Αστυνομικό Δελτίο, αρχές 20ου αιώνα... Ευτράπελα!!!

Πάμε μια βόλτα στις αρχές του 20ου αιώνα. Από το 1904 ως το 1912. Για να δούμε κάποιες ειδήσεις αστυνομικού ενδιαφέροντος, της εποχής

Επιλέξαμε διάφορες περίεργες ιστορίες. Με αρκετά παράξενα και ευτράπελα γεγονότα. Φυσικά συνοδευόμενα με τα απαραίτητα αποκόμματα των εφημερίδων της εποχής.

Του έκλεψαν μέχρι και τα κλειδιά της εκκλησίας (1904)

Μια πρώτη αστυνομική είδηση από το 1904. Όπως μάθαμε την προηγούμενη νύχτα, άγνωστοι εισήλθαν στο σπίτι του παντοπώλη κ.Κοκκινοβλάχου, την οδό Τρικούπη την ώρα που εκείνος και η σύζυγός του κοιμούνταν. Του έκλεψαν τα ρούχα του, το πορτοφόλι του που περιείχε 803 δραχμές, το ρολόι του αλλά και...
Εδώ είναι το καλύτερο...
Τα κλειδιά του ναού των Ταξιαρχών όπου ήταν επίτροπος...

Ζητούσε λεφτά για (δήθεν) κηδεία (1904)

Μετά περνάμε σε έναν απατεώνα της εποχής. Ο Α. Ζαφειρόπουλος, λοιπόν (βρισκόμαστε επίσης στο 1904) πήγαινε από σπίτι σε σπίτι και ζητούσε συνδρομή προκειμένου να μαζέψει τα έξοδα για την κηδεία της συγγενούς του, Ελένης Νικολάου. Είχε καταφέρει να συγκεντρώσει 200 δραχμές.
Όμως ούτε νεκρή υπήρχε, ούτε κηδεία. Ήταν ένας απατεώνας που συνελήφθη από την αστυνομία πριν συνεχίσει τους εράνους

Κι εγένετο... αστυνομία των τραμ! (1909)

Οι Έλληνες είμαστε λίγο ατίθασοι. Και δεν πειθαρχούμε εύκολα. Παρά λοιπόν τις σαφείς εντολές του υπουργείου εσωτερικών που καθορίζουν τον αριθμό των επιβατών που πρέπει να μπαίνουν σε ηλεκτράμαξα (τραμ), οι επιβάτες όχι απλώς δεν τις ακούνε αλλά κάνουν και φασαρίες. Κι έτσι πριν από 111 χρόνια, το 1909 δηλαδή συστάθηκε σώμα αστυνομίας των τραμ (!!!) ώστε να τηρείται η τάξη... Αυτά που λέτε!

Έγραφε στον βράχο της Πνύκας... διαφήμιση του ανθοπωλείου του (1909)

Αυτό είναι από τα καλύτερα. Ο Αρ.Τσούτσος, διευθυντής στο βασιλικό ανθοπωλείο της Οδού Σταδίου συνελήφθη καθώς έκανε κάτι... πρωτότυπο. Αλλά όχι ωραίο ούτε και νόμιμο. Πήγε στον ιερό βράχο της Πνύκας κι έγραψε διαφήμιση του ανθοπωλείου του!!! Το υπουργείο Παιδείας του έριξε μια μήνυση αλλά ο Τσούτσος αθωώθηκε... Διότι, όπως είπαν, δεν υπήρξε το στοιχείο της δολίας...
Σοβαρά τώρα;

Δεν πήγαν στην εορτή του χειροφιλήματος (1909)

Κάμποσοι αξιωματικοί του ναυτικού κατά κάποιον τρόπο... στασίασαν κατά την Πρωτοχρονιά του 1909. Και δεν έδωσαν παρουσία στην καθιερωμένη εορτή του χειροφιλήματος που γινόταν στα Ανάκτορα. Κι επειδή δεν φίλησαν το χέρι της Βασίλισσας αλλά και άλλων Κυριών της τιμής, πήραν και πέντε μέρες κράτηση.
Για να μάθουν να σέβονται.

Μέθυσε για την αγαπημένη του (1912)

Στον Πειραιά, το 1912, τέσσερις νέοι οι Ιωάννης Παπαδάκης, Η.Καραχαλιάς, Αλ.Ανδριανάκης και Κυρ. Βλαχάκης τα ήπιαν. Μέθυσαν... Και κίνησαν προς την οικία Μαθιάκη άρχισαν τις φασαρίες.
Ο Μαθιακης βγήκε να διαμαρτυρηθεί αλλά τον έκαναν τόπι στο ξύλο. Όταν τα κατάφερε να μπει στο σπίτι του, οι τέσσερις νέοι άρχισαν να σπάνε τα τζάμια και να πυροβολούν. Τελικά έφτασε ο χωροφύλακας Τσουκαλάς που τους ηρέμησε...
Τι είχε συμβεί; Ο Μαθιάκης ετοιμαζόταν να αρραβωνιάσει την κόρη του με έναν λοχία και ο Παπαδάκης ήταν αντίζηλος γιατί την αγαπούσε!

Επειδή αυτά έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, θα επανέλθουμε με... δεύτερο μέρος!






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά