Ποιά ποδοσφαιρική ομάδα είχε σήμα τον αγκυλωτό σταυρό;

Κάθε βουτιά στην ιστορία είναι γνώση. Κι έκπληξη. Και πάρα πολλά μαζί. Αισθάνεσαι... πλουσιότερος κι ας μην έχει αυξηθεί το ποσό που έχεις στην τσέπη σου. Όσοι έχετε τα ίδια συναισθήματα μπορείτε να με καταλάβετε. Και όσοι επίσης έχετε την ίδια τρέλα...



Τι βρήκα λοιπόν; Το σήμα μιας ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας, το 1938. Ήταν αυτό που βλέπετε.

Ναι δεν κάνετε λάθος. Είναι η σβάστικα. Ο αγκυλωτός σταυρός. Το σύμβολο που έχει μείνει στην ιστορία για καθόλου θετικούς λόγους. Η ομάδα που είχε αυτό το σήμα ήταν το ποδοσφαιρικό τμήμα του Απόλλωνα Αθηνών.

Για να είμαι ειλικρινής ταράχτηκα... Προσφυγικό σωματείο να φέρει στα χρόνια του ναζισμού αυτό το σύμβολο; Για να πειστείτε σας δίνω όλο το ρεπορτάζ, συμπληρώνοντας την λεζάντα από κάτω.



Είναι ευδιάκριτη η λεζάντα. Το σήμα της επικεφαλής του Αθηναϊκού πρωταθλήματος, ισχυρής ομάδας του Απόλλωνος.

Να σας πω την αμαρτία μου, αρχικά μου έκανε αρνητικότατη εντύπωση. Αλλά επειδή δεν πρέπει να σχηματίζουμε βιαστικά συμπεράσματα προχώρησα λίγο περισσότερο την έρευνά μου. Και ιδού...

Η Βικιπαίδεια μας έδωσε τη λύση: 

Πρώτο έμβλημα του συλλόγου, από το 1894, ήταν οι τρεις δρομείς. 

Για το ποδοσφαιρικό τμήμα υιοθετήθηκε με την ίδρυσή του το 1910 ο αγκυλωτός σταυρός, πανάρχαιο σύμβολο το οποίο όμως θα αφαιρεθεί πριν ακόμη το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, δεδομένης της ήδη αρνητικής του ταύτισης με τον εθνικοσοσιαλισμό και τον Αδόλφο Χίτλερ. 

Τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, οι φανέλες της ομάδας έφεραν τα αρχικά ΓΣΑ (Γυμναστικός Σύλλογος Απόλλων), ενώ αργότερα καθιερώθηκε το σημερινό έμβλημα με την προτομή του αρχαίου ελληνικού θεού Απόλλωνα, εμπνευσμένο από άγαλμά του ως αρχηγού των μυθικών Μουσών (μουσηγέτη).

Άνακούφιση.

Και για να μην ξεχνιόμαστε, ο Απόλλωνας είχε υιοθετήσει ένα πανάρχαιο σύμβολο... Πάλι η Βικιπαίδεια κάνει καλά τη δουλειά της.

Στην αρχαιότητα, ο αγκυλωτός σταυρός χρησιμοποιήθηκε εκτενώς από τους Ινδο-άρειους, τους Χετταίους, τους Κέλτες και τους Έλληνες, μεταξύ άλλων. 

Ειδικότερα, ο αγκυλωτός σταυρός είναι ένα ιερό σύμβολο του Ινδουισμού, του Βουδισμού και του Τζαϊνισμού - θρησκειών με πέρα από δισεκατομμύρια πιστούς παγκοσμίως, που καθιστούν τον αγκυλωτό σταυρό πανταχού παρόντα τόσο στην ιστορική όσο και στη σύγχρονη κοινωνία. 

Ο αγκυλωτός σταυρός, σβάστικα, ή μάλλον ο τετρα-αγκυλωτός σταυρός, είναι ένα αρχαίο σύμβολο, επίσης γνωστό κι ως σβάστικα. 

Ο αγκυλωτός σταυρός προέρχεται από το γεγονός ότι αποτελείται από δύο διπλά (ενωμένα) ελληνικά γάμμα (Γ) - γράμματα. Αρχαίες Ελληνίδες ιέρειες ζωγράφιζαν αυτό το σύμβολο πάνω τους, μαζί με το τετρασκέλιον (από τα τέσσερα σκέλη που απεικονίζει), στους οργανισμούς τους. 

Αρχαία ελληνικά αρχιτεκτονικά σχέδια είναι κορεσμένα με τη διασύνδεση τους ως σύμβολο. Επίσης είχε χρησιμοποιηθεί και από διάφορους εγγενείς αμερικανικούς πολιτισμούς.

Αυτά.....

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά