Γιατί η Πολωνία είχε απαγόρευση κυκλοφορίας το 1861

Η απαγόρευση κυκλοφορίας έχει μπει πλέον στη ζωή μας. Λόγω της επιδημίας του κορονοϊού. Και ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου, όχι μόνο στην Ελλάδα. Κάνοντας μια «βόλτα» με την χρονομηχανή, ανακαλύψαμε ότι σαν σήμερα πριν από 159 χρόνια, είχε επιβληθεί αυτό το μέτρο στην Πολωνία. Και συγκεκριμένα στην Βαρσοβία. Γιατί;
Διαβάζουμε λοιπόν ότι «ο Πρίγκηπας Γκορτσακόφ απηύθυνε προς τους κατοίκους της Βαρσοβίας μια προκήρυξη μέσω της οποίας απαγορεύει κάθε είδος συνάθροισης. Η δε αστυνομία επιφορτίστηκε να μοιράσει την διακήρυξη σε αντίτυπα προς όλους τους κατοίκους και μάλιστα στα σπίτια τους, ώστε να μην πει κανείς ότι δεν έλαβε γνώση. Ο Μουχανόφ, πολιτικός διοικητής της Πολωνίας απέστειλε εις τις αρχές εγκύκλιο που αναφέρει ότι η Ρώσικη κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσεις σε παραχωρήσεις. Μάλιστα ο Μουχανόφ, διέταξε τους χωρικούς να καταγγέλουν όποιον έχουν αποδείξεις ότι επιζητούν διατάραξη του τόπου».
Τι ακριβώς είχε συμβεί; Η ενέργεια αυτή των Ρώσων- όπως διαβάζουμε- είχε προκαλέσει την διαμαρτυρία και την αγανάκτηση του ευρωπαϊκού κόσμου.

Όταν η Πολωνία διαμελίστηκε

Μετά το Συνέδριο της Βιέννης (1815) κατακυρώθηκε ο οριστικός διαμελισμός της Πολωνίας. Το μεγαλύτερο μέρος της δόθηκε στην Ρωσία και αποτέλεσε το «Βασίλειο της Πολωνίας». Είχε μια στοιχειώδη αυτονομία αλλά βρισκόταν πάντα υπό την κυριαρχία του Τσάρου ο οποίος είχε τον τίτλο του Βασιλιά της Πολωνίας.
Η αποτυχημένη απόπειρα εξέγερσης το 1830, προκάλεσε την σκληρή αντίδραση των Ρώσων. Η όποια υποψία αυτονομίας… πέρασε στο παρελθόν. Οι Ρώσοι έγιναν πολύ σκληροί και επιχειρήθηκε συστηματικός «εκρωσισμός»! Μάλιστα για το λόγο αυτό, ως το 1905, λειτούργησαν «κρυφά σχολεία» για καθολικούς Πολωνούς με την συνδρομή της τοπικής Καθολικής εκκλησίας.
Μέσα λοιπόν στο πλαίσιο της καταπιεστικής πολιτικής της Τσαρικής Ρωσίας και για να καμφθεί το ηθικό των Πολωνών επιβάλλονταν τέτοια μέτρα. Κυρίως όταν υπήρχαν εστίες επανάστασης στις γύρω περιοχές…
Εκείνη την περίοδο στην Ερζεγοβίνη οι Μαυροβούνιοι είχαν ξεσηκωθεί σε βάρος των Οθωμανών και γίνονταν αιματηρές μάχες. «Ξένες επιρροές φαίνεται ότι έχουν μεγάλο μέρος στις επιχειρήσεις» αναφέρει η εφημερίδα.
Είναι φανερό, λοιπόν, ότι κάθε φορά που άναβε φλόγα… επανάστασης κάπου, οι Ρώσοι επέβαλλαν σκληρά μέτρα. Και η απαγόρευση κυκλοφορίας ήταν ένα απ’ αυτά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νότιο Σουδάν: Από τα καμπ συγκέντρωσης προσφύγων στην αποθέωση στο Παρίσι

Jarmila Kratochvilova: Πιάστε τη αν μπορείτε!

Το παζλ του πλανήτη: Οι χώρες που έχουν πρόβλημα αναγνώρισης!