Η εποχή των καλών Χριστιανών και των εκκλησιαζόμενων (με τις σέλφι)

Κάθε άνθρωπος είναι ελεύθερος να εκφραστεί όπως επιθυμεί και κυρίως να πιστεύει σε ό,τι εκτιμά ότι είναι καλύτερο.



Τουλάχιστον από τη δική μου πλευρά δεν πρόκειται ποτέ να ακούσετε ή να διαβάσετε κατηγορίες για όποιον πάει στην εκκλησία ή είναι καλός Χριστιανός (αυτά τα δύο τα διαχωρίζω) όπως και για εκείνους που επιλέγουν το αντίθετο.

Αρκεί φυσικά να μη θίγει ο ένας τον άλλο! Ούτε ο πιστός εκείνον που δε θέλει να πιστεύει ούτε το αντίθετο! Αυτή είναι απαράβατη αρχή στη ζωή μου.

Πρώτον, είμαι πιστός Χριστιανός (συνειδητά όχι επειδή με βάπτισαν) άρα κατανοώ απόλυτα όσους έχουν την ίδια κατεύθυνση. Με την εξής διαφορά: Δεν το έχω κρύψει αλλά ούτε κι αισθάνομαι την «ανάγκη» να το δημοσιοποιήσω.

Πολύ δε περισσότερο θεωρώ ότι ο χώρος της εκκλησίας κανονικά δεν πρέπει να προσφέρεται για «διαφήμιση» ούτε και για να κάνεις προσωπική πολιτική. Αυτό δε λέγεται «προσηλυτισμός» αλλά υποκρισία κι εκμετάλλευση.

Ο καθένας ό,τι πιστεύει το κάνει για τον εαυτό του όντας βέβαια απόλυτα συνειδητοποιημένος ότι δεν αρκεί η παρουσία αλλά το να συμβαδίζουν και οι πράξεις με αυτή.

Από την άλλη όμως ας κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι ένας πιστός Χριστιανός, βαθιά θρησκευόμενος και διαρκώς εκκλησιαζόμενος θέλει να το δηλώσει, να το φωνάξει!  Ακόμα και να το διαφημίσει. Δικαίωμά του είναι έστω κι αν διαφωνώ με αυτό. Δεν τον κατακρίνω!

Τι είναι αυτό που με ενοχλεί, πραγματικά; Η υποκρισία και η εκμετάλλευση που ανέφερα παραπάνω! Προεκλογικά, ειδικά στις Δημοτικές Εκλογές, θα έρθουμε «πρόσωπο με πρόσωπο» με τόσες σέλφι από εκκλησία και Θεία Λειτουργία, όσες δεν έχουμε δει για περίπου τέσσερα χρόνια.

Σέλφι σε γάμους, σε βαπτίσεις, σε Λειτουργία, σε κηδεία (μπροστά από τα στεφάνια) σε μνημόσυνα, πάντα δίπλα με «πρόθυμους» βουλευτές οι οποίοι με την παρουσία τους υποδηλώνουν τη «στήριξη». Άρα να μια ευκαιρία να την... πούμε και στους ανταγωνιστές που επιδιώκουν να έχουν τη στήριξη του κόμματος. Μ' ένα σμπάρο δυό τρυγόνια.

Μέσα στην εκκλησία και δίπλα στους ιερείς. Και μπροστά από τις Εικόνες! 

Οι καλοί Χριστιανοί όλα αυτά…

Οι οποίοι μέσα σε 2-3 μήνες έχουν πάει (και κυρίως έχουν φωτογραφηθεί) τόσες πολλές φορές στην εκκλησία όσες δεν έχουν πάει για 8 χρόνια!

Εκτός αν έχουν πάει αλλά και πάλι θα πρέπει να δώσουν απάντηση στο γιατί επιλέγουν συγκεκριμένο διάστημα για να φωτογραφίζονται. Και τελικά αυτή η συμπεριφορά είναι συμβατή με όσα πρεσβεύει ο χώρος της εκκλησίας;

Στο δικό μου κώδικα αξιών σε ό,τι αφορά στην πίστη, πρόκειται για υποκρισία. Είναι δε προφανές ότι η δική μου η παρουσία στην εκκλησία είναι συχνότερη απ’ εκείνων με τη διαφορά ότι δε θεωρώ σωστές τις «σέλφι» σε κάτι που αφορά σ’ εμένα, στη δική μου πνευματική ηρεμία, στη δική μου γαλήνη κι επιθυμία.

Ίσως μερικοί να θεωρήσετε ότι είμαι «επιθετικός». Όχι δεν είμαι. Πολύ δε περισσότερο αν παρατηρήσετε ότι ο «φακός» δεν πιάνει τους υποψηφίους να κοιτάζουν ας πούμε τους ιερείς ή τις εικόνες αλλά να έχουν το βλέμμα στραμμένο προς εκείνον! Στημένη πόζα.

Με όλο το σεβασμό πρόκειται για μια κατάσταση που δεν εκφράζει την πραγματικότητα παρά αποσκοπεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην άγρα ψήφων μέσα από ένα target group πολύ συντηρητικό στην πλειοψηφία του που λαμβάνει υπόψη μόνο την επιφάνεια αλλά όχι την ουσία.

Θεωρώ δε ότι από τα μέσα Οκτωβρίου και μετά οι παρουσίες και οι σέλφι στην εκκλησία θα μειωθούν δραστικά! Καλή η προσπάθεια πάντως!

Ακολουθήστε μας στο Facebook για να δείτε τις προτάσεις μας

Πολίτες Σε Δράση Χαϊδαρίου

Βασίλης Τσίτσος

Νίκος Μπουρλάκης

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το ζήσαμε! Απάντηση σε τοποθέτησή μας που δεν είχαν δημοσιεύσει!

Τέσσερα χρόνια σπάμε τα πόδια και τα μούτρα μας

Μάθε την ιστορία της πόλης σου για να την αγαπήσεις και να συμμετέχεις στα κοινά