Η αιματοχυσία στον Ασύρματο για την εργολαβία της καθαριότητας

Τον Μάιο του 1933 οι εφημερίδες της Αθήνας προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν τον άνθρωπο που σκότωσε δύο συμπολίτες του μετά από έντονη διαμάχη που τελικά κατέληξε σε τραγωδία.



Διότι όπως διαβάζουμε την εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τα θύματα ήταν «γνωστοί νταήδες της περιοχής του Ασύρματου» που επί σειρά ετών «έβγαζαν χρήματα από τα παλληκαριάτικα». Κοινώς; Απειλούσαν, χτυπούσαν και δεν υπολόγιζαν τίποτα και κανέναν.

«Το οικτρόν τέλος ενός νταή» περιγράφει η εφημερίδα το σκηνικό που έγινε στον Ασύρματο τον Μάιο του 1933.

Ο Κωνσταντίνος Φιλίππου και ο γιός του Θεόδωρος ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής. Είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα και μάλιστα το 9ο Αστυνομικό Τμήμα είχε ζητήσει να εκτοπιστούν εκτός Αθήνας για να ησυχάσουν οι κάτοικοι. Όμως δεν έγινε ποτέ αυτό.

Ο Φιλίππου μαζί με το συγγενολόι του είχαν αναλάβει εργολαβία την καθαριότητα του συνοικισμού από τη δημοτική αρχή. Όμως ουσιαστικά ζούσε από τα λεγόμενα «παλληκαριάτικα» και εκμεταλλευόμενος τη βία που ασκούσε στον κόσμο, κέρδιζε πολλά χρήματα.

Πότε έδερνε, πότε πυροβολούσε, πότε απειλούσε, πότε τα έβαζε και με αστυνομικούς, ήταν μαζί τα παιδιά του ο τρόμος της περιοχής. Είχαν δέκα μηνύσεις σε βάρος τους, δύο εξ αυτών για απόπειρα φόνου.

Επειδή δεν τους άντεξαν άλλο, τους πήραν τη δουλειά με την καθαριότητα και την ανέθεσαν στους πρόσφυγες που ούτως ή άλλως είχαν μαζευτεί πολλοί στα Πετράλωνα και τις γύρω περιοχές. Ανάμεσα σε αυτούς τους πρόσφυγες ήταν και ο 19χρονος Νικόλαος Σεϊτανίδης που έμελλε να βάλει τέλος στη «σταδιοδρομία» του Φιλίππου.

Η οικογένεια απειλούσε τους καθαριστές (κατά την προσφιλή της συνήθεια) αλλά ο Σεϊτανίδης δεν υπέκυπτε με τίποτα στην τρομοκρατία. Και μάλιστα εξοπλίστηκε με ένα μαχαίρι για να είναι προστατευμένος.

Ένα πρωί κι ενώ ο 19χρονος έκανε τη δουλειά του συνάντηση τον Φιλίππου και τον γιό του που πήγαιναν στην εκκλησία («άγιοι άνθρωποι» προφανώς)

-Δε σου είπα ρε βρωμόπαιδο να παρατήσεις αυτή τη δουλειά;

-Να με αφήσεις ήσυχο

Μετά απ’ αυτό το σύντομο διάλογο ο Φιλίππου άρχισε να βρίζει χυδαία τον Σεϊτανίδη. Τον πλησίασε και τον χτύπησε αλλά ο νεαρός δεν έμεινε άπραγος. Έβγαλε το μαχαίρι και το έστριψε στο θώρακα του «νταή» αφήνοντάς τον νεκρό. Στο μεταξύ ο γιός του Φιλίππου όρμησε με τη σειρά του αλλά δέχθηκε και ο ίδιος μαχαιριές κι έπεσε αιμόφυρτος.

Ο Σεϊτανίδης προσπάθησε να διαφύγει αλλά τον συνέλαβαν λίγα μέτρα πιο κάτω. «Πήγα να βγάλω το μεροκάματό μου και άρχισαν να με βρίζουν. Έβγαλα το μαχαίρι διότι αλλιώς θα με είχαν σφάξει εκείνοι» είπε στους αστυνομικούς.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά