Ο... Ιαπωνοέλλην Τσιν- Τσων που πούλαγε χασίς το 1923

Στο φύλλο της 19ης Νοεμβρίου του 1923, η εφημερίδα ΒΡΑΔΥΝΗ έκανε μιά μεγάλη έρευνα. Είχε συνέντευξη του Διευθυντή της Αστυνομίας κ.Κοκκαλά σχετικά με την εξάπλωση της μορφίνης και της κοκαϊνης στην Αθήνα. Συγκεκριμένα ασχολήθηκε με το πως πωλούνται τα προαναφερόμενα αλλά και το χασίς. Μάλιστα γίνεται λόγος και για έναν... Τσιν-Τσων τον οποίο θα σας αποκαλύψουμε. Περιβόητος...



Τι έλεγε λοιπόν ο κ.Κοκκαλάς; Αξίζει να σημειωθεί ότι μια ημέρα νωρίτερα (18/11/1923) είχε ασχοληθεί με το φαινόμενο των γυναικών που είχαν εθιστεί στις ουσίες. Τώρα κεραυνοβολούσε τους άντρες.
-Και οι άνδρες δεν πηγαίνουν πίσω στο πάθος της αιθερομανίας και μορφινομανίας. Άνδρες μάλιστα ανήκοντες εις την τάξη των μορφωμένων. Τελευταίως μου έτυχε, κι ενώ βρισκόμουν εις τα γραφεία του αρχηγού της επαναστάσεως κ.Πλαστήρα να βρεθώ προ ενός κυρίου ο οποίος είχε έρθει για ορισμένη υπόθεση στον αρχηγό. Ο κύριος αυτός βρομούσε αιθέρα και μάλιστα βρομούσε κατά τον απαισιότερο τρόπο και φαινόταν μεθυσμένος απ' αυτόν. Το πάθος του τον είχε κάνει να μην μπορεί να αποχωριστεί τον αιθέρα και την ώρα που έπρεπε ακόμη να παρουσιαστεί στον αρχηγό της επανάστασης.

Να υποθέσω ότι αν τον αποχωριζόταν στην διάρκεια της συνάντησής του με τον κ.Πλαστήρα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα; Τουλάχιστον δεν θα επιδείκνυε ασέβεια, κατά το ρεπορτάζ.
Πάμε παρακάτω...



Ο κ.Κοκκαλάς κλήθηκε να απαντήσει για το αν επιτρέπεται να πωλείται ο αιθέρας στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή.
-Ισχύει, αλλά μόνο στα χαρτιά. Με τι όργανα, για να εφαρμόσουμε και με ποιον τρόπο να εξασκήσουμε εποπτεία επί των φαρμακείων... Μην ξεχνάτε ότι όλος ο κόσμος έχει από ένα φίλο γιατρό που θα θεωρήσει φιλική εκδούλευση το να κάνει μια συνταγή αγοράς αιθέρα για τον πάσχοντα φίλο του...


Η Πελοπόννησος δεν έπαψε να μας δίνει χασίς!!!

Επόμενη ενασχόληση είναι το χασίς...
-Άλλο βάσανο κι αυτό, απαντά ο Αστυνομικός Διευθυντής. Παρά την νομοθετική απαγόρευσή του, προ τετραετίας, η Πελοπόννησος δεν έπαψε να μας τροφοδοτεί με χασίς. Φαίνεται ότι θα υπάρχουν εις Τρίπολη παρακαταθήκες παλαιότερης παραγωγής χασίς κι ακόμα δεν έχει εξαντληθεί. Από τις παρακαταθήκες αυτές τροφοδοτούνται οι διάφοροι έμποροι του χασίς τους οποίους εννοείται ότι η Αστυνομία καταδιώκει ανηλεώς. 
Γενικώς εν αντιθέσει με τον αιθέρα, την μορφίνη και την κοκαϊνη της οποίας η διάδοση αυξάνει, του χασίς ελαττώνεται διότι δεν βρίσκεται εύκολα.

Συγκεντρώσεις χασισοποτών και μπαγλαμαδάι

Η εφημερίδα συνεχίζει το ρεπορτάζ της και αναφέρει
Κατορθώνουν να γίνονται ακόμα και εις διάφορα απόκεντρα μέρη μόνιμοι συγκεντρώσεις χασισοποτών οι οποίοι εις το ρούφηγμα του χασίς ξεχνούν όλες τις κοσμικές δυστυχίες. Στα κέντρα αυτά, τους Τεκέδες όπως λέγονται, ηχεί τακτικά το μπαγλαμαδάκι και ακούγονται βραχνά και παθιασμένα τα τραγούδια των δερβίσιδων, των χασισοποτών. Τούρνα, Τούρνα, Τούρνα, να μας ζήσεις Βασιλιά!!!
Μα δεν θα μπορούσατε να έχετε πιο γλαφυρή και αναλυτική περιγραφή...

Αυτός είναι ο μυστηριώδης Τσιν-Τσων

Στον τίτλο έγινε λόγος για έναν κύριο Τσιν-Τσων. Είναι προφανές ότι για να μπαίνει στον τίτλο, σίγουρα παίζει κάποιο πολύ σημαντικό ρόλο στην ιστορία. Και όπως θα δείτε, όντως, είναι μεγάλος ο ρόλος του.
Στα καλύτερα Αθηναϊκά κέντρα, κυκλοφορούν διάφοροι μικροκαπνοπώλες οι οποίοι υπό το ειρηνικό και ασήμαντο επάγγελμά τους είναι ιδανικοί χασισοπώλες. Πουλούν ειδικά τσιγάρα και πούρα τα οποία είναι γεμάτα από χασίς και δεν είναι παράδοξο, ενώ παίρνετε το γλυκό σας ή την μπύρα σας ή το τσάι σας, οι μικροκαπνοπώλες να εισχωρούν στα κοσμικά κέντρα τσαγιού. Ακόμα να αισθανθείτε μια παράδοξη βαριά μυρωδιά, λιβανιού και μούχλας μαζί, να δείτε τον γείτονά σας ο οποίος όταν καπνίζει να βγάζει από το χοντρό τσιγάρο του πυκνούς θολούς καπνούς και σιγά σιγά ενώ καταλαβαίνετε και σεις μια παράδοξη ζάλη, μια ξαφνική διάθεση που σας κυριεύει, να ακούτε τον διπλανό σας ή την διπλανή κυρία να σκάζει στα γέλια και να ξεσπά σε ένα ατέλειωτο παραλήρημα.
Τα άτομα αυτά και οι παρέες τους καπνίζουν τσιγάρα με χασίς, καταλαμβάνονται ξαφνικά από το μεθύσι του χασίς, από τα γέλια του, από το παραλήρημά του.
Ο Ιαπωνοέλλην Τσιν-Τσιων, αυτός ο διαβολεμένος σε εξυπνάδα και σε παρατήρηση άνθρωπος, είναι ο κυριότερος πωλητής των τσιγάρων και των πούρων του χασίς.
Προσφέρει σε κάθε έναν τον τεχνικό ανατολικό παράδεισο, τον οποίο τόσο εξύμνησε ο χαϊδεμένος των Τούρκων, Γάλλος συγγραφέας Φαρέρ, με πονηριά και υποχρεωτικότητα. Τον προσφέρει όμως τόσο ακριβά ο διάβολος...

Αυτός που λέτε ήταν ο περιβόητος και μυστηριώδης Τσιν- Τσων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά