Μόνο να μη μπερδεύουμε το Black με το Βλακ

Κάθε φορά που ακούω περί «Black Friday» ένα συναίσθημα αρνητικό, που υποδηλώνει αποστροφή, με διακατέχει.



Διότι είμαι 100% βέβαιος ότι στη χώρα που ζούμε, πρόκειται για την ημέρα που θα βιώσουμε τον ορισμό της «αρπαχτής» και πολύ περισσότερο ότι μας περνάνε συλλήβδην για ηλίθιους.

Επίσης είμαι απόλυτα βέβαιος ότι εφόσον θέλω να αγοράσω κάτι, πάντα υπάρχει η κατάλληλη στιγμή όπως επίσης και ότι η τεχνολογία με βοηθά ώστε να βρω αυτό που θέλω στην καλύτερη δυνατή τιμή. Ευτυχώς, έχουμε προχωρήσει αρκετά, στο κομμάτι αυτό, από τη δεκαετία του ’80 ή του ’90.

Εύχομαι ολόψυχα να έχει χρήματα ο κόσμος ώστε να αγοράζει πράγματα και να συντηρεί τα καταστήματα, διότι όλα αυτά είναι αλυσίδα. Όμως ας μην κοροϊδευόμαστε.

Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα με την Black Friday απλώς φέρει μια ονομασία, χωρίς νόημα και ουσία. Άσε που τις περισσότερες φορές έχουμε δει ένα προϊόν να «ανεβάζει τιμή» κάμποσες μέρες πριν απ’ αυτή την «Παρασκευή των ευκαιριών» κι εκείνη την ημέρα στην καλύτερη των περιπτώσεων να επανέρχεται στην τιμή που είχε προ δύο εβδομάδων (άσε που μπορεί να είναι 10-20 ευρώ ακριβότερο).

Τι κάνουν λοιπόν στην πινακίδα όπου αναγράφεται το κόστος; Τραβάνε μια κόκκινη γραμμή στο (πχ) 489 ευρώ, βάζουν 350 ευρώ σε κάτι που πριν δύο εβδομάδες μπορεί να έκανε 340 ευρώ!

Είναι άλλο Black Friday κι άλλο «Βλακ Friday» οπότε καλό θα ήταν (όπως έγραψα και στο Facebook) να λειτουργήσει το… VAR και σε αυτή την περίπτωση. Να υποχρεώνονται τα καταστήματα να γράφουν την εξέλιξη της τιμής στο τελευταίο δίμηνο και φυσικά να υπάρχει έλεγχος επάνω σε αυτό.

Προστασία του καταναλωτή λέγεται.

Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα μια μέρα το μήνα που θα αφιερωνόταν στις τοπικές επιχειρήσεις. Θυμάμαι, όταν ήμουν μικρός κατά τη δεκαετία του ’80, πως όταν θέλαμε κάτι είχαμε στη γειτονιά μας τα αντίστοιχα καταστήματα. Και δε μιλάω για super market.

Είτε με παπούτσια, αθλητικά και μη, όπως επίσης βιοτεχνίες με ρούχα. Πλέον αυτά τελείωσαν από τις αγορές κι αναγκαστικά θα πάμε στις «μεγάλες αλυσίδες».

Παρεμπιπτόντως είναι σημαντικό να μάθουμε από πού προέκυψε ο όρος Black Friday. Υπάρχουν πολλές εκδοχές, περί του κόκκινου (για τη χασούρα) και του μαύρου (για τα κέρδη) μελανιού των λογιστών της δεκαετίας του ’50, για της διαρρήξεις από Αφροαμερικάνους  την Παρασκευή που γινόταν αγώνας αμερικάνικου ποδοσφαίρου, για την «κοπάνα» των εργαζομένων που προφασίζονταν ασθένεια την επόμενη της Ημέρας των Ευχαριστών, αλλά και μια πολύ χειρότερη.

Η «Μαύρη Παρασκευή/Black Friday», κατά τον 19ο αιώνα, ήταν η επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών όπου οι ιδιοκτήτες των φυτειών του Νότου, αγόραζαν σκλάβους στη μισή τιμή. 

Follow me

Facebook

Twitter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!