Το σκληρό μουσουλμανικό έθιμο, που προκάλεσε δράμα!

Στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ της Λάρισας, στις 3 Σεπτεμβρίου 1932, μεταφέρεται μια σκληρή ιστορία που είχε συμβεί στην μουσουλμανική πόλη Πεκ, της Γιουγκοσλαβίας. Ένα δράμα μεταξύ δύο ερωτευμένων αλλά και ενός σκληρού πατέρα, που οδήγησε σε δύο θανάτους. Αλλά ανέδειξε μια απάνθρωπη πλευρά των μουσουλμανικών εθίμων... Και τον μηδενικό ρόλο της γυναίκας στους φανατικούς Ισλαμιστές




Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε επακριβώς το ρεπορτάζ της εφημερίδας για να έχουμε και να έχετε μια πλήρη εικόνα. Μάλιστα γίνεται αναφορά και υπογραμμίζεται μάλιστα, ο εκσυγχρονιστικός ρόλος του Κεμάλ στην Τουρκία, αν και αρκετοί συμπατριώτες του (όπως θα διαβάσετε και στην ιστορία μας) επέμεναν στα παλαιά έθιμα.

Ενώ στην Ανατολή ο Μουσταφά Κεμάλ είχε την τόλμη να ποδοπατήσει τα παλαιά μουσουλμανικά έθιμα, να ξεσκίσει τον φερετζέ και να γκρεμίσει τα καφάσια όπισθεν των οποίων επί αιώνες ήταν φυλακισμένες οι γυναίκες που ακολουθούσαν την παλαιά πατριαρχική ζωή της Τουρκίας, στην Ευρώπη υπάρχουν άνθρωποι που ζουν ακόμα όπως επί της εποχής του Μωάμεθ του κατακτητή (σ.σ. της Κωνσταντινούπολης το 1453).
Και περί αυτού μας πείθει απολύτως ένα περιστατικό που συνέβη προχθές στην Πεκ, μουσουλμανική πόλη της Γιουγκοσλαβίας, με τους αμανέδες και τα χαρέμια της. Εκεί διαδραματίστηκε ένα τραγικότατο δράμα που επανέφερε εις τη μνήμη τους... άθλους του αιμοσταγούς Χαμίτ...

Τι ακριβώς είχε συμβεί θα σας περιγράψουμε αμέσως

Ένας νεαρός μουσουλμάνος, ο Γιουσούφ Κεμάλ, γιός ενός πλουσιοτάτου,  αγάπησε μια νέα μουσουλμάνα, αλλά φτωχή την Δεϊλά. Παρά την άρνηση του πατέρα του εκείνος τα κατάφερε να αρραβωνιαστεί την αγαπημένη του και μάλιστα πλήρωσε στους γονείς της κατά τα παλαιά μουσουλμανικά έθιμα ένα ποσό 40 χιλιάδων δηναρίων.

Κι ενώ περίμεναν τον γάμο τους και είχαν αρχίσει οι προετοιμασίες, ο Γιουσούφ βρέθηκε νεκρός έξω από το σπίτι της μνηστής του. Τον είχαν δολοφονήσει εχθροί της οικογενείας του.

Πήρε την κοπέλα στο χαρέμι του


Ο πατέρας του Γιουσούφ ζήτησε αμέσως την επιστροφή των 40 χιλιάδων δηναριών από την οικογένεια της Δεϊλά καθώς ο γάμος δεν θα γινόταν. Όμως η οικογένεια δεν είχε το ποσόν... Προ της απειλής να κλειστεί στην φυλακή δέχθηκε να παραχωρήσει την κόρη του στο χαρέμι του πατέρα του Γιουσούφ.

Η Δεϊλά έβαλε τις φωνές. Αρνήθηκε και φώναζε ότι ορκίστηκε να μείνει πιστή σε έναν άνδρα. Όταν όμως είδε τους αστυνομικούς να πλησιάζουν στο σπίτι για να συλλάβουν τον πατέρα της, δέχθηκε... Και μετακόμισε στο χαρέμι του παραλίγο πεθερού της!!!

Τελετή για να την ατιμάσει μπροστά στους προσκεκλημένους

Συνεχίζουμε με την περιγραφή του ρεπορτάζ της εφημερίδας.
Ο παραλίγο πεθερός της ο οποίος σημειωτέον ουδέποτε έπαψε να μισή την αναξίαν κόρη η οποία τόλμησε να φανταστεί ότι θα γινόταν γυναίκα του γιού του, θέλησε να την τιμωρήσει για την αναίδειά της αυτή. Και ως καλύτερο τρόπο βρήκε να την κάνει ερωμένη του το ταχύτερο. Προετοίμασε για την επόμενη μέρα μια λαμπρά γιορτή στο μέγαρό του κατά την οποία ενώπιον όλων των προσκεκλημένων και των άλλων γυναικών του θα ατίμαζε την ωραία τέως μέλλουσα νύφη του.
Η πιστή όμως στον πρώτο της έρωτα κόρη, είχε ετοιμάσει το σχέδιό της. Κι όταν την πλησίασε εκείνος μεθυσμένος με κτηνώδεις ορμές, άρπαξε από τη ζώνη της ένα ξυράφι που είχε κρύψει και αυτοκτόνησε καθώς έκοψε τις αρτηρίες της.
Το δράμα προκάλεσε την συγκίνηση και την συμπάθεια για την ωραία νεκρά σε ολόκληρη την κοινωνία της Γιουγκοσλαβίας που ζητά σήμερα την άμεση κατάργηση των βαρβάρων αυτών μουσουλμανικών εθίμων...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά