ευχαρίστως σηκώθηκε και πήρε πόζα χωρικού γαμπρού. Κι επ’ ευκαιρία, περιέφερε το πονηρό του βλέμμα σε όλη την αίθουσα. Έπειτα κάθισε σαν αρνάκι ήσυχος και δεν έβγαλε μιλιά ως την ώρα, αργά το απόγευμα που εκλήθη να απολογηθεί»

Η απολογία του είχε ακόμα περισσότερο ενδιαφέρον:

-Έκοβα κλαδιά σε μια βελανιδιά που δεν ήταν ούτε του ενός ούτε και του άλλου. Τότε πετάχτηκε από το σπίτι ο αδερφός μου και άρχισε τις φωνές.

Γιατί κόβεις ορέ κλαδιά;

Συ πως κόβεις; του απήντησα

Να μην κόψεις και είναι δικά μου, απάντησε τότε.

Δεν το ξέρω, μπορώ να κόβω κι εγώ όπως κόβεις κι εσύ.

Δεν βάσταξε τότε αυτός και φώναξε τη γυναίκα του να πάρει το τσεκούρι και να έρθει να με σκοτώσουν. Σε λίγο ήρθε, όρμησαν και οι δύο επάνω μου, μόλις κατέβηκα από το δέντρο. Με βρίζανε και με απειλούσαν. Φοβήθηκα γιατί αν και ο αδερφός μου δε βαστούσε τίποτα, ήταν δυνατός, τόσο δυνατός που μπορούσε να με ξεσκίσει με τα δύο του χέρια και τα πόδια.



Βεβαίως οι μάρτυρες δεν είχαν την ίδια άποψη με τον δολοφόνο.

Τόνισαν ότι κατά τον διαπληκτισμό ο αδερφός του Κατσίφα όντως εκστόμισε βρισιά αλλά έκτοτε χάθηκε ο έλεγχος.

Ο «Χάρος των Κοχυλιών» αφού πρώτα με πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι τον γονάτισε, στη συνέχεια με ένα δρεπάνι του έκοψε το κεφάλι το οποίο άρπαξε και το πέταξε 6-7 μέτρα μακριά.

Η γυναίκα του θύματος ήταν παρούσα και άρχισε να φωνάζει. Ο Κατσίφας τη γονάτισε μπροστά του και της έκοψε το κεφάλι αλλά η μανία του δε σταμάτησε εκεί. Κίνησε  προς το μέρος όπου ο 14χρονος γιος των θυμάτων βοσκούσε τα πρόβατα. Τον φώναξε κοντά του και με το δρεπάνι τον αποκεφάλισε επίσης.

Παρεμπιπτόντως μαζί με αυτές τις τρεις υποθέσεις δικάστηκε και για μια υπόθεση ληστείας σε ένα συγχωριανό του τον οποίο είχε απειλήσει με ένα τσεκούρι.

«Μου φαίνεται περίεργο ότι έκανα αυτά τα εγκλήματα» είπε ο Κατσίφας στον οποίο δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και καταδικάστηκε σε θάνατο. «Για το παιδί καλά με δικάσανε, αλλά για τα υπόλοιπα…» μουρμούρισε μετά την απόφαση.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά